Terug naar Nieuws

Tuesday’s round-up – editie 40

Volop leven in de brouwerij

Ondanks dat de seizoensstart nog ruim drie maanden weg is, gebeurde er weer het nodige in Oberliga land. Ook in de eerste week van juli verzamelden we weer allerlei wetenswaardigheden.

In deze editie van de Tuesday’s round-up aandacht voor een indiaan die een draak wordt, de Finse wind die door de Oberliga Nord waait, een duiventil in Hannover, het afscheid van een groot ijshockeyer en een brok ervaring in Krefeld.

INDIAAN WORDT DRAAK

251 kilometer zuidelijk over de A7 is het van Hannover naar Erfurt. Daar heeft Arnoldas Bosas zijn nieuwe broodheer gevonden. De 29-jarige right winger verhuist van Hannover Indians naar TecArt BlackDragons Erfurt. De Litouwer, afgelopen seizoen goed voor 23 goals en 44 punten, vult de opgevallen importplek van Joonas Toivanen op. De Fin kwam er met de beleidsbepalers bij de nummer 11 uit de vorige ijshockeyjaargang niet uit en besloot te vertrekken uit de hoofdstad van de Duitse deelstaat Thüringen.

De technisch eindverantwoordelijken in Erfurt zijn in hun nopjes met de komst van Bosas. ‘Met 80 treffers en 146 punten in 111 Oberliga duels heeft hij zijn waarde genoegzaam bewezen’, aldus Christian Grosch. Technisch directeur Henry Tews valt de voormalig Dragons captain bij: ‘Hij heeft de perfecte leeftijd voor een ijshockeyer. Zijn polsschot is dodelijk en als right winger geeft hij onze powerplay meer mogelijkheden.’

FINSE WIND

Na Saale Bulls Halle gaan ook EXA Icefighters Leipzig en Hannover Scorpions volgend seizoen op de Finse toer. In Leipzig luistert de Finse nieuwkomer naar een opvallende naam: Walther Klaus. De voorouders van de 21-jarige defense zijn dan ook afkomstig uit Duitsland. Klaus werd geboren in Helsinki, de hoofdstad van ‘het land van de duizend meren’, Via Finland en Zweden kwam hij in oktober vorig jaar bij onze Oosterburen (Eisbären Regensburg) terecht.

Het duurde even voordat zijn Duits paspoort in orde was want op vrijdag 31 januari van dit kalenderjaar maakte Klaus zijn debuut voor Regensburg, dat dankzij 14 zeges in de laatste 16 wedstrijden op de slotdag van het reguliere seizoen Oberliga Süd Meister werd. ‘Een oud-collega uit Regensburg attendeerde me op Walther. In de gesprekken die ik met hem heb gevoerd maakte hij een zeer gemotiveerde indruk. Hij wil zich bewijzen en bij mij krijgt hij de kans daarvoor’, vertelde Icefighters coach Sven Gerike op de clubwebsite.

KOMEN EN GAAN IN HANNOVER

De Hus de Groot Eisarena leek de afgelopen week wel een duiventil. Marius Nägele, Marius Garten en Nico Schnell kregen geen contract voor 2020/2021 aangeboden. Laatstgenoemde vond al snel nieuw onderdak. De 22-jarige verdediger versterkt de gelederen van Oberliga Nord nieuwkomer, Herforder EV.

Tegenover het drietal vertrekkers staat een duo nieuwelingen. De Schorpioenen presenteerden Tomi Wilenius en Christoph Kabitzky als nieuwste aanwinsten. De Finse center was het afgelopen jaar actief voor EK Zell am See in de Alps Hockey League. Hij tekende voor 66 punten (28 goals en 38 assists) in 35 optredens.

Wilenius, geboren in Nokia, doorliep de jeugdopleiding van de Finse topclub Ilves en maakte in 2011 ook zijn debuut op het hoogste niveau voor de ploeg uit Tampere. Na stops bij verschillende teams in zijn vaderland en Italië streek de aanvaller neer in Zell am Zee. In Oostenrijk bezette hij achter de Sloveen Jure Sotlar de tweede plaats op de topscorerslijst van zijn ploeg.

Vanuit Selb komt Christoph Kabitzsky naar Hannover. De right winger verzamelde vorig jaar 49 punten (19 goals en 30 assists) in de Oberliga Süd. Volgens technisch directeur Eric Haselbacher halen de Scorpions met Christoph een snelle, wendbare aanvaller met een positieve instelling binnen. Ik weet zeker dat hij snel zijn plek in het team zal vinden.’

De Fin moet in Hannover Julien Pelletier doen vergeten. De Canadees keert terug naar Noord-Amerika om daar aan zijn maatschappelijke carrière te werken. De tweede Canadees bij de Scorpions, Mario Valery-Trabucco, zet zeer waarschijnlijk deze week zijn handtekening onder een nieuwe verbintenis bij de ploeg van coach Tobias Stolikowski.

GROOT IJSHOCKEYER NEEMT AFSCHEID

Na onder andere 144 ontmoetingen in de Ontario Hockey League (OHL), 266 wedstrijden in de National – & American Hockey League, 318 duels in de Tsjechische eerste Liga, 94 confrontaties in de Finse Liiga en als laatste 167 Oberliga wedstrijden voor Rostock Piranhas is het welletjes voor Tomas Kurka en neemt hij afscheid van het (door hem zo geliefde) ijshockey.

De inmiddels 38-jarige Tsjech maakte op zondag 23 februari thuis tegen Moskitos Essen zijn laatste doelpunt als ijshockeyer. In 10 wedstrijden tegen Tilburg Trapper nam de in 2000 als tweeëndertigste overall door de Carolina Hurricanes gedrafte Kurka 3 goals en 6 assists voor zijn rekening. Hij incasseerde slechts 2 strafminuten in deze ontmoetingen.

BROK ERVARING VOOR KREFELD

Krefelder EV 81 oogstte afgelopen seizoen veel waardering, maar weinig punten. Voorafgaand aan het seizoen was coach Elmar Schmitz realistisch ‘We hebben een erg jonge selectie, die dit jaar een spoedcursus Oberliga-ijshockey krijgt. Financieel kunnen we ze weinig tot niets bieden. IJstijd echter des te meer. Wanneer jongens bereid zijn in zichzelf te investeren, kunnen ze uitgroeien tot volwaardige ijshockeyers’.

Om de jonge honden te sturen, haalde men Adrian Grygiel naar de Rheinlandhalle. De 36-jarige Duitse Pool is de laatst overgebleven actieve Krefeld-speler uit het kampioensjaar 2002/2003. Naast de kleuren van de Pinguine verdedigde Grygiel in 921 DEL-duels de kleuren van Nürnberg, Wolfsburg en Augsburg. Afgelopen jaar was de right winger captain van Eispiraten Crimmitschau (DEL2).

We zijn blij dat de overgang geslaagd is. Niet alleen is Adrian een harde werker, maar daarnaast een rolmodel voor onze jonge spelers. Ook na zijn actieve loopbaan willen we hem aan ons binden’, vertelde Elmar Schmitz. ‘Ik ben blij weer terug te zijn in Krefeld’, sprak Grygiel. ‘Mijn familie voelt zich hier thuis en ik heb hier acht seizoenen gespeeld. Hopelijk kan ik de jonkies wegwijs maken in de ijshockeywereld.