Terug naar Nieuws

LEIPZIG VERPEST RENTREE MIKKO VIRTANEN

Tilburg Trappers ging vrijdagavond voor de twaalfde maal deze Oberliga jaargang onderuit. En op de nederlaag viel weinig af te dingen. Opponent Icefighters Leipzig profiteerde dankbaar van een gebrek aan discipline bij de thuisploeg: 2-5.

Een ongeschreven wet in het ijshockey is dat wedstrijden niet gewonnen worden in de strafbank. De manschappen van Doug Mason maakten op carnavalsvrijdag genadeloos kennis met deze regel. Vijf keer stond men met een man minder op het ijs. Driemaal sloegen de ‘IJsvechters’ munt uit deze overtalsituaties. ‘We waren ongedisciplineerd. Daar profiteert een uitstekende tegenstander als Leipzig van’, concludeerde de Trappers-coach desgevraagd na afloop.

OPVALLENDE STATISTIEK

Het verschil op de ranglijst tussen beide ploegen bedroeg voor het begin van de wedstrijd 24 punten in Tilburgs voordeel. Maar dit is een schoolvoorbeeld van scorebordjournalistiek want de equipe uit de messenstad haalde uit de laatste 25 ontmoetingen maar liefst 53 punten. Enkel koploper Hannover Scorpions kan meer punten (59) overleggen. Trappers completeerde het podium met 51 punten.

De contouren van een lastige avond tekenden zich al vroeg af. Zo kreeg Luca Ganz pas na bijna zes minuten het eerste Tilburgse schot op zijn doel te verwerken. De 20-jarige goalie kwam twee dagen eerder als vervanger van de naar Hannover Scorpions vertrokken Patrick Glatzel naar Leipzig. Ganz betaalde het vertrouwen van Icefighters-coach Frank Fischöder, die hem nog kende uit zijn periode als trainer van Jungadler Mannheim, terug met een uitstekend eerste optreden in het blauw-wit-zwart.

Ondanks de sterke start van de bezoekers kwam Trappers toch op voorsprong. Na een verloren face-off caramboleerde het bevroren rubber voor de stick van Jonne de Bonth, die met een wrap-around Ganz verschalkte: 1-0. Vijf minuten later kwam Leipzig verdiend langszij. Op aangeven van Brad Snetsinger tikte Luke Volkmann bij de tweede paal de gelijkmaker tegen de touwen.

BEST GAME

Met Snetsinger is ook direct dé uitblinker bij de gasten genoemd. De aanvaller uit Ajax (Ontario) was een voortdurende plaag voor de Tilburgse defensie. Niet alleen won hij bijna driekwart van zijn genomen face-offs, maar met een goal en twee assists had hij een belangrijk aandeel in de vierde zege van Leipzig in IJssportcentrum Stappegoor. ‘This was the best game I’ve played in a while’, erkende de left winger. ‘Getting a win here is huge in the playoff race. But we have make sure we beat Herne on Sunday. Otherwise these three points mean nothing.’

Michael Burns beleefde eveneens veel plezier aan zijn optreden in de Kruikenstad. ‘I love playing in Tilburg. The rink is wonderful, the fans are passionate and games against them are always close and physical’, aldus de maker van de 2-4 die de eerste drieënhalve maand van het seizoen moest missen vanwege hartritmestoornissen. ‘My heart started beating irregularly and fast. Obviously it’s pretty scary but I underwent a successful procedure. Now I’m feeling good.’

RENTREE

Het eerste schot op doel in het middenstuk betekende een hernieuwde Tilburgse voorsprong. Mikko Virtanen veranderde een inzet van Noah Muller van richting waardoor Luca Ganz volstrekt kansloos was. Een flinke opsteker voor de Fin die na negen weken gedwongen afwezigheid vanwege ‘an upper body injury’ zijn rentree maakte. Toch waren de druiven zuur na afloop voor Trappers nummer 51. ‘I’d rather have the win than that goal. But you have to give Leipzig credit. It’s not a stolen win. They were the better team tonight.’

Na de 2-1 was het ‘Snetzinger time’. Eerst stelde hij met een no-look backhand pass Manuel Nix in staat de 2-2 aan te tekenen. ‘I knew he was going to be there. I just had to get the puck in an area that he could get a shot off’, beschreef de 36-jarige forward zijn voorbereiding. Honderdvijf tellen voor de tweede dweil schoof de man met de witte Warrior Covert stick de rubberen schijf onder de legguards van Cedrick Andree door voor de 2-3.

FRUSTRATIE

Ondanks de achterstand resteerde er nog voldoende tijd voor Trappers om de zaken recht te zetten. Met man en macht zocht men naar de gelijkmaker maar Luca Ganz wenste niet te capituleren. Daarmee groeide ook de Tilburgse frustratie. Waar de Tilburgse aanval haperde, sloegen de gasten bij de tweede straf kort achter elkaar voor Reno de Hondt wél toe. André Schietzold behield het overzicht en bood Michael Burns de mogelijkheid zijn tweede treffer van het seizoen te scoren.

Doug Mason probeerde nog van alles in de slotfase. Zelfs het inruilen van zijn keeper voor een extra veldspeler mocht niet baten. Een kleine twee minuten voor tijd strooide de man van de assist op de 2-4, André Schietzold, met een empty netter nog wat extra zout in de Tilburgse wonden.

Foto Arie Leeuwesteijn

Man of the Match

Jordy Verkiel

Foto Romy Mullens