Terug naar Nieuws

Trappers vindt in Dave Livingston nieuwe coach

Dave (David) Livingston is met ingang van komend seizoen de nieuwe coach van Tilburg Trappers. De 58-jarige Amerikaan is de opvolger van Bo Subr en heeft in IJssportcentrum Stappegoor voor één jaar getekend.

Tien dagen na het vertrek van de Tsjechische succescoach naar Frankfurt Löwen (DEL2) heeft Tilburg Trappers een nieuwe technisch eindverantwoordelijke gevonden. Voor Livingston betekent het een terugkeer naar de Kruikenstad waar hij als speler begin jaren ’90 zes seizoenen lang furore maakte.

CLUBICOON

De in South Weymouth (Massachusetts) geboren center is een van de grote clubiconen in de rijke geschiedenis van het Tilburgs ijshockeybastion. In zes seizoenen kwam Trappers nummer 5 tot 277 officiële wedstrijden voor Tilburg waarin hij 285 goals en 601 punten verzamelde. Daarmee bezet hij de tiende plaats op de all-time topscorerslijst van Trappers. Naast de nationale beker in 1991 pakte Dave onder leiding van het coaching duo Doug Mason en Joe Buchly in 1993-1994 en 1994-1995 de dubbel en was hij in 1993-1994 de meest waardevolle Nederlandse speler in de eredivisie (Frans Henrichs bokaal).

Met Oranje was Livingston actief op 16 WK’s. Na de mondiale titelstrijd in het Estse Talinn in 2006 zwaaide hij af als international. Achter zijn naam prijken 146 interlands en 203 punten (101 goals en 102 assists). Enkel Jack de Heer (210 punten) deed beter dan Livingston.

IMPOSANT PALMARES

Met Livingston haalt de drievoudig Oberliga Meister een zwaargewicht binnen. Het palmares van de Amerikaan, zowel als speler als coach, is imposant te noemen. In zijn zeventienjarige profbestaan verdedigde hij de kleuren van Saginaw Generals (IHL), Eindhoven Kemphanen, Red Eagles Den Bosch, Tilburg Trappers, Sundsvall IF (Zweden), Klagenfurter AC, Wiener EV (beide Oostenrijk), Manchester Storm (Engeland), Furuset en Grüner (beide Noorwegen).

In dit laatste land werd Livingston een jaar na het beëindigen van zijn actieve carrière hoofdcoach bij Manglerud Star. Tien jaar lang zwaaide hij de scepter bij de ploeg uit Oslo, die uitkomt op het hoogste niveau in Noorwegen (GET-ligaen) en vooral bekend staat om zijn uitstekende jeugdopleiding. Zo leverde de groen, geel, witte formatie meer spelers aan professionele ijshockeycompetities wereldwijd dan welk Noorse ijshockeyclub ook.

NIEUWE DYNAMIEK

Het is zelden makkelijk voor een trainer om een succesvolle collega op te volgen, maar technisch manager René de Hondt heeft alle vertrouwen in de nieuwe man in de bank. ‘Het niveau van het Noorse ijshockey ligt aanmerkelijk hoger dan in ons land. Men bezet plaats 11 op de IIHF-ranglijst en is sinds 2004 onafgebroken in de A-poule te vinden. Wanneer je in een dergelijke competitie 11 jaar hoofdcoach bent, heb je iets in je mars. Daar werken louter topcoaches. Als opvolger voor Dave haalt Manglerud nu Corey Neilson, die 10 jaar coach in Nottingham en drie seizoenen bij Lausitzer Füchse (DEL2) was.

De technisch manager gaat verder: ‘Voor iedereen zal het wennen zijn. Voor de spelers, maar ook voor mij. Ik heb zes jaar heel fijn met Bo samengewerkt. Dave is een andere trainer, met een andere manier van denken en omgang met de spelers. Dat zal een andere dynamiek in de kleedkamer betekenen, maar dat hoeft niet verkeerd te zijn. Dave is trots dat hij in Tilburg mag coachen en wij zijn ook enorm trots dat we zo’n ervaren oefenmeester hebben kunnen contracteren. Daarbij kent hij de club en weet hij wat Trappers voor de stad betekent.