Terug naar Nieuws

Tuesday’s round-up – editie 59

Eindelijk….!! Komend weekend speelt Tilburg Trappers zijn eerste twee thuisduels van deze ijshockeyjaargang. Helaas niet zoals vurig gehoopt in de Kruikenstad maar in Herne (tegen Hammer Eisbären, aanvang 20.00 uur) en Hannover (tegen Indians, openingsface-off 16.30 uur).

In deze editie van de Tuesday’s round-up vanzelfsprekend aandacht voor dit Tilburgs initiatief en daarnaast Scorpions en de nul, Joly happy in Erfurt, het blijven Finnen en Mister (nog niet) 500.

EIGEN INITIATIEF

De stap om voorlopig bij onze Oosterburen ‘thuis’ te spelen, komt van de drievoudig Oberliga Meister zelf. ‘We willen de competitie zo eerlijk mogelijk laten verlopen. In dat geval zou het ten opzichte van de andere clubs niet sportief zijn wanneer we in februari en maart alleen maar thuiswedstrijden zouden spelen’, aldus Tilburg Trappers algemeen directeur Ruud van Baast.

De oud-scheidsrechter vervolgt: ‘Hopelijk zijn er tegen die tijd weer supporters welkom in de stadions. Alle dertien teams willen hun fans dan ijshockey voorschotelen en op die manier inkomsten genereren. Verder kunnen we door op vreemde bodem thuis te spelen onze seizoenkaarthouders en sponsoren gratis de livestream van Sprade TV aanbieden. Bij uitwedstrijden is dit nu niet het geval.’

SCORPIONS EN DE NUL

Voor de laatste keer dat Tilburg Trappers in een Oberliga uitwedstrijd niet tot scoren kwam, moeten we ruim 2 jaar en 7 maanden terug. Op zondag 8 april 2018 won eveneens Hannover Scorpions dankzij twee goals van Sean Fischer (nu Black Dragons Erfurt) met 2-0 van de Tilburgers.

Overigens zijn de Schorpioenen ook het laatste team dat de geelblauwe brigade in competitieverband in IJssportcentrum Stappegoor van scoren afhield. Op zondag 23 februari 2020 zakte Trappers collectief door het ijs (0-5). Ralf Rinke, Julien Pelletier, Mario Valery-Trabucco, Björn Bombis en Christoph Koziol verzorgden de productie van de equipe uit de hoofdstad van de Duitse deelstaat Nedersaksen.

JOLY HAPPY IN ERFURT

Raphael Joly volgde deze zomer Fred Carroll op als hoofdcoach bij TecArt Black Dragons Erfurt. ‘We zijn ervan overtuigd met Raphael een type trainer te hebben gecontracteerd die behalve het uitoefenen van zijn functie als hoofdcoach ook de ontwikkeling van spelers in onze organisatie verder gaat helpen en de talentontwikkeling gaat verbeteren‘, lieten de Zwarte Draken destijds in een eerste reactie op hun website weten.

De 32-jarige Nederlands-Canadees voelt zich als een vis in het water in dé sportstad van de Duitse deelstaat Thürungen. ‘Over the last few years, people in and around the Oberliga looked down on Erfurt. Nobody really respected them. That’s one of the reasons I wanted to come here. This is a bit like who I am as a person. In Duisburg for example we had a lot of highly paid players. But they didn’t play as a team. Here I have 23 guys who believe in each other and in the system we’re playing. That’s why it’s fun to coach.

So far, so good voor de Black Dragons. Na acht wedstrijden bezet Raphael met zijn ploeg plaats 7 in de Oberliga Nord. ‘Every single game is important. There are no easy nights anymore. And you never know if corona will shorten the season.’ De volgende confrontatie met Trappers staat gepland voor vrijdagavond 18 december in IJssportcentrum Stappegoor. ‘I really hope we can travel to and play in Tilburg. I have Dutch roots so I’m looking forward to eat a couple of bitterballen. They don’t have that here in Erfurt.

HET BLIJVEN FINNEN

‘Zestig minuten spelen, kort erop, fair fysiek spelen, niet het kaas van het brood laten eten.’ Zomaar wat kreten die voorafgaand aan een wedstrijd door een ijshockeykleedkamer echoën. Hoe wrang is het dan wanneer je in de slotseconde van de reguliere speeltijd alsnog een doelpunt te slikken krijgt en daardoor met 0-1(!!) ten onder gaat.

Het overkwam TecArt Black Dragons Erfurt zondagmiddag tegen Saale Bulls Halle. De gevierde man bij de Stieren was  Tatu Vihavainen. De left winger was de afgelopen drie seizoenen actief voor Heinolan Peliitat en Savonlinnan Pallokerho in de Finse tweede divisie. Hij tekende voor 96 punten (33 goals en 63 assists) in 119 optredens.

MISTER (NOG NIET) 500

Voormalig captain Kai Schmitz zou zondagmiddag een bijzonder jubileum vieren. In Erfurt zou de verdediger voor de 500e keer in dienst van Saale Bulls Halle het bevroren water opstappen. Vrijdagavond in de wedstrijd tegen Herne kreeg Schmitz een schot van teamgenoot Eric Wunderlich op zijn elleboog waardoor zijn jubileumduel in rook opging. ‘Halle ist für mich Heimat geworden. Ich liebe diesen Verein. Ich habe hier ein Haus, fühle mich richtig wohl’, vertelde nummer 91 in een groot vraaggesprek met de Mitteldeutsche Zeitung.

Schmitz kwam in 2005 voor het eerst naar Halle. Ondanks twee korte stops bij andere clubs (EHC Neuwied en Moskitos Essen) groeide hij in deze periode uit tot een cultfiguur. De fans houden van hun ‘ Hooligan’ (1340 strafminuten) die op zondag 13 januari 2019 in de derby tegen Icefighters Leipzig de ondanks een niet herstelde afgescheurde achillespees 2-1 op de borden schoot. ‘Dieses Video schaue ich mir heute noch an. Das ist eines meiner Karriere-Highlights.’