Terug naar Nieuws

Tuesday’s round-up – week 13

THE SHOW MUST GO ON

Spitzenreiter hé…Spitzenreiter hé’! Het klonk zondagavond luid en massaal uit ruim achttienhonderd kelen. Dankzij een 7-2 overwinning tegen Trappers passeerde Herner EV de Tilburgers op de ranglijst. De ploeg van coach Danny Albrecht heeft twee punten meer dan de drievoudig Oberliga Meister, maar speelde wel twee wedstrijden meer dan de equipe van Bo Subr.

Hoewel de Kerstdagen hun schaduw al vooruit werpen en het grootste deel van Nederland druk bezig is om alles tijdig is huis te halen voor deze dagen, zetten we zoals gebruikelijk de zaken in de Oberliga Nord voor jullie op een rijtje. In deze Tuesday’s round-up volop aandacht voor de twee eerstvolgende tegenstanders (Moskitos Essen en Füchse Duisburg) voor de ploeg van aanvoerder Mickey Bastings.

THREE IN FIVE

The show must go on! De Oberliga Nord laat zich door vrijwel niets of niemand ontregelen. Tussen de kalkoen en het vuurwerk in werkt Tilburg nog drie duels af. Tweede Kerstdag komt Essen naar de Kruikenstad, terwijl twee dagen later een bezoek aan Duisburg wacht. Op de voorlaatste dag van 2019 meet de formatie van coach Bo Subr de krachten met TecArt BlackDragons (aanvang 20.00 uur in IJssportcentrum Stappegoor).

Ook in de eerste tien dagen van 2020 staan er al drie afspraken voor de geelblauwe brigade (Hannover Indians en Hamburg Crocodiles thuis en Hannover Scorpions buiten de stadsgrenzen). Alsof het nog niet genoeg is, wacht ‘tussendoor’ voor de Trappers internationals ook nog de herkansing van het pre-Olympisch kwalificatietoernooi tegen Spanje. De derde en beslissende wedstrijd van Oranje duurde vorige week zondag maar twintig minuten. De barre kwaliteit van het ijs in het Palau de Gel maakte verder spelen onmogelijk. In overleg met de beide landen en de IIHF is nu besloten het duel op 8 januari in zijn geheel over te spelen.

BROEIENDE ONVREDE

Coach Larry Suarez kent een moeilijke fase met Moskitos Essen. Na de thuisnederlaag vrijdagavond tegen Saale Bulls Halle (2-3 na shootouts) dolf zijn ploeg zondag in de derby in en tegen Füchse Duisburg andermaal het onderspit. De thuisclub won met 4-3 waardoor de losing streak van Essen nu vijf wedstrijden beslaat.  

Essen staat bekend als een club waar het snel explodeert. Op sociale media broeit de onvrede, maar spandoeken of spreekkoren waarin wordt opgeroepen tot het vertrek van coach Larry Suarez of spelers zijn nog niet gesignaleerd. Toch zal er snel een ommekeer moeten komen want een tiende plaats met slechts één punt meer dan nummer voorlaatst TecArt BlackDragons is niet zoals men van Essen verwacht.

ZAKEN RECHTZETTEN

Voor het eerst sinds 13 april 2017 kreeg Tilburg zondagavond 7 goals tegen. Die bewuste donderdagavond was Moskitos Essen de opponent. ‘This was our worst home game in two years’, sprak Bo Subr destijds tijdens de persconferentie. ‘Maybe some guys thought it’s going to be easy against Essen. But they beat us three times during the regular season. We gave this one away. We have to regroup and be ready for the next game on Saturday.

Na afloop van de oorwassing in Herne liet Trappers captain Mickey Bastings zich in min of meer dezelfde bewoordingen uit. ‘Met Kerst ben je het liefst bij je familie, maar daaraan zijn we de afgelopen vijf jaar wel gewend geraakt. Tevens geeft de ontmoeting met Essen ons de kans zaken recht te zetten na de geflatteerde nederlaag (7-2) hier vanavond.

TSJECH EXIT, AMERIKAAN IN

In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Met 47 doelpunten en 78 punten in 54 duels was Pavel Pisarik een van de succesvolste spelers tijdens het afgelopen seizoen. Deze ijshockeyjaargang verliep aanzienlijk minder voor de left winger. Hij had het gevoel onvoldoende ijstijd te krijgen van de coaches (Uli Egen, Didi Hegen en Raphael Joly) in Duisburg. Op verzoek van de Tsjech werd drie weken geleden zijn contract ontbonden. Inmiddels heeft de 26-jarige forward onderdak gevonden bij Selber Wölfe in de Oberliga Süd.

Als vervanger voor Pisarik lijfden de Vossen Kyle Gibbons in. De aanvaller uit Westlake (Ohio) staat bekend om zijn neusje voor de goal. In 2015-2016 werd hij topscorer van de Oberliga Süd met 46 doelpunten. Een jaar later bereikte hij met Deggendorfer SC de finale van de Oberliga. Hierin bleek Tilburg Trappers na vier wedstrijden te sterk. Kyle tekende in deze serie voor 4 punten (3 goals en 1 assist) en 4 strafminuten. Ook in de DEL2 presteerde Gibbons voor zowel Deggendorf als Bad Nauheim naar behoren (34 goals en 42 beslissende passes). Vrijdag in en tegen Erfurt had hij twee punten voor zijn nieuwe werkgever.

FÜCHSE ICOON TERUG

Zijn nummer 85 zal nooit meer in Duisburg gedragen worden. Hij speelde 117 DEL-duels (2 goals en 8 assists) en 237 wedstrijden Oberliga wedstrijden voor de Füchse (53 treffers en 226 punten). Na het seizoen 2015/2016 hing Markus Schmidt zijn schaatsen in de wilgen en legde zich toe op zijn werk als fitnesscoach. Het afscheid van de publiekslieveling viel de fans in Duisburg zwaar.

De vreugde en opwinding was dan ook groot toen de huidige nummer 8 in de Oberliga Nord op vrijdag 13 december de rentree van Schmidt bekend maakte. Het Füchse-icoon vervangt Mathias Müller, die in de thuiswedstrijd tegen Krefelder EV 81 een schouderblessure opliep. Dat Schmidt het spelletje nog niet verleerd is, bleek wel uit de 5 punten (1 doelpunten en 4 assists) in drie ontmoetingen.