Terug naar Nieuws

Tuesday’s round-up – editie 46

EVEN VOORSTELLEN…HERFORDER EV

Dinsdag 10 maart, iets na tien uur, tekende Tomas Kurka namens Rostock Piranhas in Duisburg voor het laatste officiële Oberliga doelpunt van het seizoen 2019-2020. Een etmaal later haalde de Duitse IJshockeybond (DEB) alle play-off duels van de kalender en behoorde de ijshockeyjaargang tot het verleden.

In 175 dagen kan er veel veranderen. Zo heeft de 38-jarige Tsjechische doelpuntenmaker inmiddels de schaatsen aan de wilgen gehangen, maken de Füchse (en Moskitos) geen deel meer uit van de competitie en traden drie nieuwe teams toe tot het Oberliga Nord deelnemersveld.

In deze editie van de Tuesday’s round-up richten we onze blik op de eerste nieuwkomer, Herforder EV.

GEEN KANNONNENVOER

Op diezelfde dinsdag 10 maart liet de club bij monde van voorzitter Uwe Johan weten graag een stapje omhoog te maken. Een verheugend bericht tussen alle corona ellende. Op basis van hun sportieve prestaties was toetreding tot de Oberliga Nord niet mogelijk. De IceDragons werden in de play-offs van de Regionalliga West namelijk uitgeschakeld door EHC Neuwied, maar dit weerhield Johan er niet van zijn interesse kenbaar te maken.

De voorgaande jaren wilde geen enkele ploeg de stap omhoog maken. Tussen ijshockey op het derde – of vierde niveau bij onze Oosterburen gaapt immers een wereld van verschil. Niet alleen financieel en organisatorisch, maar zeker ook op het bevroren water. Nu heeft de preses er vertrouwen in dat de HEV geen kanonnenvoer voor de topploegen zal zijn. ‘We mikken op een plek bij de eerste 9 en met een tikkeltje geluk zijn zelfs de play-offs mogelijk.’

HANZESTAD

Net zoals Erfurt, Halle, Hamburg, Hannover en Rostock is ook Herford een Hanzestad. De Hanze was een verbond tussen Duitse en Noord-Europese handelssteden van de 13e tot de 18e eeuw. Door samen te werken in een federatie probeerden deze steden hun handel te beschermen en uit te breiden. Zo’n 200 steden waren lid van de associatie.

De stad, gelegen aan de rivier de Werre in het noordoosten van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, telt ruim 66.000 inwoners. Sinds het begin van de twintigste eeuw is de regio Herford belangrijk voor de Duitse (keuken)meubelindustrie. Grotere bekende steden in de buurt zijn het op 15 kilometer gelegen Bielefeld en Osnabrück (op 46 kilometer).

VERANDERINGEN

Aanpassing van het Eisstadion im Kleinen Felde is zeker een van de aandachtpunten bij de overstap. De capaciteit van het kleine, maar knusse ijsbaantje is begrensd op 1029 toeschouwers. En er zijn louter staanplaatsen! Een gedeelte hiervan moet plaats maken voor een tribune van 50-200 zitplaatsen. Tevens worden de kleedkamers en ontvangstruimten onder handen genomen.

De selectie van de IceDragons krijgt intussen steeds meer vorm. Drie spelers (keeper Jan Pohlmann, verdediger Maximilian Droick en aanvaller Ulib-Gleb Berezovskyy) vertrokken en daar staan vooralsnog acht nieuwe gezichten tegenover. De komst van Nico Schnell en Lukas Gärtner, uit Hannover en Duisburg, betekent een brok ervaring in de achterhoede. De twee Duitsers hebben tezamen 399 Oberliga duels achter hun naam.

Aanvallend rekent men vooral op een Duitse-Roemeen en een Frans-Canadees. Met 27 punten (8 goals en 19 assists) kende Matyas Kovács een verdienstelijk debuutjaar voor Krefeld in de Oberliga Nord. Voor Christophe Lalonde wordt Herford de eerste stop in Europa. De 26-jarige left winger, die zijn ijshockeyopleiding in de Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL) kreeg, komt over van McGill University uit de Canadese universiteitscompetitie waar hij in 139 wedstrijden 106 punten verzamelde.

CULTFIGUUR

Vier jaar lang zwaait Jeff Job nu al op technisch terrein de scepter bij de IceDragons. Job, geboren in Toronto, is een legende in Herford. De voormalig aanvaller kwam in 1986 vanuit Canada naar de Hanzestad. 225 treffers in 110 duels maakte hem tot een absoluut idool in de stad en wijde omgeving.

25 jaar na zijn vertrek in 1991 keerde de 57-jarige Canadees terug. En zeer succesvol want zowel in 2017 als het jaar daarna veroverde hij het kampioenschap in de Regionalliga West. ‘Jeff is niet alleen belangrijk voor het eerste team, maar ook in de jeugdopleiding levert hij fantastisch werk’, verklaarde voorzitter Uwe Johan in februari 2019 toen men de samenwerking met Job voor twee jaar verlengde.

Website: http://www.herforder-ev.de
Facebook: https://www.facebook.com/pg/HerforderEV/