Terug naar Nieuws

Tilburg Trappers vs. Starrbulls Rosenheim (2-3)

MISSEN KANSEN KOMT TRAPPERS DUUR TE STAAN

Om een kans te maken tegen Rosenheim, had Tilburg de basisregel van ijshockey op topniveau moeten eerbiedigen: scoren uit de (overtal)kansen die je krijgt. Dat gebeurde niet, en dus verloor de blauwgele brigade opnieuw: 2-3.

Ontevredenheid over zijn rol bij DEL-degradant Bietigheim Steelers dreef Norman Hauner halverwege oktober terug in de armen van Rosenheim. Na drie seizoenen Krefeld en vijf ijshockeyjaargangen in Bietigheim, draagt hij nu nummer 10 bij de groenwitten. Met 32 goals en 58 punten in 41 duels werd hij clubtopscorer tijdens het reguliere seizoen. Tegen Leipzig voegde de right winger 3 doelpunten en 2 assists aan zijn totalen toe.

Na twee kwartfinale ontmoetingen met Tilburg staat de teller voor de 31-jarige right winger op één goal en drie beslissende passes. Doug Mason, die Hauner in het seizoen 2008-2009 bij Kölner Haie liet debuteren in de Deutsche Eishockey Liga (DEL), omschreef zijn voormalig pupil als een kwelgeest voor elke verdediging in de Oberliga. ‘Zoals hij dat derde doelpunt maakt. Dat kunnen enkel echte snipers.’

MOORDEND TEMPO

Zelden was er in de openingsperiode een moment waarop de 39 acteurs en de ruim 2600 toeschouwers naar adem konden happen. Tilburg tegen Rosenheim was een intense strijd die in een moordend tempo werd afgewerkt. Natuurlijk waren er schoonheidsfoutjes te zien, maar die maakten het duel nog meeslepender. Vanaf de openingsface-off liet Trappers zien dat men, na de nederlaag dinsdagavond in het ROFA-stadion, het evenwicht in de best-of-5 serie wilde herstellen.

Dat er geen goals vielen in de eerste twintig minuten mocht een wonder worden genoemd, al waren de prestaties van Cedrick Andree en Andreas Mechel, die de voorkeur kreeg boven Christopher Kolarz, hier zeker ook debet aan. Beide goalies staken in een blakende vorm. ‘The first 15 minutes Tilburg was the better team. We battled and battled to hang in there’, was het commentaar van Rosenheims bench boss Jari Pasanen na afloop.

TIME-OUT

Des te verrassender was het dat de bezoekers na 34 tellen in het middenstuk op voorsprong kwamen. De Trappers defensie leek louter oog te hebben voor Norman Hauner. De scherpschuteer vond Maximilian Vollmayer, die Cedrick Andree in de korte hoek het nakijken gaf. Amper drie minuten later verdubbelde Klemen Pretnar de voorsprong. Door een woud van benen scoorde de Sloveense verdediger zijn eerste doelpunt van de postseason: 0-2.

Trappers had even tijd nodig om te herstellen van de tikken op de kin. Met een time-out kreeg Doug Mason zijn ploeg snel weer in het rechte spoor. Eerst suisde een harde schuiver van Noah Muller rakelings langs de verkeerde kant van de paal, maar in de achtste minuut van de tweede periode was het eindelijk raak. Danny Stempher verschalkte Starbulls-goalie Mechel, al leek het bevroren rubber via de stick van Tim Krüger achter zijn eigen doelman te verdwijnen.

ONVOLDOENDE

Een roekeloze check naar het hoofd van Jonne de Bonth door Dominik Kolb betekende een vroegtijdig einde (en vermoedelijk een schorsing) voor de 26-jarige Starbulls defenseman. Tijdens de vijf minuten powerplay waren er uitstekende mogelijkheden voor Sean Richards en Brett Bulmer, maar de Canadezen wisten de gelijkmaker niet op het scorebord te krijgen.

‘Onze powerplay was onvoldoende vanavond’, legde Reno de Hondt de vinger op de zere plek. ‘Vier keer staan we met één man én zelfs een keer kort met twee man meer op het ijs. Daaruit moeten we minimaal een keer scoren. Dan maak je het jezelf enorm lastig.’

STRIJDBAAR

Bij de eerstvolgende Rosenheimer overtal toonde Norman Hauner nog maar eens zijn ijshockeyvernuft. Op de blauwe lijn van het aanvalsvak kreeg hij de puck van Klemen Pretnar, gebruikte Jordy van Oorschot als een screen en schoot vanaf de face-off spot meedogenloos raak: 1-3. Vanaf dat moment speelde de geroutineerde Mannschaft van coach Pasanen zoals het graag wil: vanuit een gesloten defensie geduldig wachten op de volgende kans.

Het aanvalsspel van de thuisploeg miste de verrassing en het raffinement om het de runner-up uit de Oberliga Süd echt lastig te maken. Het bleef jammerlijk bij één treffer, van uitblinker aan Trappers-zijde Mikko Virtanen. En dus zal Tilburg zondagmiddag in Rosenheim moéten winnen. Anders is het seizoen voor de derde keer op rij in de kwartfinale ten einde.

‘De opdracht is er niet gemakkelijker op geworden, maar het is nog niet voorbij’, klonk het na afloop strijdbaar uit de mond van Reno de Hondt. ‘‘Natuurlijk had ik gehoopt op een overwinning, maar zij hebben zoveel klasse en ervaring in hun team dat ze elk klein foutje genadeloos afstraffen. Wanneer we die uit ons spel weten te krijgen, acht ik ons niet kansloos.’

Stand in de serie: 0-2
Foto: Arie Leeuwesteijn
Man of the Match
Cedrick Andree | Foto Romy Mullens
Wedstrijdsheet
Samenvatting en persconferentie