Terug naar Nieuws

Tweemaal een hattrick !!

Foto Arie Leeuwesteijn

 

Gooien maar….

Drie goals scoren in een ijshockeywedstrijd is een bijzondere krachttoer. Parker Bowles deed het vrijdagavond in Herne en herhaalde het huzarenstukje nog geen 48 uur later tegen Icefighters Leipzig.

Zijn blik en handgebaar richting de volle tribunes van IJssportcentrum Stappegoor was veelbetekenend. Mr. Soft Hands verwachtte dat de Trappers fans zijn prestatie zouden belonen zoals hij dit kent vanuit zijn vaderland Canada: met het gooien van hun caps op het ijs. ‘They are not doing that over here, right’, was zijn reactie op de vraag of hij hoopte dat het petjes zou regenen op het bevroren water.

Over het ontstaan van deze Noord-Amerikaanse traditie doen verschillende verhalen de ronde. Zo zou een winkelier in Toronto de jaren 40 aan elke Maple Leaf speler een gratis hoed schenken wanneer zij erin slaagden drie doelpunten in een duel te maken. Een andere lezing is afkomstig uit Guelph (Ontario) waar spelers van het plaatselijke ijshockeyteam Biltmore Mad-Hatters een Fedora hoed (een vilten deukhoed) geschonken kregen zodra een van hen driemaal in een ontmoeting het net liet bollen.

De meest bekende (en door de Hockey Hall of Fame geadopteerde) versie is eveneens afkomstig uit Toronto. Op 26 januari 1946 stonden de Toronto Maple Leafs en Chicago Blackhawks tegenover elkaar. Alex Kaleta, een aanvaller van de Hawks, wilde voorafgaand aan deze wedstrijd een hoed kopen in de hoedenshop van Sammy Taft. Omdat Kaleta niet genoeg geld bij zich had, beloofde Taft hem het hoofddeksel cadeau te doen wanneer de leftwinger die avond drie goals zou scoren. Zijn team verloor met 6-5, maar Kaleta schoot liefst vier maal raak.

In de jaren zeventig paste de National Hockey League (NHL) zijn regelboek aan met ‘items die op het ijs worden gegooid na een speciale gebeurtenis (bijvoorbeeld een hattrick) worden niet bestraft met een bench minor’. Of dit ook geldt voor de Oberliga Nord? Dat weten we pas na de derde hattrick van Parker of de eerste van een ploeggenoot.