Terug naar Nieuws

TRAPPERS NIPT ONDERUIT TEGEN KOPLOPER ESSEN

Tilburg Trappers is er niet in geslaagd lijstaanvoerder Moskitos Essen een hak te zetten. De bezoekers wonnen voor het eerst sinds 22 december 2017 weer eens in de Kruikenstad (2-3).

‘Mit der lettischen Karte sind die Pre-Playoffs das Ziel’ kopte het tijdschrift Eishockey News in zijn Oberliga Vorschau. Het kan verkeren want na 19 gespeelde wedstrijden zijn de Moskitos de trotse koploper in de Oberliga Nord. Een belangrijk deel van deze revival kan zonder twijfel worden toegeschreven aan Danny Albrecht. Sinds zijn entree op 28 december 2022 heeft de 38-jarige coach uit Bad Muskau het team volledig naar zijn hand gezet en is Essen weer de Oberliga ijshockeyhoofdstad van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

AANTREKKELIJK

Wijlen Johan Cruijff sprak ooit: ‘Voetbal is een spel van fouten. Wie de minste fouten maakt, wint.’ Deze Cruijffiaanse wijsheid was zondagavond ook van toepassing op het duel tussen Tilburg Trappers en Moskitos Essen met dien verstande dat het woord ‘voetbal’ vervangen diende te worden door ‘ijshockey’.

In een aantrekkelijke eerste periode lieten beide ploegen zien waarom ijshockey zo’n aantrekkelijk kijkspel kan zijn als er wordt gespeeld om te scoren. In de openingsfase was de thuisclub de bovenliggende partij, maar een toevalstreffer van Fabio Frick (via de schaats van Björn Borgman) zette het spelbeeld volledig op z’n kop. Acht minuten later vergrootte Robin Slanina de Tilburgse zorgen nog verder toen hij Cedrick Andree kansloos liet (0-2). Met een fraaie individuele actie zorgde  Branden Gracel twee minuten voor de dweil voor hoop in de blauwgele harten.

GEVAARLIJKE SITUATIES

Maar zoals zo vaak, betekende hoop uitgestelde teleurstelling want de gasten sloegen in het middenstuk direct terug. Met Jordy Verkiel (holding) en Kilian van Gorp (boarding) in de strafbank speelden Robin Slanina en Sandis Zolmanis elkaar net zo lang de puck toe totdat de 29-jarige Let het gaatje zag en de trekker overhaalde: 1-3. Het betekende alweer de zestiende treffer voor de center, die deze zomer op voorspraak van Albrecht vanuit Diez naar Essen kwam.

Na de dweil lag het spelbeeld niet veel anders. Trappers had ogenschijnlijk een overwicht, maar de bezoekers waren een aantal keer angstvallig dicht bij de 1-4. Halverwege de derde periode kreeg Tilburg eindelijk waar men zo lang naar zocht: de aansluitingstreffer. Jordy Verkiel walked the blue line en verschafte zich daarmee de ruimte die hij nodig had voor zijn eerste doelpunt van het seizoen.

Het uitverkochte IJssportcentrum Stappegoor ging nog maar eens massaal achter zijn favorieten staan. ‘I took a time-out. Not because I wasn’t happy with my team’s performance but I had to take the home crowd out of the game. They were pretty loud at the moment’, gaf Albrecht een inkijkje in zijn beslissing om acht minuten voor tijd een spelonderbreking aan te vragen. Met nog iets minder dan twee minuten te gaan, haalde Trappers-coach Doug Mason zijn goalie naar de kant voor een extra speler. Dit leverde gevaarlijke situaties voor het doel van Bastian Flott-Kucis op, maar geen gelijkmaker.

TAAI

‘This is a frustrating loss’, vatte Mikko Virtanen zijn gevoelens in vijf woorden samen. De Fin, die nog altijd de geblesseerde Max Hermens als captain vervangt, vervolgde zijn analyse. ‘We played a pretty good game, had the chances to score and win this one. But in the end we scored just two goals. That’s not enough to beat a good team like Essen. Simple as that!’

Bij doelpuntenmaker Jordy Verkiel stond het gezicht na afloop op onweer. ‘Dit is een ontmoeting om snel te vergeten. Niet alleen vanwege het resultaat, maar ik ben ook niet tevreden over mijn eigen prestatie. Wat ik probeerde, lukte niet echt. De duels die ik normaal gesproken behoor te winnen, verloor ik nu. Het was dus absoluut geen goede wedstrijd van mijn kant.’ Trappers nummer 13 kon slechts gissen naar de oorzaak van zijn mindere optreden. ‘Ik voelde me goed en had zin in deze wedstrijd. Misschien speelde het mee dat ik bij de eerste twee tegengoals op het ijs stond. Al kan ik dat normaal gesproken wel van me afzetten.’

Komende week komen Verkiel en zijn kompanen driemaal in actie. Vrijdagavond (aanvang 20.00 uur) komt Duisburg op bezoek, zondagmiddag (16.00 uur) wacht de uitwedstrijd in Erfurt en een dag later volgt de inhaalwedstrijd (19.00 uur) in Halle. ‘Het wordt taai, maar hopelijk kunnen we met een paar overwinningen de bittere smaak van deze nederlaag wegspoelen’, klonk de geboren Dordtenaar alweer strijdbaar.

Foto Arie Leeuwesteijn

Man of the Match

Bjorn Borgman

Foto Romy Mullens