Terug naar Nieuws

Tuesday’s round-up – editie 74

WIEDER MAL HERNE!

Na de sweep tegen Erfurt wacht in de halve finale voor Tilburg Trappers een oude bekende, namelijk Herner EV. Bereikt Trappers voor de vijfde maal in zes jaar Oberliga Nord de eindstrijd of steekt Herne hier een stokje voor?

GESCHIEDENIS

Een van de Eishockey Traditionsvereine in het Ruhrgebied. Sinds 2013 weer terug in de Oberliga na een afwezigheid van twee jaar. Vanaf 2008 had de toenmalige eigenaar van de Duisburg Füchse, Ralf Pape, een stevige vinger in de pap in Herne. Het was zijn bedoeling een opleidingsinstituut voor jeugdige ijshockeytalenten te starten. Naast Duisburg participeerden ook de andere DEL-teams uit Nordrhein Westfalen in dit project. Vorig jaar eindigde Herne als tweede achter Trappers in de competitie. De achterstand op de geelblauwe brigade bedroeg 9 punten.

THUISBASIS

De Hannibal-Arena is de thuishaven van Herner EV. De hal biedt plaats aan 3.700 toeschouwers, waarvan 1300 zitplaatsen. De Arena stamt uit 1970 en draagt sinds 1 juni 2018 de naam van het Hannibal-winkelcentrum uit Bochum.

COACH

De ploeg staat sinds 13 september 2018 onder leiding van Danny Albrecht. De 34-jarige Duitser werd die dag aangesteld als vervanger van de ernstig zieke Herbert Hohenberger. Albrecht kan bogen op een rijke ervaring als speler. Zo speelde hij 464 duels voor vijf verschillende verenigingen in de 2. Bundesliga en DEL2. Verder verdedigde hij de kleuren van Kassel, Frankfurt, Duisburg, Halle en Herne in de Oberliga.

OPVALLEND (1)

Op zondag 27 september 2015 kraaide Tilburg Trappers voor de eerste keer victorie in de Oberliga Nord. Tegenstander die avond was Herner EV. Dankzij de periodestanden 0-1, 1-1 en 0-3 werd het uiteindelijk 1-5 voor de toenmalige debutant op het derde niveau in Duitsland. De Tilburgse doelpunten kwamen van de stick van Steve Mason, Kyle DeCoste (beiden 2x) en Bjorn Willemse. Voor Herne scoorde Thomas Dreischer.

OPVALLEND (2)

Sinds zijn intrede in de Oberliga kruisten Tilburg en Herne 26 keer de sticks met elkaar. Trappers won 17 duels, men verloor er 8 en één keer werd het gelijk (na penaltyshots zegevierde Herne). Het doelsaldo is 114-71 in het voordeel van de equipe uit de Kruikenstad.

OPVALLEND (3)

Met Hannover Scorpions, Tilburg Trappers, Herner EV en Hamburg Crocodiles kent de Oberliga Nord de verwachte halve finalisten. Het kwartet sloot de reguliere competitie respectievelijk als Meister, runner-up, vierde en vijfde af. Een week voor het begin van het mooiste en spannendste deel van het ijshockeyseizoen was het over en uit voor nummer 3, Saale Bulls Halle. Zeven spelers testten een dag eerder positief op de besmettelijke longziekte. Ondanks dat iedereen klachtenvrij was, legde het Gesundheitsamt uit Halle een quarantianeperiode van twee weken op.

OPVALLEND (4)

De kracht van de drievoudig Oberliga Meister en sleutel tot succes schuilt hem wederom in de breedte van de selectie. Maar liefst 17 spelers vonden hun naam op het scoresheet in de drie krachtmetingen met Herne dit seizoen. Bij de tegenstander staat de teller op 11.

ONDERLINGE SERIE

Tijdens het reguliere seizoen bonden beide teams drie maal de strijd met elkaar aan. De laatste ontmoeting op Paaszaterdag (3 april) in IJssportcentrum Stappegoor werd geannuleerd vanwege de corona-uitbraak. Trappers won twee van de drie duels. Enkel op zondag 7 februari werd het een overwinning voor Herne (3-1).  Trappers scoorde 14 keer, terwijl Herne 7 maal het net liet bollen. Het productiefst was Tilburg het tweede bedrijf (7 doelpunten), gevolgd door de openingsperiode (4 goals) en het slotstuk (3 treffers).

ROAD TO THE SEMI’S

Ondanks het gemis van Danny Stempher, Bartek Bison, Kevin Bruijsten, Reno de Hondt (allen geblesseerd) en de geschorste Jonne de Bonth verslikte de drievoudig Oberliga Meister zich zondagavond niet in Erfurt. Voor de tweede maal binnen 48 uur stapte Trappers als overwinnaar van het ijs. Van een leien dakje ging het allerminst. Tot drie maal toe knokten de Zwarte Draken zich langszij, maar de vierde keer was er teveel aan. Raymond van der Schuit kroonde zich 16 seconden in de extra tijd tot overtime hero.
De equipe van coach Danny Albrecht kende een zogenaamde bye in de eerste ronde van de play-offs. Op het slechtst denkbare tijdstip testte een speler van opponent Hannover Indians positief op Corona. Twee reglementaire 5-0 nederlagen waren het gevolg en dus meldde Herne zich zonder te spelen bij de laatste vier in de Oberliga Nord.

THERE’S NO PLACE LIKE HOME

Tilburg is 13-5-2 (winst-verlies-gelijk) in zijn 20 thuiswedstrijden. Tegen Hannover Indians (in een ‘thuiswedstrijd’ am Pferdeturm), Halle, Hamburg en twee maal Hannover Scorpions kwam men in eigen huis niet tot winst. Tegen Leipzig en Erfurt had de formatie van Bo Subr meer dan 60 minuten zuivere speeltijd nodig. De eerste ontmoeting werd gewonnen, maar op 2 januari van dit jaar zorgde Peter Gulda dat de BlackDragons recht hadden op het bonuspunt.  In de Kruikenstad was Trappers 94 maal trefzeker en kreeg het 59 treffers tegen.
In de Hannibal-Arena heeft de nummer 4 uit de Oberliga Nord een record van 14-6-3 (winst-verlies-gelijk). De doelcijfers 105 vóór en 71 tegen.

BAD BOYS

De grootste zondaar in Tilburg tijdens de drie ontmoetingen tegen Herner EV was Jordy Verkiel. De verdediger verzamelde 27 strafminuten. In de eerste ronde tegen Erfurt bracht Trappers 51 minuten in de beklaagdenbank door.
Colton Kehler was met 25 strafminuten het stoutste jongetje van de klas in Herne tijdens de drie onderlinge confrontaties met Trappers. De 23 jaar jonge right winger, die ook als center uit de voeten kan, uit Port Coquitlam (British Columbia) zal tijdens de best-of-3 serie echter niet op het ijs verschijnen. Zijn seizoen kwam dinsdag 2 maart abrupt ten einde. In de thuiswedstrijd tegen Hamburg Crocodiles scheurde hij zijn kruisband af. In 35 duels voor de HEV was hij goed voor 38 punten (17 goals en 21 assists).

SPECIAL TEAMS

Wederom was de penalty-kill van Trappers de beste in de Liga tijdens het reguliere seizoen. 189 keer stond men met een man minder op het ijs en slechts 28 keer moesten Ian Meierdres en Ruud Leeuwesteijn de puck uit het net halen. En passent scoorde men 11 short-handed goals. Ondanks een stroeve powerplay start van het seizoen eindigde Tilburg op de vierde plaats in dit nevenklassement. Het powerplaypercentage van de regerend Oberliga kampioen was 22,9% (157 overtalsituaties, 36 goals).
Met 34 treffers uit 173 pogingen (19,6%) bleef het Herner overtalspel achter bij de verwachtingen. In ondertal is men echter achter Trappers nummer 2 in de Oberliga Nord (29 tegentreffers slikken tijdens 19 man minder situaties (79%)).

GOALIES

‘Guardians of the guilded gazebos’, zoals ‘the voice of the Toronto Maple Leafs, Joe Bowen, ze omschreef zijn Ian Meierdres en Bjorn Linda. Het goals-against-average (GAA) van Ian Meierdres was 2.69 gedurende het reguliere seizoen. In de dubbele confrontatie met Erfurt incasseerde de Tilburgse keeper 4 tegengoals.
Linda kwam eind november 2018 over uit Deggendorf. Zijn debuut maakte hij op vrijdag 30 november 2018 In Essen (6-1 verlies). De 29-jarige sluitpost uit Oberhausen kwam in het verleden uit op het hoogste niveau in Duitsland (Keulen en Düsseldorf). Zijn GAA bedroeg 3.40 tijdens het seizoen. Echter, in de 2 duels die hij in actie kwam tegen Trappers bedroeg zijn GAA 8.18!

DEFENSEMEN

Met 5 punten (1 goal en 4 assists) leverden Giovanni Vogelaar, Alexey Loginov, Jordy Verkiel, Kilian van Gorp, Floris van Elten, Boet van Gestel, Jordy van Oorschot en Ninho Hessels ook aanvallend hun bijdrage tegen Erfurt. Het achttal moest 4 minuten toekijken vanaf de overkant van de spelersbank.
De eerste lijn bij Herne bestaat uit Maik Klingsporn en Michel Ackers (11 goals en 39 assists), terwijl Thomas Ziolkowski en Mike Schmitz (met 48 punten) het tweede defensieve duo vormen. De derde lijn (Thomas Gaug en Manuel Malzer) leverde 12 punten in het seizoen. Rene Behrens kent een afwisselende man naast hem.

FORWARDS

De sleutel tot het succes lijkt andermaal de breedte van de selectie van coach Bo Subr te zijn. De oefenmeester schenkt zelfvertrouwen aan al zijn spelers en zij betalen hem terug met een niet aflatende werklust en punten. De meeste aandacht gaat zonder twijfel uit naar het trio Hofland, Stempher en Hermens. Met 159 punten dreven ze menig Oberliga Nord defensie tot pure wanhoop. De trojka Mickey Bastings, Reno de Hondt en Kevin Bruijsten kan 45 goals en 63 assists overleggen en het drietal Jonne de Bonth, Raymond van der Schuit en Ties van Soest is exact goed voor 100 punten. Wouter Sars, Delaney Hessels en Tijn Jacobs namen gezamenlijk 32 punten voor hun rekening.
Het trio Marcus Marsall, Patrick Asselin en Nils Liesegang was met 25 punten (74 goals en 101 assists) de meest productieve lijn in het reguliere deel van deze ijshockeyjaargang voor Herne. Richard Mueller, Nico Kolb en Dominik Piskor namen 73 punten voor hun rekening De lijn met Christoph Ziolkowski, Alexander Komov en Denis Fominych kwam tot 31 goals en 87 punten.

SERIES CHANGERS

Max Hermens

Vier jaar geleden maakte de center, die een voortreffelijke schaatstechniek, prima overzicht en een goed schot aan elkaar paart, zijn entree in IJssportcentrum Stappegoor. Hij kende een lastig debuutjaar, maar vorig seizoen liet hij zien waartoe hij in staat is. 18 goals, 37 assists in 40 wedstrijden. Deze ijshockeyjaargang trekt hij die lijn voor. Hij leidt de play-offs met 9 punten (allen beslissende passes). Will Trappers number 81 rise to the occasion in the semi’s?

Patrick Asselin

Zijn wieg stond in het Canadese Peterborough (Ontario), maar een kwart van zijn profloopbaan bracht Asselin door in Herne. Zijn cijfers in dienst van de groenwitrode formatie spreken boekdelen: 175 wedstrijden, 136 goals en 143 assists. Een gemiddelde van 1,59 punt per wedstrijd. Binnen de ploeg van coach Danny Albrecht is de 33-jarige left winger de man op wie gerekend wordt.