Terug naar Nieuws

Tuesday’s round-up – editie 25

Wie geht’s weiter?

In het precorona tijdperk zouden vandaag de kwartfinales in de Oberliga play-offs beginnen. Helaas zijn we ingehaald door het virus en scherpte het kabinet maandagavond de bestaande maatregelen tegen de besmettelijke longziekte nog verder aan.

Desondanks toch een Tuesday’s round-up met daarin aandacht voor de gevolgen van het coronavirus, een Sprade TV support(ers) actie, een Finse Indiaan, wie wordt de opvolger van Christian Behncke in Rostock en de eensgezindheid in de Oberliga Nord.

CORONA ACTIES

Het coronavirus COVID-19 houdt de (sport)wereld nog altijd in een ijzeren greep. De maatregelen in verband met de grootschalige uitbraak van de zeer besmettelijke longziekte hebben een enorme impact op de Nederlandse samenleving en daarmee ook op de sport. Competities liggen stil, alle verenigings- en clubactiviteiten zijn afgelast. Accommodaties en sportclubs zijn gesloten en alle evenementen zijn afgelast, vooralsnog tot tweede pinksterdag, maandag 1 juni.

Ook alle play-off duels werden van de kalender gehaald en het Oberliga seizoen werd per direct beëindigd. De financiële schade van de corona crisis voor de clubs in de Oberliga is lastig te becijferen. Maar dat men hard geraakt wordt, is overduidelijk. (Supporters van) Clubs doen van alles om te helpen. Zo biedt Herner EV zijn fans de mogelijkheid om toegangskaarten voor een virtuele competitie te kopen, terwijl Hannover Indians zijn aanhangers ‘bijzondere medicatie’ in de gewenste verpakkingsgrootte aanbiedt om zo snel hersteld te zijn van ijshockeykoorts.

SPRADE TV

‘Moeilijke tijden vragen om cohesie, trouw en loyaliteit’, schrijft Sprade TV op zijn website. Het betaalde Duitse internetplatform zet dit kracht bij met een campagne waarbij alle vrienden, toeschouwers of gewone ijshockeyfans de mogelijkheid krijgen om hun favoriete team financieel te ondersteunen. Geregistreerde gebruikers kunnen op de website van Sprade TV hun team en een bedrag selecteren en zo financiële ondersteuning bieden aan hun geliefde vereniging.

Onder diegenen die een bedrag van minimaal 20 euro aan steun kiezen, verloot Sprade TV 20 keer een voucher om in het nieuwe seizoen een uitzending gratis te bekijken. Tweemaal per week (dinsdag en vrijdag) komt Sprade TV met een update van de actie via hun Facebook-pagina en Instagram-account. De ondersteuningscampagne is reeds begonnen en eindigt op 30 april 2020. De opbrengst wordt vervolgens binnen 2 weken uitbetaald aan de teams.

FINSE INDIAAN

De ijshockeyjaargang 2019-2020 is nauwelijks beëindigd of Hannover Indians maakt zijn eerste nieuwe aanwinst voor het nieuwe seizoen al bekend. Nadat er al enkele contracten verlengd werden (Nico Turnwald, Igor Bacek, Robby Hein, Nickolas Bovenschen, Maximilian Pohl, Aaron Beally en Chad Niddery), maakt vanuit Sonthofen (Oberliga Süd) Santeri Ovaska (20 goals en 32 punten in even zoveel wedstrijden) de overstap naar de hoofdstad van de Duitse deelstaat Nedersaksen.

Wellicht dat de naam van de 24-jarige in Oostenrijk geboren Duitse Fin de Tilburgse ijshockeyfans nog bekend in de oren klinkt. De winger verdedigde in 2017 de kleuren van Deggendorf en een jaar later van Lindau. In acht duels met Trappers kwam hij tot 1 goal. Indians-coach Lenny Soccio is content met de komst van Ovaska: ‘Een zeer goede ijshockeyer met een topopleiding in Finland. Ik ben blij dat het gelukt is.’

WIE WORDT PIRANHAS COACH?

Rostock Piranhas moet op zoek naar een nieuwe hoofdcoach. Christian Behncke maakte afgelopen woensdag zijn vertrek bij de nummer 9 van dit seizoen bekend. De 39-jarige trainer was sinds 2018 technisch eindverantwoordelijke bij de ijshockeyclub in de stad aan de Oostzee.

Ik heb een nieuwe baan bij een woningbouwvereniging in Bremerhaven gevonden. Voorheen werkte ik bij een bedrijf in de haven van Hamburg en pendelde ik tussen Hamburg en Rostock. Dat kan natuurlijk niet meer. Natuurlijk was ik graag doorgegaan als coach, maar dan fulltime en niet als job ernaast.’ Behncke wil iets blijven doen in het ijshockey en zal naar verwachting aan de slag gaan als jeugdtrainer bij REV Bremerhaven.

EENGEZINDHEID IN OBERLIGA

De Oberliga heeft de afgelopen jaren veel aan kwaliteit gewonnen, biedt nu aantrekkelijk ijshockey en heeft zich als merk gevestigd. .Met de veelzeggende slogan ‘Gemeinsam stark in der Oberliga Nord’ maakten de clubs gisteren (publiekelijk) duidelijk dat men de handen ineenslaat. In een telefonische vergadering werden de 12 clubs het eens over gezamenlijke oplossingen, zodat men niet alleen enige zekerheid kreeg in de huidige situatie, maar ook dat men het in de toekomst beter zouden kunnen doen na de Coronacrisis.

Om de komende weken in de huidige situatie wat rust te brengen, heeft iedereen ingestemd dat er vanaf nu tot 30 april geen transfers en contractbesprekingen zullen plaatsvinden.

Alle clubs moeten de kans krijgen om hun financiële positie te versterken en de economische uitdagingen en verplichtingen onder ogen te zien voordat de spelerscarrousel in de zomer weer begint te draaien. Dit is echter niet van toepassing op transfers of contractverlengingen die de afgelopen maanden al zijn vastgesteld, maar nog niet zijn aangekondigd door de respectieve clubs.