Terug naar Nieuws

Tuesday’s round-up – week 6

Drie maal drie is negen

In deze Tuesday’s round-up aandacht voor een Hamburgse Jens Toornstra, de snelste goal in de Oberliga Nord, de populariteit van Hannover Indians en nog andere  wetenswaardigheden uit het zesde Oberliga Nord weekend.

Zo voorspelbaar en saai als speelronde 11 verliep, zo sensationeel waren de zes ontmoetingen op zondag. Liefst 54 doelpunten (het hoogste aantal in het nog jonge Oberliga seizoen) en een aantal zeer verrassende uitslagen. Zo walste Füchse Duisburg over koploper Herne heen (9-2), stuntte BlackDragons Erfurt in eigen huis tegen een desolaat acterend Hannover Scorpions (6-4) en loodste Jeremiah Luedtke zijn ploeg Krefelder EV 81 voorbij Rostock (5-4 na penaltyshots).

JENS TOORNSTRA

Aan het begin van de zesde editie van de Tuesday’s round-up testen we de kennis van de lezers van deze rubriek. Wie is er achter Mitch Bruijsten de speler met de meeste doelpunten in de Oberliga Nord? Dominik Lascheit. Wie!? Dominik Lascheit. De aanvaller van Hamburg Crocodiles was voor deze vraag vermoedelijk alleen bij de echte ijshockeyinsiders bekend, maar voor de 26-jarige staat de teller na 12 duels op even zoveel doelpunten.

Bij een verdere analyse van zijn statistieken dringt zich de gelijkenis met Jens Toornstra op. Beide sporters zijn down-to-earth. Zo woont Lascheit met zijn oma, vader, moeder, broer en twee zussen in een huis in Haffkrug, een dorpje van ongeveer 1900 inwoners op een klein uurtje rijden van Hamburg. Toch is er één belangrijk verschil tussen beiden. De Feyenoord middenvelder scoorde tot 3 maart 2018 alleen in eigen stadion.

Lascheit daarentegen maakte elf van zijn dozijn treffers op vreemd ijs. Enkel in de thuiswedstrijd tegen Krefelder EV wist hij het net te laten bollen. Zondagavond was Crocodiles’ nummer 26 er nagenoeg in zijn eentje verantwoordelijk voor dat Hamburg in Halle won. In dertien minuten en 48 seconden boog Lascheit de 1-0 achterstand om naar een 1-3 voorsprong. Uiteindelijk zegevierde de equipe van coach Jacek Plachta met 1-5.

NOG MEER SECONDENWERK…

Diezelfde wedstrijd tussen Halle en Hamburg was net begonnen of Michal Bezouska had de puck al tegen de touwen geschoten. De echo van het fluitsignaal van scheidsrechter Kevin Salewski klonk nog na in de Sparkassen Eisdom, maar de Bulls stonden dus al op 1-0. Twaalf tellen had de Tsjech uit Hradec Kralove slechts nodig om zijn ploeg aan de leiding te brengen.

Daarmee is de forward, die deze zomer de overstap vanuit Rostock naar Halle maakte, de snelste doelpuntenmaker in de Oberliga Nord tot nu toe. Nummer twee is Chad Niddery (Hannover Indians), die zondagavond na 20 seconden Icefighters-doelman Eric Hoffmann het nakijken gaf. Het podium wordt gecompleteerd door Ralf Rinke. De Scorpions-center verschalkte op vrijdag 11 oktober Rostock Piranhas sluitpost Jakub Urbisch. Het duel was destijds slechts 23 seconden out. Mitch Bruijsten tekende vrijdagavond tegen Halle voor de snelste Trappers treffer (één minuut en 7 seconden) tot nu toe in deze ijshockeyjaargang.

DRIE MAAL DRIE IS NEGEN

Drie goals scoren in een ijshockeywedstrijd is een bijzondere krachttoer. In het moederland van het ijshockey, Canada, belonen fans dit met het gooien van hun hats op het ijs. Over het ontstaan van deze Noord-Amerikaanse traditie doen verschillende verhalen de ronde. De meest bekende (en door de Hockey Hall of Fame geadopteerde) versie is afkomstig uit Toronto. Op 26 januari 1946 stonden de Toronto Maple Leafs en Chicago Blackhawks tegenover elkaar. Alex Kaleta, een aanvaller van de Hawks, wilde voorafgaand aan deze wedstrijd een hoed kopen in de hoedenshop van Sammy Taft. Omdat Kaleta niet genoeg geld bij zich had, beloofde Taft hem het hoofddeksel cadeau te doen wanneer de leftwinger die avond drie goals zou scoren. Zijn team verloor met 6-5, maar Kaleta schoot liefst vier maal raak.

Of de prestaties van Hannes Albrecht, Dominik Lascheit en Jeremiah Luedtke met een petjesregen gewaardeerd werden is onduidelijk, maar het trio tekende allen voor drie goals dit weekend. Icefighter Albrecht op vrijdagavond in de met 9-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen Krefeld. Lascheit (Hamburg) en Luedtke (Krefeld) herhaalden dit huzarenstukje twee dagen later.

STREAK

Met een ‘points streak’ wordt een opeenvolgende reeks van wedstrijden zonder nederlaag bedoeld. De laatste verliespartij voor zowel Füchse Duisburg als Tilburg Trappers dateert van vrijdag 11 oktober 2019. Beide ploegen wonnen de volgende 7 ontmoetingen. Aan de langste ‘losing streak’ kwam zondagavond een einde. Krefelder EV 81 doorbrak met een overwinning na shootouts op Rostock Piranhas een keten van 8 puntloze krachtmetingen.

Max Hermens en Thomas Zuravlev delen de langst lopende ‘personal point streak’ in de Oberliga Nord. De Trappers center verzamelde in zijn laatste 9 wedstrijden 20 punten (5 goals en 15 assists). Ook de Russisch-Duitse right winger van Hamburg Crocodiles zag zijn naam in de laatste 9 duels op het scoresheet verschijnen. Zuravlev, die na een jaar afwezigheid weer terugkeerde in de Hanzestad, kan in deze periode 6 goals en 17 punten overleggen.

POPULAIR

Aan de Schneidestraße in het stadsdeel Kleefeld ligt het Eisstadion am Pferdeturm. Door de fans van de Hannover Indians al 59 jaar lang liefkozend ‘de Wigwam’ genoemd. Bij binnenkomst in de tochtige ijshockeytempel ruik je direct de mix van bier, frites, glühwein en zweet. Waar in andere stadions vele pogingen zijn gedaan een ijshockeysfeer te creëren, veert men in Hannover altijd terug naar de ambiance van weleer.

Jaar in jaar uit kan de meest authentieke club in de Oberliga Nord rekenen op de grootste publieke belangstelling. Ook na 6 thuisbeurten in deze ijshockeyjaargang is dit het geval. 14833 toeschouwers passeerden de kassa, een gemiddelde van 2472. Tilburg Trappers is nummer twee op dit lijstje met een gemiddelde van 2312.