Terug naar Nieuws

Tuesday’s round-up – week 8

Machtswissel in Essen

Ook in de achtste editie van de Tuesday’s round-up hebben we weer verschillende wetenswaardigheden uit de Oberliga Nord op een rij gezet. Aandacht is er voor drie Albrechts, de shutout van Ruud Leeuwesteijn, de wisseling van de macht in Essen, een benefietduel in Hamburg en de opponenten van Tilburg Trappers.

Na de enkele speelronde in het vorige weekeinde was het vrijdag en zondag weer business as usual in de Oberliga. 53 doelpunten (het een na hoogste aantal na de 54 van speelronde 12) op vrijdag werden gevolgd door 41 op zondag. Buiten Trappers, Halle (beiden 2x winst) en Rostock en Krefeld (dubbele verliespartij) pakten alle andere ploegen een overwinning en een nederlaag.

ALBRECHT, ALBRECHT EN ALBRECHT

In Nederland kennen we veel sportfamilies. Zoals Jos en Max Verstappen (Formule 1), Danny en Daley Blind (voetbal) Cor en Dennis van der Geest (judo) en niet te vergeten Adrie, David en Mathieu van der Poel (wielrennen). In de Oberliga Nord komen we maar liefst drie Albrecht(s) tegen. Toch zijn ze geen familie van elkaar.

Afgelopen vrijdag was de oudste van het drietal, Danny, met zijn ploeg Herner EV te gast in IJssportcentrum Stappegoor. Op 13 september 2018 verruilde de 34-jarige zijn stick en ijshockeyschaatsen voor een pak en stropdas. De overstap heeft de inwoner geen windeieren gelegd want vorig jaar reikte hij met zijn team tot de halve finale van de play-offs waar men zijn meerdere moest erkennen in Tilburg en ook nu gaat het crescendo met Herne getuige de tweede plaats op de ranglijst.

De benjamin van het trio, Sebastian, keerde na uitstapjes in Hannover (Indians) en Crimmitschau (DEL2) deze zomer terug in Halle. In Saksen-Anhalt hoopte men vurig dat ‘Borschtel’, zoals zijn bijnaam luidt, aanknoopt bij de prestaties uit zijn eerdere twee jaar in de Sparkassen-Eisdom. Zowel in 2015 als in 2016 werd Albrecht uitgeroepen tot Oberliga goalie van het jaar. Op dit moment kan hij vier overwinningen uit acht duels overleggen en bedraagt zijn goals-against-average 3,36.

Na het seizoen 2017-2018 kondigde Hannes, de derde Albrecht in de rij, aan zijn schaatsen aan de wilgen te hangen. Vanwege een schouderblessure bij Michal Velecky keerde de right winger terug voor de laatste drie duels van het reguliere seizoen en de play-offs. De passie voor het spelletje laaide weer op en dus knoopte de 30-jarige aanvaller, goed voor 2 goals, 8 punten en 29 strafminuten tegen Tilburg, er nog een jaartje aan vast.

HEERLIJK LEEUWESTEIJN AVONDJE

Het was zijn eerste van deze ijshockeyjaargang, zijn tweede van 2019, zijn vierde in zijn Oberliga loopbaan en Trappers eenentwintigste overall sinds de overstap naar onze Oosterburen. Ruud Leeuwesteijn stopte zondagavond alle 27 schoten die de Piranhas op hem afvuurden. Voor zijn vorige shutout moeten we 319 dagen terug. Op de tweede dag van 2019 slaagde Füchse Duisburg er niet in om de Tilburgse goalie te passeren.

Zoals al gememoreerd was de clean sheet in de stad aan de Oostzee de eenentwintigste voor Trappers sinds de entree in de Oberliga Nord. De eerste kwam ook op het conto van Leeuwesteijn. Op zondag 11 oktober 2015 won de ploeg van coach Bo Subr met 8-0 van BlackDragons Erfurt. Met 13 keer de nul is Ian Meierdres de onbetwiste aanvoerder in dit nevenklassement. Martijn Oosterwijk (van 2015 tot 2017 in Tilburgse dienst) en Leeuwesteijn hielden beiden vier maal hun doel schoon. Opvallend detail: In 256 Oberliga duels hielden enkel EC Peiting, Herner EV en Hannover Scorpions de drievoudig Oberliga Meister van scoren af.

GENTGES OUT, SUAREZ IN ESSEN

Na vijfenhalf jaar kwam er afgelopen woensdag een einde aan het huwelijk tussen Moskitos Essen en coach Frank Gentges. De 54-jarige, die in Essen als Cheftrainer en Sportmanager werkte, maakte gebruik van een ontsnappingsclausule in zijn contract. ’s Avonds werd bekend dat Gentges per gisteren coach is van Select 4-u Devils Nijmegen waar hij onder andere te maken krijgt met de oud-Trappers Deniz Mollen, Jurryt Smid, Evo Suurhoff, Levi Houkes, Ritchie van Hulten, Jeffrey Melissant en Cas Staps.

Zijn opvolger in de Eissporthalle Essen-West is Larry Suarez De 55-jarige Amerikaan was van 2006 tot en met 2008 coach in Tilburg. Zijn cijfers als technisch eindverantwoordelijke van Trappers mogen er zijn: 118 overwinningen, slechts 37 nederlagen, twee landskampioenschappen, een bekerwinst en twee maal een overwinning in de strijd om de Ron Bertelingschaal.

THERE’S NO PLACE LIKE HOME

Komend weekend is Hannover weekend voor Tilburg Trappers. Vrijdagavond komen de Scorpions op visite in de Kruikenstad, terwijl twee dagen later de geelblauwe brigade om 19.00 uur op het bevroren water van de Pferdeturm verwacht wordt. Tilburg verloor nog nooit in zijn 13 voorgaande thuiswedstrijden tegen de ploeg van coach Dieter Reiss. De doelcijfers spreken overduidelijk in het voordeel van de drievoudig Oberliga Meister (68 vóór en slechts 21 tegen).

Aan de Schneidestraße in het stadsdeel Kleefeld heeft Trappers het aanzienlijk lastiger. Zes maal eerder bezocht men ‘de Wigwam’ waar je bij binnenkomst direct de mix van bier, frites, glühwein en zweet ruikt. Enkel in het seizoen 2017-2018 kwam Tilburg er, na verlenging, tot winst. Ryan Collier kroonde zich op vrijdag 3 november 2017 tot matchwinnaar. Nagenoeg vier maanden verder (vrijdag 2 maart 2018) tikte Parker Bowles één seconde voor het einde van de overtime de winnende treffer tegen de netten. De overige vier ontmoetingen eindigden in zeges voor de Indians.

BENEFIETDUEL IN HAMBURG

Dat sport in het algemeen en ijshockey in het bijzonder verbroedert werd weer eens bewezen op dinsdag 12 november. Ondanks de rivaliteit tussen beide ploegen vormde Eisland Farmsen het decor voor een benefietwedstrijd tussen Hamburg Crocodiles en Hamburger Sport Verein (beter bekend onder de naam HSV). Aanleiding voor het bijzondere duel was de verschrikkelijke blessure die HSV-speler Tjalf Caesar op 26 oktober in een ontmoeting met ECW Sande Jadehaie (Regionalliga Nord) opliep.

De 23-jarige verdediger knalde halverwege de tweede periode head first in de boarding. De ernst van de blessure was direct voor iedereen duidelijk. Zeker toen Caesar op het ijs gereanimeerd moest worden en hij een aantal dagen kunstmatig in coma werd gehouden. Inmiddels is hij hieruit ontwaakt en ‘communiceert’ hij door te knipogen en voorzichtig met zijn hoofd te knikken. Hoe lang het verdere herstel nog in beslag zal nemen, is nog altijd onduidelijk. Het benefietduel leverde € 16.500,- op.