Terug naar Nieuws

Voorbeschouwing Game 1: Tölzer Löwen vs DESTIL Trappers

Trappers op jacht naar tweede Oberliga Meisterschaft

In de top komen is één, er blijven is nog veel lastiger. Toch staat DESTIL Trappers wederom in de finale om het kampioenschap in de Oberliga. Tegenstander vrijdagavond is Bad Tölz dat zijn hoofdprijs (promotie naar DEL2) al binnen heeft. Wordt het andermaal Tilburg of blijft de titel in Duitsland. Over maximaal negen dagen zullen we het weten.

Historie

In 1928 opgericht en net zoals talloze andere teams in de Oberliga wordt ook de geschiedenis van EC Bad Tölz gekenmerkt door financiële problemen. De huidige organisatie bestaat sinds 2009 en afgezien van het eerste jaar kwalificeerde men zich daarna elk seizoen voor de play-offs. In de ijshockeyjaargang 2011-2012 veroverde men ten koste van Duisburg Füchse zelfs het kampioenschap van de Oberliga. De stap naar de DEL2 werd echter niet gemaakt omdat men niet kon voldoen aan het budget van één miljoen euro.

Florerende jeugdopleiding

Ondanks de ploeg al sinds 1976 niet meer op het hoogste niveau actief is, beschikt men over een prima eigen opleiding. Enkel de beide imports (Canadees Jordan Baker en Fin Iiro Vehmanen), back-up goalie Anian Geratsdorfer, verdediger Thomas Schenkel en aanvaller Stefan Reiter gelden niet als eigen kweek.

Thuisbasis

Men speelt haar thuiswedstrijden in de Hacker-Pschorr Arena. Het stadion, dat in 2004 officieel geopend werd, in sinds die tijd de vaste thuisbasis voor de beste ploeg uit de Oberliga Süd van dit seizoen. De Arena, die tevens geschikt is voor congressen, concerten en andere indoor sporten, draagt de naam van de Münchense bierbrouwerij en biedt plaats aan 4.115 bezoekers, waarvan er 756 zittend een plaats kunnen vinden. Tijdens het reguliere seizoen konden de Löwen rekenen op de steun van gemiddeld 1.168 fans, terwijl in de zes thuisduels in de play-offs tot nu toe 14.177 bezoekers de kassa’s passeerden.

Vier keer verlenging, toch 111.45’ minder gespeeld.
Vier maal deze play-offs had Bad Tölz meer dan 60 minuten zuivere speeltijd nodig om tot een overwinning te komen. Elk één keer tegen Landshut en Hannover en zelfs twee maal tegen Sonthofen Bulls. In totaal stond de kampioen van de Oberliga Süd 626 minuten en 52 seconden op het ijs. Voor de manschappen van coach Bo Subr staat de teller aan de vooravond van de finale op 738:37. Trappers diende twee verlengingen te spelen (Hamburg en Selb) waarin het beide keren aan het kortste eind trok.

Coach

De ploeg staat sinds vorig seizoen onder leiding van coach Axel Kammerer. De 52-jarige inwoner van Bad Tölz kan bogen op een rijke ervaring als speler. Zo kwam hij 14 jaar lang uit op het hoogste niveau bij onze Oosterburen. Hij verdedigde de clubkleuren van Rosenheim, Preussen Berlin, Ratingen en Kaufbeuren. Als international maakte hij zes WK’s en de Olympische Spelen van Albertville mee.

‘Only Dunlop has seen more rubber than I have’
Ongetwijfeld zal deze uitspraak van Hockey Hall of Fame member Dominik Hasek ook door de doelverdedigers van beide ploegen gedeeld worden. Met Markus Janka beschikt Tölz over een zeer geroutineerde sluitpost. 186 duels stond de 37-jarige onder de lat in de DEL en sinds twee seizoenen maakt hij onderdeel uit van de selectie van die Löwen. Zijn goals against average in de play-offs bedraagt 1.43. Qua ervaring doet Ian Meierdres niet voor zijn collega onder. Zo ontving de pas 28-jarige keeper al twee maal de Göbel-De Bruyn Trofee als beste doelman van de eredivisie en werd hij op het WK van 2012 in het Poolse Krynica verkozen tot beste goalie. Na tien duels heeft Meierdres een GAA van 2.69.

Defensemen

Met 8 punten (2 goals en 6 assists) leverden Jordy van Oorschot, Giovanni Vogelaar, Ryan Colier, Kilian van Gorp, Jordy Verkiel, Boet van Gestel en Bjorn Willemse ook aanvallend hun bijdrage in de vier duels tegen Essen. Het zevental moest 10 minuten toekijken vanaf de overkant van de spelersbank.
Met 1 goal en 10 punten springt de productie van Christian Kolacny het meest in het oog. De 26-jarige defenseman vormt samen met Tom Horschel (4 assists) een koppel. Het duo Jozef Frank en Thomas Schenkel zijn de ervaren jongens in de Tölzer defensie. Frank (32) maakt deze zomer de overstap vanuit Rosenheim (DEL2), terwijl Schenkel kan bogen op 177 wedstrijden in de DEL. Marinus Reiter en de Fin Iiro Vehmanen (samen 1 goal en 4 assists) vormen het derde verdedigingspaar.

Forwards

Wat opvalt in de stats van de halve finale tegen Sonthofen Bulls is de balans in de Tölzer aanval. Ter illustratie: Sedlmayr, Baker en Endrass (2 treffers en 9 punten), Strobl, Kathan en Stefan Reiter (6 goals en 2 assists), Huss, Mangold en Kornelli (3 doelpunten en 8 punten). Enkel het trio Hörmann, Walleitner en Merl valt hier met 3 punten enigszins bij uit de toon.
Het trio Bruijsten, Hagemeijer en Larson mepte de Moskitos van zich af in de derde ronde van de play-offs. Men verzamelde 10 goals en 26 punten. ‘Aanvallend loopt het goed, maar defensief krijgen we simpelweg teveel goals tegen. Dat is onacceptabel want net als iedereen hebben ook wij een taak om verdedigend te ijshockeyen’, bleef de Tilburgse captain kritisch op het spel van zijn lijn. Ivy van den Heuvel, Mickey Bastings en Shane McColgan voegden 1 treffer en 3 assists toe aan hun totalen tegen Essen, terwijl Levi Houkes, Ritchie van Hulten en Danny Stempher 6 punten (3 goals en even zo veel assists) pakten. Het drietal De Bonth, De Hondt en De Ruiter scoorden zelf niet, maar kreeg ook nagenoeg geen goals tegen.

Special teams

De penalty-kill van Trappers was de beste in de Liga in het reguliere seizoen en Die Meisterrunde. 223 keer stond men met een man minder op het ijs en slechts 30 keer moesten Ian Meierdres en Martijn Oosterwijk de puck uit het net halen. In de postseason trok men deze lijn door. 7 goals tegen uit 58 man minder situaties (87,93%). Met een man meer op het ijs kwam DESTIL Trappers in de 12 gespeelde duels tot acht doelpunten. Het powerplaypercentage van de regerend Oberliga kampioen is 20,00% (40 overtalsituaties). Met 9 treffers uit 55 pogingen (16,36%) is Tölz op papier minder sterk, terwijl in ondertal de equipe van coach Kammerer 7 tegentreffers moest slikken tijdens 43 man minder situaties (83,72%).

Licht uit, spot aan

Diederick Hagemeijer. ‘Ons doel is nooit geweest de play-offs te halen. Onze ambitie is het laatste duel winnen in de play-offs.’ En hij is al een veelvraat als het om winnen van prijzen gaat. Zes seizoenen is hij nu captain van DESTIL Trappers. In deze periode verzamelde hij 3 kampioenschappen, 3 nationale bekers, 3 Ron Berteling schalen en de Frans Henrichs Bokaal als meest waardevolle Nederlandse speler in de eredivisie. Hij is geen ti-ta-tovenaar met een ijshockeystick. Eerder een speler van gewapend beton. Een terriër die immer voorop gaat in de strijd. ‘Didi leads by example’, sprak voormalig coach Paul Gardner meer dan eens. Met 28 jaar is hij normaal gesproken op een leeftijd waarop spelers vaak op de toppen van hun kunnen zijn. Drie treffers, acht assists en slechts 4 strafminuten in de halve finale tegen Moskitos Essen onderstrepen dit gegeven. ‘Het maakt mij niet uit of ik in een play-off finale op de achtergrond blijf, als we maar winnen’, vertelde Hagemeijer na het bereiken van de eindstrijd. ‘Ik voer op het ijs mijn taak uit, doe waar ik goed in ben. Als iedereen dat doet, zijn we samen als team de beste. IJshockey draait niet om persoonlijk succes, ijshockey draait om de teamprestatie.’

Markus Janka. Voor het tweede jaar op rij werd de 37-jarige sluitpost uitgeroepen tot goalie van het jaar in de Oberliga Süd. Hij is de onbetwiste nummer één bij de Löwen. Tijdens het reguliere seizoen won hij 29 van zijn 39 gespeelde wedstrijden en zijn goals against average bedroeg 2.10. In de play-offs hield Janka zijn topvorm vast. Alle acht ontmoetingen waarin hij startte werden in winst omgezet. Twee clean sheets voegde hij toe aan zijn zes uit het reguliere seizoen. De doelman droomt van een fantastisch slot van zijn carrière want na dit seizoen neemt hij afscheid, zo verklaarde hij laatst in een interview.