Terug naar Nieuws

Tilburg Trappers vs. EC Peiting (4-1)

TRAPPERS START PLAY-OFFS MET ZEGE

Tilburg Trappers is de reis naar een mogelijk vierde Oberliga Meisterschaft goed begonnen. De manschappen van coach Doug Mason wonnen overtuigend de eerste van maximaal vijf krachtmetingen met EC Peiting met 4-1.

Verdedigers hoeven niet op de voorgrond, maar vrijdagavond vormde daarop een uitzondering. Jordy van Oorschot speelde zondag 5 februari 2023 in Diez zijn vijfhonderdste wedstrijd voor Tilburg Trappers. Omdat er niet eerder tijd voor was, ontving hij nu pas (bij zijn vijfhonderdtiende duel) een oorkonde uit handen van John Maes, voorzitter van supportersvereniging Tilburg Trappers Fanatics.

KALMTE

Nadenken over zijn leven zonder ijshockey wil hij nog niet veel, al is daar vermoedelijk sowieso geen gelegenheid voor nu zijn zoon Linc bij Dordrecht Lions de schaatsen heeft ondergebonden. De 35-jarige routinier is blij dat hij nog altijd fit genoeg is om in de Oberliga te acteren. Of moeten we zeggen: excelleren? De jaren lijken geen greep te krijgen op Trappers nummer 44, getuige zijn negentien minuten en 50 seconden ijstijd in 25 shifts. ‘Natuurlijk heb je wat geluk nodig, maar ik ben zuinig op mijn lichaam. Ik eet gezond (vegetarisch) en dankzij mijn vrouw Mel, die er altijd is voor de kinderen, kan ik voldoende rust pakken.’

Die kalmte behield hij ook zes minuten voor de eerste pauze. Achteruit schaatsend onderschepte hij de poging van Peiting verdediger Tobias Beck om de puck het verdedigingsvak uit te krijgen. Direct vond hij ploeggenoot Mikko Virtanen, die met een messcherpe pass Diego Hofland in staat stelde de 1-0 achter Fabian Hechenrieder te tikken. Het was Van Oorschot’s achtentwintigste assist voor Trappers in de play-offs.

ADEM HAPPEN

Nadat de rode loper voor de huldiging goed en wel van het ijs was verdwenen, startte de thuisclub ronduit overdonderend. ‘Het was precies de start zoals we die ons vooraf wensten’, gaf Doug Mason een inkijkje in het plan van aanpak dat hij tijdens de twaalf dagen rust had uitgedokterd. Veel schaatsen, druk zetten op de verdediging van Peiting, agressief forechecken, fair maar fysiek spelen en schieten wanneer de mogelijkheid zich voor deed.

Ook in het vervolg van de openingsperiode liet Tilburg de bewoners van ‘das gallishen Dorf’ regelmatig naar adem happen. De nummer 6 uit de Oberliga Süd raakte zichtbaar van slag door het spel van de thuisploeg, die makkelijk kansen creëerde en de puck met uitstekende pressie steeds snel weer terugveroverde. De equipe onder leiding van coach Anton Saal kwam nauwelijks dreigend in de buurt van het doel van de uitblinkende Cedrick Andree.

NONCHALANCE

In het middenstuk plaveide Trappers de weg naar de eerste zege in de play-offs van de ijshockeyjaargang 2022-2023. Anderhalve minuut in de tweede periode was Raymond van der Schuit er als de kippen bij om de rebound van een schot van Danny Stempher tegen de netten te drukken: 2-0. Net voor halfweg diepte de thuisploeg de score nog wat verder uit. Brett Bulmer behield het overzicht en leverde het bevroren rubber panklaar af bij Jordy van Oorschot. Zijn schot verdween buiten bereik van Hechenrieder in de rechterbovenhoek.

Nonchalance in het eerste deel van de slotperiode leidde tot een spervuur van schoten op het doel van Trappers. Goalie Cedrick Andree, die zich na afloop van de voorlaatste competitiewedstrijd van het seizoen tegen Hannover Indians afvroeg ‘what the playoffs would be like’, wilde echter van geen wijken weten. Acht minuten voor tijd moest hij alsnog capituleren op een inzet van Thomas Heger.

TIME OUT

Direct greep Doug Mason naar een time-out. ‘Ik wilde hem al eerder aanvragen, maar toen schoten we de puck icing en dan is een time-out niet mogelijk’, aldus de Tilburgse bench boss. ‘Ik was niet boos, maar wilde de jongens weer wakker schudden.’ De boodschap was niet aan dovemansoren gericht want 64 tellen later legde Max Hermens de 4-1 eindcijfers vast.

En dus stapt Jordy van Oorschot zaterdagochtend om 9.00 uur met ‘een lekker gevoel’ en een 1-0 voorsprong in de best-of-5 serie in de bus richting Beieren. ‘Hier werk je het hele jaar voor. Met een overwinning beginnen is altijd prettig. Dat geeft vertrouwen voor het vervolg van de serie.’ Het laatste woord was voor coach Mason: ‘De jongens mogen tot middernacht genieten van deze zege. Daarna moet de focus op de wedstrijd van zondag.’

Stand in de best-of-five serie: 1-0
Foto: Arie Leeuwesteijn
Man of the Match
Cedrick Andree | Foto Romy Mullens
Wedstrijdsheet
Samenvatting en persconferentie

𝐄𝐌𝐁𝐑𝐀𝐂𝐄 𝐓𝐇𝐄 𝐒𝐔𝐂𝐂𝐄𝐒𝐒 𝐁𝐔𝐓 𝐀𝐃𝐌𝐈𝐑𝐄 𝐓𝐇𝐄 𝐉𝐎𝐔𝐑𝐍𝐄𝐘 – 𝐏𝐋𝐀𝐘 𝐎𝐅𝐅𝐒 𝟐𝟐/𝟐𝟑