Terug naar Nieuws

Tuesday’s round-up – week 11

Mitch Bruijsten flirt met 50-goals barrière

Waar Tilburg Trappers een weekend rust heeft, dendert de Oberliga Nord voor de overige elf ploegen gewoon door. En hoe? Vrijdagavond gaat red hot Halle (acht keer winst in de laatste negen wedstrijden) op bezoek bij nummer 2, Herner EV, terwijl twee dagen later de derde editie van de Hannover Derby op het programma staat. Voor het zover is, vatten we speelronde 20 en 21 voor jullie samen.

IJshockey en statistieken horen bij elkaar. Ze zijn net zo onafscheidelijk als Jip en Janneke, Bobbie en Kuifje, Sjors en Sjimmie en niet te vergeten Suske en Wiske. Coaches maken er beslissingen op, journalisten gebruiken ze in hun verslagen en ook spelers hechten er waarde aan.

1

‘Herne kassiert erste Heimpleite der Saison’ kopte het Duitse Eishockey News zondagavond. In plaats van de tiende thuiszege op rij, leed de equipe onder leiding van coach Danny Albrecht tegen Hannover Scorpions nederlaag nummer één in de eigen Hannibal-Arena. Zonder de (licht) geblesseerde Nils Liesegang en Thomas Ziolkowski bleken de Schorpioenen met 3-5 te sterk voor Herner EV.

Opvallend bij Hannover was de basisplaats voor Ansgar Preuß. De 23-jarige goalie kwam tot 2017 uit voor aartsrivaal Hannover Indians. Daarna maakte hij de overstap naar EC Bad Neuheim (DEL2) waarvoor hij echter maar een keer op het ijs kwam. Na een jaar zonder ijshockey versterkte hij bij het begin van deze ijshockeyjaargang de gelederen van de Scorpions.

7

Na zeven zeges op rij heeft Tilburg Trappers weer eens een duel verloren. Zondagmiddag in de uitwedstrijd tegen Hamburg Crocodiles werd het 4-2 voor de gastheren. De laatste keer dat de Tilburgers een competitieduel verloren was op vrijdag 8 november, toen men na verlenging ten onder ging tegen TecArt BlackDragons Erfurt (3-2).

Coach Bo Subr: ‘Honestly I thought until their first goal we played quite well. We couldn’t find a way to capitalize on our scoring chances. In the second period we were all over them. But their goalie made some great saves at key times. After the 3-2 we ran into penalty trouble. If that wouldn’t have happened I’m sure we could have scored the equalizer.’ Ondanks de derde nederlaag in de competitie is er geen reden tot paniek bij de Tsjechische oefenmeester. ‘If you look at the top teams in the League, there’s not a lot that seperates those teams. Hopefully after the Barcelona trip we get back to what made us successful for most of the time this season.’

10

Met tien spelers is Tilburg Trappers hofleverancier van de selectie van Oranje voor het Pre-Olympisch Kwalificatietoernooi in Barcelona. Goalie Ian Meierdres, verdedigers Alexey Loginov, Kilian van Gorp, Boet van Gestel, Jordy Verkiel, Jordy van Oorschot en aanvallers Mickey Bastings, Bartek Bison, Jonne de Bonth en Danny Stempher maken deel uit van Oranje.

Ryan Collier was oorspronkelijk ook opgeroepen door bondscoach Doug Mason maar reist vanwege zijn blessure niet af naar de Spaanse stad. Reno de Hondt is nog een twijfelgeval voor Nederland dat zich onder leiding van Bo Subr, Mike Nason en Josh Mizerek ten koste van gastland Spanje, Mexico en Taiwan wil plaatsen voor de volgende ronde van de pre-kwalificatie voor de Olympische Spelen in 2022 in Peking. Deze vindt in februari plaats in Slovenië, Kazachstan of Groot-Brittannië. Mocht Oranje ook hier als eerste eindigen dan wacht nog één kwalificatieronde.

23

Nog niet eerder doorbrak een Tilburg Trapper de barrière van 50-goals in een Oberliga seizoen. Vorig jaar tekende Mitch Bruijsten voor 40 treffers in 48 regulier seizoen wedstrijden. Publiekslieveling Parker Bowles legde een jaar eerder 29 keer de puck in het vijandelijke doel. De Canadees had hier 44 duels voor nodig. In Tilburgs tweede Oberliga jaar werd Trappers nummer 20 andermaal clubtopscorer (35 doelpunten in 44 ontmoetingen), terwijl Kyle DeCoste bij het debuut in de Oberliga het net 34 maal liet bollen in 40 confrontaties.

2020 zou wel eens het jaar kunnen zijn dat de hobbel genomen wordt. Met 23 goals in 21 duels flirt Mitch Bruijsten openlijk met de magische grens van 50 goals. De 30-jarige Nijmegenaar, die in acht wedstrijden tot nu toe niet scoorde, zou daarmee de eerste speler na Patrick Schmid (Hannover Scorpions) worden die deze muur slecht. De 31-jarige left winger was in het seizoen 2017-2018 goed voor precies 50 doelpunten.

26

Afgelopen dinsdag kwam er eindelijk een einde aan de soap rondom Robert Peleikis. De 25-jarige verdediger, die in dienst van Deggendorfer SC tijdens de play-off finale van 2018 met een roekeloze center ice hit een vervroegd einde aan de postseason van Parker Bowles (diagnose: forse hersenschudding) maakte en in oktober van datzelfde jaar (toen als speler van de Hannover Indians)  Max Hermens uit het niets besprong na een volstrekt onnodige check van Nikolas Bovenschen in de rug van Jonne de Bonth

Deze zomer tekende hij reeds een voorcontract voor komend seizoen bij Hannover Scorpions. En dat terwijl hij op de loonlijst stond bij die andere club uit de hoofdstad van de Duitse deelstaat Nedersaksen, Hannover Indians. Na zes duels als healthy scratch werd de verbintenis van Peleikis am Pferdeturm (met wederzijds goedvinden) ontbonden. De Schorpioenen waren er als de kippen bij en dat legde hen geen windeieren. Tegen Herne nam de nieuwe aanwinst direct de game winning goal voor zijn rekening.

99

Voor elke ijshockeyliefhebber staat dit nummer symbool voor Wayne Douglas Gretzky. De 58-jarige ijshockey legende droeg het rugnummer voor het eerst als speler van de Sault Ste. Marie Greyhounds (Ontario Hockey League). Oorspronkelijk wilde The Great One nummer 9 als eerbetoon aan zijn ijshockeyheld Gordie Howe, maar dit rugnummer was al vergeven aan zijn ploeggenoot Brian Gualazzi. Op aanraden van Muzz MacPherson, coach van de Greyhounds, verruilde ‘Gretz’ 19 voor zijn trademark nummer 99.

Na de nederlaag zondagmiddag in Hamburg staat de doelpuntenteller voor Tilburg Trappers op 99. Jonne de Bonth maakte op 27 september tegen Moskitos Essen de eerste. Mitch Bruijsten nam treffer 25 voor zijn rekening in de thuiswedstrijd tegen Rostock, terwijl andermaal Jonne de Bonth verantwoordelijk was voor nummer 50 (thuis tegen Hamburg). De vijfenzeventigste dit seizoen kwam van de stick van Danny Stempher in het met 0-4 gewonnen duel tegen Rostock Piranhas.

750

Vrijdagavond, voorafgaand aan de tweestrijd met EXA Icefighters Leipzig, zette Tilburg Trappers keeper Ian Meierdres in het zonnetje. De 30-jarige sluitpost werd gehuldigd voor 750 wedstrijden in de hoofdmacht van Trappers. In totaal veroverde Meierdres zes kampioenschappen (waaronder drie in de Duitse Oberliga), won hij zes nationale bekers, vijf Ron Berteling schalen en last but not least werd hij zowel in de Nederlandse eredivisie als in de Duitse Oberliga uitgeroepen tot beste goalie.

In de periode tot aan het volgende competitieduel voor de geelblauwe brigade (vrijdag 20 december, aanvang 20.00 uur) tegen Rostock Piranhas besteedt de Trappers website nog veel meer aandacht aan deze bijzondere prestatie van de Tilburgse doelman.