Terug naar Nieuws

Tuesday’s round-up – editie 56

Het eerste speelweekend van de ijshockeyjaargang 2020/2021 in de Oberliga Nord zit erop. 12 wedstrijden, 72 doelpunten, 9 maal uitwinst, 2 keer shootouts om winnaar aan te wijzen, 1 shutout, maar helaas 0 toeschouwers.

Met vijf punten uit twee wedstrijden bezet Tilburg Trappers de tweede plaats achter de trotse lijstaanvoerder Saale Bulls Halle. Waar de uitwedstrijd tegen Hannover Indians normaliter een lastig obstakel is voor de Kruikenzeikers bleek een leeg am Pferdeturm ditmaal geen onneembare vesting voor de drievoudig Oberliga Meister. De Tilburgers kwamen nauwelijks in de problemen en scoorden zelf vier keer: 1-4.

Twee dagen later had men de pech dat Hammer Eisbären een voortreffelijke doelman tussen de palen hadden staan. Goalie Ilya Sharipov bleek zondagavond een hinderlijke sta-in-de-weg voor Tilburg. Toch kon de 25-jarige sluitpost niet verhinderen dat Trappers via een benut penaltyshot van Diego Hofland alsnog als overwinnaar van het ijs stapte. In deze Tuesday’s round-up zetten we nog wat andere opvallende zaken uit het eerste weekeinde op een rij.

INDIANS FIRST

Aan de Schneidestraße in het stadsdeel Kleefeld ligt het Eisstadion am Pferdeturm. Door de fans van de Hannover Indians al 59 jaar lang liefkozend ‘de Wigwam’ genoemd. Bij binnenkomst in de tochtige ijshockeytempel ruik je direct de mix van bier, frites, glühwein en zweet. Waar in andere stadions vele pogingen zijn gedaan een ijshockeysfeer te creëren, veert men in Hannover altijd terug naar de ambiance van weleer.

Bij de laatste editie van Indians vs Trappers zorgden 3213 Rothäute weer voor een fantastische atmosfeer. Zij die niet kwamen, misten een krankzinnige wedstrijd met maar liefst 11 goals. Vrijdagavond bij de start van het Oberliga seizoen kon je een speld horen vallen in de half-open ijsbaan. In plaats van een kolkende arena volgden 1370 mensen het duel via SpradeTV.

TRAPPERS’ FIRST (1)

Voor de vierde keer in zes jaar pakte de ploeg van coach Bo Subr de volle buit in hun season’s opener. Enkel in het debuutjaar in de Oberliga en in het seizoen 2017/2018 slaagde Tilburg Trappers niet in deze missie. EHC Die Bären Neuwied dompelde heel ijshockey minnend Tilburg op vrijdag 25 september 2016 in rouw met een 1-4 overwinning.

Twee seizoenen later deed men zichzelf in Hannover te kort. Een te grote gang naar de strafbank kostte de geelblauwe armada de kop in Mellendorf. Tot tweemaal toe kwam Trappers op voorsprong (0-1 via Danny Stempher en 1-2 via Mitch Bruijsten), maar een dubbelslag van Patrick Schmid zorgde ervoor dat met 0 punten de thuisreis richting Kruikenstad mocht worden aanvaard.

TRAPPERS’ FIRST (2)

Igor Bacek probeerde al glijdend het bevroren rubber het neutrale vak in te krijgen, maar in plaats daarvan belandde de rollende puck precies voor de stick van Gio(vanni) Vogelaar. Met één schaatsslag positioneerde de Hagenaar zich voor zijn machtige wapen: het slapshot. Over de vanghand van Indians-doelman David Zabolotny sloeg de puck tegen de touwen. Daarmee herhaalde Trappers nummers 5 zijn kunststukje van twee seizoenen geleden. Destijds in Erfurt nam hij ook het eerste Tilburgse doelpunt in deze ijshockeyjaargang voor zijn rekening.

RJ Reed is op z’n Duits gezegd ‘ein Torjäger’. Hij heeft een verwoestend schot en leeft van het maken van doelpunten.’ Zo karakteriseerde oud-Trapper Levi Houkes in Tuesday’s round-up 42 zijn voormalig ploeggenoot in Nijmegen. Niet verwonderlijk dus dat de 28-jarige left winger vrijdagavond voor de eerste goal in dit Oberliga (Nord) jaar tekende. Mede dankzij de voltreffer van de Canadees won Rockets Diez-Limburg met 3-5 van Krefelder EV 81.

JOLY’S FIRST

Vorig jaar nog assistent-coach in Duisburg, maar dit seizoen voor het eerst op eigen benen. Raphael Joly volgde half september Fred Carroll op als technisch eindverantwoordelijke bij TecArt Black Dragons Erfurt. Met de 32-jarige Nederlands-Canadees aan het roer pakten de Zwarte Draken voor het eerst sinds het seizoen 2017/2018 weer eens 3 punten op de openingsspeeldag.

Na afloop van het gewonnen duel vrijdagavond in Leipzig stond Joly in vlekkeloos Duits de pers te woord. ‘Een verdiende overwinning. We maakten het onszelf nog lastig door te veel tijdstraffen. In de derde periode gaf het verschil in conditie de doorslag. Icefighters kon ons tempo niet meer bijbenen waardoor we uitliepen van 1-2 naar 1-5.’ Vrijdagavond is Erfurt de volgende opponent van Tilburg Trappers.

FINNISH FIRST

Begin juli kondigde Hannover Scorpions de komst van Tomi Wilenius aan. De Finse center geboren in Nokia, doorliep de jeugdopleiding van de Finse topclub Ilves en maakte in 2011 ook zijn debuut op het hoogste niveau voor de ploeg uit Tampere. Na stops bij verschillende teams in zijn vaderland en Italië streek de aanvaller neer in Zell am Zee. Met 5 goals in het openingsweekeinde is hij topscorer in de Oberliga Nord.

Ook Kyle Helms en Julius Bauermeister zullen met veel genoegen terugdenken aan vrijdag en zondag. De aanvallers van respectievelijk Halle en Krefeld gaven vier beslissende passes waardoor ze Oberliga Nord aanvoeren in dit nevenklassement. Meest bestrafte speler na twee speelronden is Trappers nummer 13, Jordy Verkiel. De Dordtse alleskunner werd zondagavond aan het einde van de tweede periode door referee Nicolas Neutzer met 5 plus een game-misconduct naar de kleedkamer gestuurd.

SEBASTIAN’S 14TH

Na uitstapjes in Hannover (Indians) en Crimmitschau (DEL2) keerde vorige zomer Sebastian Albrecht terug in Halle. Vrijdagavond in Hamm eiste de 30-jarige goalie de hoofdrol voor zichzelf op. De Bulls sluitpost stopte alle 27 schoten die de Oberliga Nord debutant op hem afvuurden. De ploeg van coach Ryan Foster schoot wel met scherp. Na 22 seconden kwam men via Tim May al op voorsprong en via goals van Tatu Vihavainen en Lukas Valasek werd het 0-3 voor de Stieren.

Met zijn veertiende (!!) Oberliga shutout uit zijn carrière kende Albrecht een droomstart. In Saksen-Anhalt hoopte men vurig dat ‘Borschtel’, zoals zijn bijnaam luidt, aanknoopt bij de prestaties uit zijn eerdere twee jaar in de Sparkassen-Eisdom. Zowel in 2015 als in 2016 werd Albrecht uitgeroepen tot Oberliga goalie van het jaar.