Terug naar Nieuws

Tilburg Trappers vs. Heforder EV (7-4)

TRAPPERS ZONDER FRANJE BAAS OVER HERFORD

Met de nodige moeite heeft Tilburg Trappers de thuiswedstrijd tegen Herforder Ice Dragons tot een goed einde gebracht. Dankzij de periodestanden 1-0, 2-2 en 4-2 werd het uiteindelijk 7-4 voor de manschappen van coach Doug Mason.

Met ongeveer zesduizend actieve beoefenaars is ijshockey een kleine sport in Nederland. Tilburg vormt hierop een uitzondering. Trappers is een gevoel dat bindt: Tilburgers onder elkaar. De Kruikenstad ademt ijshockey. Of het vlaggenschip van de club nu midweeks, op vrijdagavond of zondagmiddag zijn wedstrijden speelt, de tribunes van het IJssportcentrum Stappegoor zijn vaak tot de laatste stoel bezet.

GEEN BLAAM

Hoe anders was dit vrijdagavond? Vanwege de kwartfinale op het wereldkampioenschap voetbal tussen Nederland en Argentinië werd Tilburg – Herford afgewerkt in een voor Trappers begrippen surrealistisch decor. De blauwe stoeltjes waren nog niet voor de helft bezet en stadionspeaker Ivo Kalis probeerde het aanwezige publiek nog wat op te zwepen. Maar veel toeschouwers volgden met een schuin oog op hun mobieltje toch ook de verrichtingen van Oranje in Qatar. Zo werd de 2-2 van Wout Weghorst luid bejubeld, terwijl enkele momenten daarvoor Dennis König namens de bezoekers de 6-4 voor zijn rekening nam.

Drie dagen lang was algemeen directeur Ruud van Baast bezig geweest om het aanvangstijdstip van het competitieduel tegen de IJsdraken te vervroegen naar 17.30 uur. Tevergeefs. ‘Herford treft geen enkele blaam. Ze hebben hun uiterste best gedaan om aan ons verzoek gehoor te geven. Echter, net zoals bij ons bestaat ook hun selectie uit spelers die naast het ijshockey een baan hebben of studeren. Tweeënhalf uur eerder beginnen zou betekenen dat men geen Oberliga-waardig team op het ijs zou kunnen brengen. Spijtig, maar het kon niet anders.’

UITSTEKENDE VORM

En dus liet referee Chris van Grinsven even na acht uur ‘gewoon’ de puck vallen voor de openingsface-off tussen Mikko Virtanen en Logan DeNoble. De net geen duizend ijshockeyliefhebbers die wél gekomen waren, zagen Trappers twee periodes lang voornamelijk tegen zichzelf vechten. Men acteerde slordig en in een te laag tempo waardoor de bezoekers enorme kansen kregen. Gelukkig voor de thuisploeg stak goalie Cedrick Andree wederom in uitstekende vorm.

Tweeënhalve minuut voor de dweil kreeg Tilburg eindelijk waar het al lang naar zocht: de voorsprong. Een inzet van Sean Richards caramboleerde via het lichaam van Reno de Hondt achter Ice Dragons doelman Kieren Vogel. Het betekende de zesde treffer voor Trappers nummer 77 in negen ontmoetingen met de manschappen van coach Milan Vanek.

BLUNDER

Wie gerekend had op een betere tweede periode van Trappers kwam bedrogen uit. Al verdubbelde Raymond van der Schuit vrij snel de marge. Een schot van Chay Schults vanaf de blauwe lijn smoorde in een mêlee van benen. De geboren Rotterdammer reageerde alert en veegde het bevroren rubber tegen de netten (2-0).

In de laatste zeven minuten van het middenstuk vielen nog drie treffers. Eerst deed Logan DeNoble namens de gasten wat terug. De 25-jarige Canadees kreeg de puck in het neutrale vak van André Gerartz, legde de weer herstelde Alexey Loginov in de luren en gaf Cedrick Andree het nakijken. Een blunder van Kieren Vogel zorgde voor de 3-1. De Herforder sluitpost liet een houdbaar schot van Reno de Hondt door zijn handschoen glippen. Dominik Patocka zorgde niet veel later voor de aansluitingstreffer.

U13-IJSHOCKEY

In het derde bedrijf vielen de doelpunten plots als rijpe appelen. Dominik Patocka werd compleet over het hoofd gezien en kon kinderlijk eenvoudig van dichtbij de 3-3 binnentikken. Even dreigde puntverlies voor de blauwgele brigade, maar een opleving van het trio (Danny) Stempher, (Sean) Richards en (Reno) De Hondt met ondersteuning van Jordy van Oorschot voorkwam dit. Eerst was er de floater van laatstgenoemde, gevolgd door een one-timer en een geplaatst polsshot van Trappers nummer 95, terwijl Richards al vallend de eindcijfers vastlegde.

‘Voor het begin van de derde periode zei Doug (Mason) dat ons spel leek op ijshockey van een U13-team’, vertelde Danny Stempher na afloop. Maar hoe kan dit? ‘We spraken het niet uit, maar in onze gedachten wilden we alleen maar mooie goals maken. Dan ga je uiteindelijk ook minder hard werken’, aldus de center, die voor 70 procent zeker was dat niet Jordy van Oorschot, maar hij verantwoordelijk was voor het vierde Tilburgse doelpunt.

En dus kwam alles voor Trappers nog op zijn pootjes terecht. ‘My overall feeling is okay. It wasn’t our best game of the season. Everybody knows that. But we came out with a win today’, luidde de korte analyse van Sean Richards, die de verlenging en strafschoppenserie in Doha met zijn teamgenoten in de kleedkamer keek. ‘I’m not a huge soccer fan but I cheer for the Dutch while I’m here.’

Foto boven het verslag: Arie Leeuwesteijn
Man oft he Match
Danny Stempher | Foto Romy Mullens
Wedstrijdsheet
Samenvatting en persconferentie