Terug naar Nieuws

SWEET SIXTEEN

Een doldwaze eerste editie tussen Tilburg en Deggendorf is uitgemond in een sensationele 5-4 overwinning voor de Trappers. De winnende treffer van de thuisclub viel in de extra tijd.

Zes jaar geleden was Ryan Collier de unsong hero in de verlenging tegen Deggendorf. Vrijdagavond nam Kilian van Gorp het stokje over van zijn voormalig ploeggenoot. Met een magistraal doelpunt voorzag Trappers nummer 16 de ijshockeythriller van een feestelijk Tilburgs tintje door Deggendorf doelman Timo Pielmeier voor de vijfde keer die avond het nakijken te geven.

BACK AND FORTH

Wijlen Johan Cruijff sprak ooit: ‘Voetbal is een spel van fouten. Wie de minste fouten maakt, wint.’ Deze Cruijffiaanse wijsheid was vrijdagavond ook van toepassing op het duel tussen Tilburg Trappers en Deggendorfer SC met dien verstande dat het woord ‘voetbal’ vervangen diende te worden door ‘ijshockey’.

Vierenzeventig minuten lang speelden de nummer 2 uit de Oberliga Nord en nummer 3 uit de zuidelijke divisie kat en muis. De verhoudingen op het ijs wisselden telkens weer. Dan weer had de thuisclub de overhand, dan weer hadden de gasten het betere van het spel. ‘I’m glad we won it in overtime. But it’s going to be a long series’, concludeerde de Tilburgse oefenmeester na afloop.

NIET BIJ DE LES

Nochtans was de start van de blauwgele brigade ronduit overdonderend. Het vierde schot op doel was direct raak. Een inzet van Jordy Verkiel viel uit de flipperkast voor de stick van Kaid Oliver. De 24-jarige forward uit White Rock (British Columbia) duwde het bevroren rubber tegen de netten. De 1-0 betekende de vierde treffer voor de Canadees in de postseason.

Zeven minuten later was Trappers even niet bij de les. Er was te weinig druk op de puck en zo kon Marco Bassler ongehinderd het Tilburgs verdedigingsvak binnendringen. Met deze ruimte wist de jonge right winger zich wel raad. Handig gebruikte hij Noah Muller als een screen waardoor Trappers-goalie Cedrick Andree de puck te laat zag en over zijn vanghand in het doel verdween.

GEEN PANIEK

Zes minuten na de dweil kwamen de bezoekers zelfs op voorsprong. Verdediger Marcel Pfänder was het eindstation van een vlot uitgevoerde 3-op-2 aanval. Precies halverwege de wedstrijd kwam Trappers weer langszij. Delaney Hessels won de face-off, tikte de puck terug naar Alexey Loginov. Het schot van de Rus belandde bij Jonne de Bonth, die ijzig kalm de gelijkmaker binnenschoof: 2-2.

Zo knap als de thuisploeg op gelijke hoogte kwam, zo eenvoudig gaf men de 2-3 weg. Marcel Pfänder, in 2021 nog disciplinair geschorst door zijn werkgever, mocht vrij het slot inschaatsen en gaf Cedrick Andree andermaal het nakijken. Ondanks de achterstand bleef Max Hermens geloof houden in een goede afloop. ‘Er was geen reden tot paniek. We moesten doorgaan op de manier waarop we speelden. Dan zouden de goals vanzelf volgen.’

NAGELBIJTEN

Trappers nummer 81 bleek over voorspellende gaven te beschikken want zeven seconden na de hervatting scoorde hij de 3-3. Al kreeg hij hierbij wel de hulp van Timo Pielmeier. De Deggendorfer sluitpost verwerkte een terugspeelpass rampzalig en via het been van Hermens verdween de puck over de doellijn. Vijf minuten later kwam Tilburg voor de tweede maal op voorsprong. Max Hermens trok twee verdedigers naar zich toe, legde de zwarte schijf breed op D’Artagnan Joly voor de 4-3.

Volstrekt ongewild stak Jonne de Bonth twee minuten later de gasten de helpende hand toe. Curtis Leinweber profiteerde dankbaar van het buitenkansje. Voor Tilburg werd het even later nagelbijten toen Deggendorfs’ routinier Renë Röthke andermaal de lont in het kruitvat stak. Tot ontzetting van een nagenoeg uitverkocht IJssportcentrum Stappegoor kreeg de equipe uit Beieren een powerplay, maar de manschappen van coach Doug Mason wensten niet te capituleren.

In het vervolg van de reguliere speeltijd werd er niet meer gescoord en dus moest een sudden death overtime de winnaar aanwijzen. Beide teams kregen in deze extra speeltijd kansen om de wedstrijd te beslissen, maar faalden oog-in-oog met Andree en Pielmeier. Tot zes minuten voor het einde van de eerste verlenging Kilian van Gorp met een magistrale solo het hele ijs overstak en de beste doelman uit de Oberliga Süd met een geplaatst schot over zijn vanghand kansloos liet.

Trappers leidt best-of-7 serie: 1-0