Terug naar Nieuws

Tuesday’s round-up – editie 17

ZES PUNTEN WEEKEND

Dankzij een zes punten weekend vergrootte Tilburg Trappers zijn voorsprong op naaste achtervolger Herner EV tot 9 punten. Met nog 10 speelronden voor de boeg stevent de formatie van coach Bo Subr af op prolongatie van het Oberliga Nord Meisterschaft.

Smet op de dubbele overwinning op Duisburg en Krefeld was de 5 minuten straftijd en een game misconduct (zijn eerste in zijn Oberliga loopbaan) die Mitch Bruijsten opliep. Referee Patrick Mylius stuurde de begenadigd technicus voortijdig naar de kleedkamer.

IN BEROEP

Boos en teleurgesteld’, zo omschreef Bruijsten zijn gevoel. ‘We streden samen om de puck. Ik won dat duel en hij (Patrick Demetz) probeerde zich om te draaien. Daarbij struikelde hij over zijn eigen voeten en viel hij ongelukkig tegen de boarding. Ik was al verrast dat de scheids floot voor een overtreding, maar was helemaal met stomheid geslagen toen ik ook nog eens moest gaan douchen.’

Mitch, die in 230 Oberliga wedstrijden tot nu toe slechts 106 strafminuten ontving, kreeg bijval van zijn coach Bo Subr. ‘Of het een terechte straf was? Wat zal ik zeggen. Die jongen bleef na het duel roerloos liggen maar was bij zijn volgende shift wonderbaarlijk snel hersteld’, aldus de Tsjech die aankondigde dat Trappers de automatische schorsing van één duel van Bruijsten (vrijdagavond thuis (aanvang 20.00 uur) tegen Füchse Duisburg) zal aanvechten bij de tuchtcommissie van de Duitse IJshockey Bond (DEB).

STREAK

Met Zwitsers precisie rijgt Tilburg Trappers de overwinningen weer aaneen. De ‘points streak’ (een opeenvolgende reeks van wedstrijden zonder nederlaag) van de geelblauwe brigade staat na de zeges tegen Füchse Duisburg en Krefelder EV 81 op elf. De laatste verliespartij voor de ploeg van coach Bo Subr dateert van zondag 22 december 2019. Herner EV bond Trappers destijds met 7-2 aan de zegekar.

Hoewel elf winstpartijen achter elkaar een uitstekende prestatie is, is de rits overwinningen nog ver verwijderd van de langste points streak van Tilburg in de Oberliga. Tussen 26 januari en 4 spril 2018 bleef men maar liefst 18 duels achtereen zonder nederlaag. Met 12 doelpunten is Danny Stempher het meest trefzeker tijdens de lopende ‘points streak’, terwijl Mitch Bruijsten lijstaanvoerder is qua assists (14) en strafminuten (35).

EERSTE OBERLIGA GOAL

Zonder groots te spelen versloeg Tilburg Trappers vrijdagavond voor de derde keer deze ijshockeyjaargang Füchse Duisburg. Voor de ruim zesentwintighonderd toeschouwers was het de eerste kennismaking met Raymond van der Schuit. ‘Voor een eerste keer ging het niet slecht’, sprak de 25-jarige Rotterdamer, die in eenentwintig shifts bijna 16 minuten op het ijs stond.

De winger speelde zowel tegen Duisburg als zondag in Krefeld als right winger in een lijn met Jonne de Bonth als center en Bartek Bison als left winger. ‘Vrijdagavond was het nog even zoeken. Ik ken de jongens wel van het Nederlands team en ook de systemen zijn niet vreemd voor me. Maar we hadden slechts twee keer met elkaar getraind’, aldus Van der Schuit, die vond dat hij minstens een van zijn mogelijkheden had mogen benutten.

Nog geen 48 uur later was daar zijn eerste Oberliga doelpunt. ‘Het was niet de beste treffer die ik heb gemaakt, maar een goal is een goal’, sprak Trappers nummer 23, die niets dan lovende woorden voor zijn eerste week in Tilburg over had. ‘De eerste indruk is uitstekend. Vanaf het eerste contact tot nu voel ik me welkom. Iedereen is enorm behulpzaam. Ik kan niet wachten op het vervolg.’

HOFLEVERANCIER

Met 9 spelers is Tilburg Trappers hofleverancier van de selectie van Oranje voor het U20 WK in het zuid koreaanse Gangneung. Vijf (Floris van Elten, Wouter Sars, Tijn Jacobs en de gebroeders (Delaney en Ninho) Hessels) zijn door bondscoach Theo van Gerwen meegenomen naar de mondiale titelstrijd.

Het Nederlands team opent het toernooi om 12.00 Nederlandse tijd met een duel tegen het gastland. Een dag later meet het zijn krachten met Kroatië (8.30 uur). Na de rustdag wacht op 31 januari de derby der Lage Landen (aanvang 5.00 uur), gevolgd door een confrontatie tegen Israel (1 februari, 12.00 uur). Het toernooi wordt afgesloten op maandag 3 februari tegen China (aanvang 5.00 uur).
De wedstrijden zijn via YouTube te volgen bij “On the Sports

PLAY-OFFS

Officieel wordt pas over vijf weken bekend hoe het deelnemersveld aan de play-offs er uitziet, maar tien speelronden voor het einde kunnen twee namen (Tilburg en Herne) al worden ingevuld. Achter dit tweetal strijden Hamburg, Hannover (2x), Halle, Leipzig en Duisburg voor een plek in de top-6 van de Oberliga Nord op zondag op zondag 1 maart.

In de play-offs strijden acht teams uit de Oberliga Nord en Oberliga Süd om de titel Deutsche Oberliga Meister. Elke ronde wordt gespeeld volgens de best-of-five modus. In tegenstelling tot de Oberliga Nord wordt er in de zuidelijke divisie wel een zogenaamde Meisterrunde afgewerkt. Speeldata achtste finale: 13 – 15 – 17 – 20 en 22 maart (laatste twee duels indien noodzakelijk).

De data voor de kwart-, halve- en finaleduels zijn ook al duidelijk:
Kwartfinale: 24 – 27 – 29 – 31 maart en 3 april (laatste twee duels indien noodzakelijk)
Halve finale: 5 – 7 – 9 – 11 en 13 april (laatste twee duels indien noodzakelijk)
Finale: 17 – 19 – 21 – 24 – 26 april (laatste twee duels indien noodzakelijk)

MANUEL NEUMANN

Het hing al even in de lucht, maar sinds gisteren is het officieel. Manuel Neumann keert terug naar Duisburg. De 33-jarige verdediger kwam dit seizoen 21 maal in actie voor EV Landshut (DEL2). Van 2014 tot 2017 verdedigde Neumann ook al de kleuren van de huidige nummer 8 in de Oberliga Nord. Hij tekende destijds voor 29 goals en 114 punten in 121 wedstrijden. Komende vrijdag in en tegen Tilburg maakt hij zijn debuut voor de Vossen.

TecArt Black Dragons Erfurt liet afgelopen week het contract van Milan Kostourek ontbinden. De 37-jarige Tsjech vond snel elders onderdak. Hij tekende een contract bij Höchstadt Alligators in de Oberliga Süd. Als vervanger voor Kostourek haalden de Zwarte Draken Chase Clayton van Blue Devils Weiden naar Erfurt. De Canadese center deed direct van zich spreken met goals tegen Hannover Indians en Füchse Duisburg.