Terug naar Nieuws

Tilburg Trappers vs. EG Diez-Limburg (4-2)

TRAPPERS MET BLOED, ZWEET EN TRANEN LANGS DIEZ

Tilburg Trappers blijft in het spoor van Hamburg Crocodiles op de ranglijst van de Oberliga Nord. De blauwgele formatie wees in eigen huis Diez-Limburg met 4-2 terug.

‘Ik heb het goed gedaan, maar ook zo fout gedaan. Als ik terugkijk in de tijd’, klonk er even na acht uur uit de speakers in IJssportcentrum Stappegoor. De eerste drie regels van ‘Bloed, zweet en tranen’ van André Hazes stonden model voor de tiende ontmoeting tussen Trappers en de Rockets. Met de zoon van de grootste Nederlandse volkszanger én neef van Diego Hofland, André Hazes jr., op de tribune wisselde de thuisclub in de 60 minuten zuivere speeltijd goede fases af met mindere momenten, maar won wel verdiend.

WEINIG ZELFVERTROUWEN

Na de, volgens Doug Mason, ‘tactisch beste wedstrijd van het seizoen’ van afgelopen zondag in en tegen Halle (0-3 overwinning) wachtte in de dertigste speelronde EG Diez-Limburg. De Mannschaft uit het stadje in het westen van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts kwam met weinig zelfvertrouwen naar de Kruikenstad. Zo bedroeg het verschil op de ranglijst tussen beide ploegen voor aanvang van de krachtmeting 25 punten en won Trappers het eerste thuisduel tegen de Raketten met maar liefst 14-3.

Maar juist in wedstrijden, die vooraf als gemakkelijk worden beschouwd, maakt Tilburg het zichzelf dit seizoen erg lastig. Zo liep men al averij op in Duisburg (verlies in de verlenging) en ontsnapte men twee weken geleden aan puntverlies in Essen toen een halve seconde voor tijd Robin Slanina de paal raakte. ‘In bepaalde fases wilden we het te mooi doen. In plaats van het schot te nemen, kiezen we dan voor nog een passje. Wanneer we meer zouden schieten valt de score ook veel hoger uit’, sprak Diego Hofland, die de eerste ontmoeting tussen beide teams vanwege een blessure aan zich voorbij moest laten gaan.

NIET BIJ DE LES

Zonder het trio jeugdinternationals Jowin Ansems, Chay Schults en Marvin Timmer (actief op het WK Divisie IIA in Litouwen) en de afwezige Wouter Sars, Jordy Verkiel, Noah Muller en Tijn Jacobs begon de thuisclub met zes verdedigers en elf aanvallers aan de ontmoeting met de nummer 10 in de Oberliga Nord. Na vijf minuten was Delaney Hessels het eindstation van een vlotte Tilburgse aanval: 1-0.

Ondanks 19 schoten op het vijandelijke doel bleef het bij deze ene treffer. In de dying seconds van de openingsperiode was het team rondom captain Kilian van Gorp even niet bij de les. Nota bene met een man meer op het ijs leverde Raymond van der Schuit de puck in bij Sandis Zolmanis. De Letse center snelde vanuit zijn eigen verdedigingsvak het hele ijs over en liet met een polsschot Ruud Leeuwesteijn volstrekt kansloos.

WAKE-UP CALL

Na zeven minuten in het tweede bedrijf counterden de bezoekers zichzelf zelfs naar een voorsprong. ‘Mikko (Virtanen) schoot op doel. Ik ging voor de rebound maar was even het zicht op de puck kwijt. Die jongen van hun (Michael Brunner) gaat buitenom bij Roy (Ansems). In eerste instantie redt Ruud met zijn stick nog, maar in de rebound was het alsnog raak. Dat mag niet gebeuren’, haalde Diego de 1-2 nog eens terug in zijn herinnering.

De achterstand leek een wake-up call voor de thuisploeg. Met (soms) prachtig aanvalsspel joeg men op de gelijkmaker, maar Rockets-doelman Tommi Steffen steeg in deze fase boven zichzelf uit. Met twee majestueuze glove saves (op inzetten van Max Hermens en Gio Vogelaar) voorkwam de Fins-Duitse goalie de 2-2.

Die kwam er vijf minuten voor de tweede dweil alsnog. Jonne de Bonth draaide slim weg bij zijn bewaker David Lademann en werd op maat bediend door Ties van Soest. 137 tellen later kwam Trappers terecht op voorsprong. ‘Het was een schot van Sean (Richards). Ik raakte hem, maar de puck bleef op de doellijn liggen. De keeper deed verwoede pogingen om hem eruit te krijgen, maar ik hakte hem binnen’, aldus Hofland na afloop. ‘Zeker niet mijn mooiste goal, maar wel een zoals we er eigenlijk meer moeten maken. Chaos creëren voor het doel van de tegenstander en van daaruit scoren’. Jordy van Oorschot maakte er niet veel later zelfs nog 4-2 van.

FAMILIEMAN

Met de voorsprong op zak kon Tilburg achteroverleunen. Het initiatief moest komen van de gasten. Die blaften wel, maar beten niet. Al raakte clubtopscorer Lauris Bajaruns buiten bereik van Ruud Leeuwesteijn nog wel de paal. Maar de zesde zege op rij voor Trappers kwam nooit echt in gevaar. Sterker nog, een tweede treffer van Diego Hofland werd vijf minuten voor tijd afgekeurd omdat Tommi Steffen al vallend zijn doeltje had verplaatst.

En dus moet Trappers nummer 66 nog minimaal tot zondagmiddag in Leipzig wachten op zijn tiende doelpunt van het seizoen. De confrontatie met de Icefighters vormt de aftrap van een loodzware periode voor de manschappen van coach Doug Mason. Tot aan de jaarwisseling wachten nog vijf wedstrijden in 12 dagen waaronder een tweekamp in Essen op tweede kerstdag. ‘Ik ben een familieman en Kerst is een familiefeest. Ik zou het dan ook niet erg vinden als de competitie tussen Kerst en Oud en Nieuw stilligt. Maar na al die jaren in Duitsland weet ik wel beter’, lachte Hofland als een boer met kiespijn.

Foto boven het verslag: Arie Leeuwensteijn
MAN OF THE MATCH
Jonne de Bonth | Foto Romy Mullens
Wedstrijdsheet
Samenvatting en persconferentie