Terug naar Nieuws

Tilburg Trappers vs. Hannover Scorpions (2-4)

SCORPIONS MAAKT EINDE AAN ZEGEREEKS TRAPPERS

Tilburg Trappers weet weer wat verliezen is. De equipe van coach Doug Mason vond zijn Waterloo tegen Hannover Scorpions. De ongenaakbare lijstaanvoerder won verdiend met 2-4.

Het derde duel tussen Trappers en Scorpions leverde voldoende stof tot napraten op. Het dertig seconden durende applaus ter ondersteuning van de ernstige zieke Hannover Indians doelman Jan Dalgic, de dubbele Tilburgse voorsprong, de zes doelpunten, maar vooral ging het na afloop over de betwistbare calls van referee David Cespiva.

BREEKPUNT

Met twee tijdstraffen tegen de thuisploeg had de Duitse referee een doorslaggevende rol in de uitkomst van de kraker tussen Tilburg en Hannover. De leidsman stuurde binnen 44 tellen zowel Brett Bulmer als Giovanni Vogelaar voor ogenschijnlijk lichte overtredingen naar de strafbank. ‘Normaal zeg ik niet snel iets over een scheidsrechter en zoek ik vooral de schuld eerst bij mezelf. Maar dit waren heel vreemde beslissingen’, kon Raymond van der Schuit zijn boosheid maar moeilijk wegslikken.

De ervaren en geslepen Schorpioenen wisten wel raad met deze dubbele overtal halverwege het tweede bedrijf. Het bevroren rubber ging met chirurgische precisie van stick naar stick en uiteindelijk poetste Ralf Rinke de twee minuten en 4 seconden eerder opgelopen 2-1 achterstand weer van het scorebord. ‘Die actie van Gio was in mijn ogen geen straf. We stonden al met een man minder. Als we die straf tegen Brett konden killen, had ik het nog wel eens willen zien want tot dat moment ging het gelijk op. Maar ja, als telt niet hè’, aldus Doug Mason.

AANTREKKELIJK

In een aantrekkelijke eerste periode lieten beide ploegen zien waarom ijshockey zo’n aantrekkelijk kijkspel kan zijn als er wordt gespeeld om te scoren. Het spel golfde heen en weer, het tempo lag soms on-Oberliga-achtig hoog en dat leverde zowel Trappers als Scorpions mogelijkheden en kansen op. Na acht minuten was het raak. Raymond van der Schuit, Brett Bulmer en Max Hermens combineerden de Hannover-defensie dronken en laatstgenoemde tikte de puck tegen de netten: 1-0.

Vijf minuten later was de score echter weer in evenwicht. Ook bij dit doelpunt was de voorbereiding mooier dan de afronding zelf. Met een vernuftig backhandpassje bood veteraan Andy Reiss zijn ploeggenoot Brandon Alderson een niet te missen kans. Voor de 30-jarige right winger uit Oakville (Ontario) betekende het zijn tweeëndertigste goal van het seizoen.

TIK OP DE KIN

Ook in het middenstuk maakten beide ploegen duidelijk dat het simpelweg het beste is dat de Noordelijke divisie van de Oberliga op dit moment te bieden heeft. Net zoals in de eerste periode kwam Trappers wederom op voorsprong. Dit keer met een man meer op het ijs. Een messcherpe pass van Raymond van der Schuit werd door Sean Richards op de juiste waarde geschat.

Het leek een wake-up call voor de fiere lijstaanvoerder te zijn, die met slechts 5 verdedigers en 8 aanvallers naar de Kruikenstad was afgereisd. Men kreeg mogelijkheden op de gelijkmaker, maar sprong daar slordig mee om of vond een uitstekende Cedrick Andree op hun weg. Tot scheidsrechter Cespiva de lichte vergrijpen van Bulmer en Vogelaar bestrafte en Scorpions weer op het juiste spoort zette.

Trappers had even tijd nodig om te herstellen van de tik op de kin. De geroutineerde selectie van Kevin Gaudet rook bloed en sloeg voor de pauze tweemaal toe. Eerst tikte Patrick Klöpper bij de tweede paal de rebound van een inzet van Steven Raabe binnen en vijf minuten later verdubbelde Pascal Aquin de marge (2-4).

BITTERE PIL

Na de onderbreking zagen we Wouter Sars niet meer terug op het ijs. De energieke center bleef met een upper-body injury in de kleedkamer achter na een check op Alexander Heinrich. Met man en macht zocht Tilburg naar de aansluitingstreffer, maar Brett Jaeger wenste niet te capituleren. Hannover koesterde de voorsprong en beperkte zich tot counteren. Bij één van deze spaarzame uitvallen raakte clubtopscorer Allan McPherson het aluminium.

‘The third goal was crucial. That one gave us momentum. After that we controlled the game,’ liet Kevin Gaudet zijn licht schijnen over de wedstrijd. De ervaren coach prees het karakter binnen zijn Mannschaft. ‘It is not easy to win in Tilburg. Especially with a short bench like we had tonight. But those guys are never quitting. They believe in themselves and have a true winning mentality.’

TROTS

Wijlen Johan Cruijff sprak ooit: ‘Voetbal is een spel van fouten. Wie de minste fouten maakt, wint.’ Deze Cruijffiaanse wijsheid was zondagavond ook van toepassing op het duel tussen Trappers en Scorpions met dien verstande dat het woord ‘voetbal’ vervangen diende te worden door ‘ijshockey’.

Doug Mason onderschreef de zienswijze van Nederlands beste voetballer aller tijden, maar voegde er nog wel aan toe dat, ‘het erom gaat wat de tegenstander met jouw fouten doet’. Wel, daarin lag precies het onderscheid tussen beide ploegen in het nagenoeg uitverkochte IJssportcentrum Stappegoor. ‘Natuurlijk had ik gehoopt op een overwinning, maar Hannover heeft zoveel klasse en ervaring in hun team dat ze elk foutje genadeloos afstraffen. Toch ben ik trots op de jongens.’

Raymond van der Schuit deelde de mening van zijn coach. ‘Vijf tegen vijf was het een gelijk opgaande strijd, maar we liepen tegen te veel straffen aan waardoor we Scorpions in de kaart speelden’, sprak Trappers nummer 55, die meteen ook weer vooruitkeek naar dinsdag als Tilburg oud-assistent coach Josh Mizerek en zijn Eisbären treft. ‘We zijn teleurgesteld en dat moet ook. Maar over twee dagen wacht Hamm alweer en dan krijgen we de kans deze kater weg te spoelen.’

Man of the Match
Sean Richards | Foto Romy Mullens
Foto bij verslag: Arie Leeuwesteijn
Wedstrijdsheet
Samenvatting en persconferentie