Terug naar Nieuws

Trappers spotlight

RUUD LEEUWESTEIJN ZIT LEKKER IN ZIJN VEL

In de aanloop naar de confrontaties met Herner EV Miners en Hannover Scorpions kan Tilburg Trappers mede vertrouwen putten uit de topvorm waarin Ruud Leeuwesteijn verkeert. De 24-jarige doelman overlegt zeer fraaie statistieken.

Zondag tegen Hammer Eisbären (0-3 zege) hield Leeuwesteijn opnieuw de nul. Dat lukte de Dordtenaar op zondag 8 oktober in en tegen Diez-Limburg ook al. Met zes overwinningen (waarvan een in overtime) in evenzoveel optredens en een goals-against-average (GAA) van 0.83 voert hij de ranglijst van keepers in de Oberliga Nord aan. ‘Individuele cijfers zeggen me niet zoveel. IJshockey is een teamsport dus je wint of verliest met z’n allen’, blijft Trappers nummer 33 bescheiden.

Vorm is een heel ongrijpbaar iets, waar spelers, maar zeker ook coaches vaak niets van begrijpen waar het vandaan komt. De ene week pak je alles en enkele dagen later vliegt elke puck het doel in. Hoe verklaar je jouw uitstekende prestaties?
‘Het is een combinatie van een aantal factoren. Ik zit al een tijdje lekker in mijn vel. In de zomer ben ik weer twee weken in Zweden geweest voor een goaliekamp. Ik vind het heerlijk daar en dat goede gevoel heb ik mee naar Trappers genomen. Fysiek en mentaal voel ik me uitstekend. Maar het heeft ook met het team te maken. Je wint en dat zorgt voor positieve energie. En door de ervaring die ik die afgelopen jaren heb opgedaan, word je ook een betere keeper.’

Als je naar andere teamsporten (bijvoorbeeld voetbal) kijkt, let je dan speciaal op de keeper?
‘Eigenlijk niet. Ik ben stom toevallig onder de lat beland. Bij de mini’s in Dordrecht stond elk weekend een andere jongen in de goal. Tot een wedstrijd in Den Haag. Mijn moeder was vergeten mijn ijshockeyhandschoenen in te pakken. Er zat dus niets anders op dan mij als keeper op te stellen. Dat ging dermate goed en ik vond het zo leuk dat ik er nog steeds sta.

Eigenlijk is ijshockey de enige sport waar ik keeper zou willen zijn. In tegenstelling tot voetbal maak je in het ijshockey echt onderdeel uit van het team. Als doelman bij voetbal krijg je soms amper een bal op doel waardoor je niet echt betrokken bent bij het spel. Dat lijkt me helemaal niets.’

Nog even door over voetbal. Daar wordt al snel geklaagd over een zwaar speelschema. Vanwege de absentie van Ian (Meierdres) ben je nu al vier duels starting goalie. Hoe waak je voor overbelasting?
‘Ik probeer zo goed mogelijk mijn (nacht)rust te pakken. Ook let ik op mijn voeding, maar dat is normaal voor een topsporter. Na afloop van een wedstrijd doe ik stretchoefeningen met Jordy van Oorschot zodat mijn lichaam snel hersteld. En wat zeker ook helpt, is de bereidwillige medewerking die ik krijg van mijn stagebegeleider Jef van den Hout tijdens mijn stage bij Flow Concepts in Eindhoven. Hierdoor kan ik me goed focussen op het ijshockey.’

Vrijdagavond tijdens de traditionele shake hands na afloop van Tilburg – Essen had je een onderonsje met oud-ploeggenoot Mitch Bruijsten. Ging dat over die belangrijke redding van jou in de tweede periode op de break-away van Mitch?
‘Nee, die kwam niet ter sprake. Dat kan ook eigenlijk niet want je wilt de spelers achter je in de rij ook niet onnodig ophouden. In de vijf jaar dat ik met Mitch heb samengespeeld, ben ik goed bevriend met hem geraakt. Ik vond het dan ook leuk hem weer te zien. Maar dat was ook het geval geweest als ik niet als overwinnaar uit die 1-op-1 met hem was gekomen. En dat had evengoed het geval kunnen zijn want ondanks dat je elkaar goed kent, weet je bij Mitch nooit wat hij gaat doen. Zijn spel zit vol verrassingen.’

Komend weekend staan er met ontmoetingen tegen Herner EV Miners (vrijdag uit, aanvang 20.00 uur) en Hannover Scorpions (zondagmiddag 15.00 uur in IJssportcentrum Stappegoor) twee regelrechte krakers op het programma.
‘We willen graag zulke wedstrijden spelen. Het zijn geweldige affiches om naar uit te kijken. Herne heeft ons vorig seizoen uitgeschakeld in de play-offs. Vooral in eigen huis zijn ze, gesteund door hun fanatieke aanhang, lastig te verslaan. We kunnen onze borst natmaken, maar dat geldt andersom ook.

Scorpions is een ervaren, geslepen en uitgebalanceerde ploeg. Ze hebben veel kwaliteit en je moet zestig minuten op je hoede zijn. Het is zaak geen cadeautjes weg te geven want ze straffen kleine foutjes genadeloos af en zelf geven ze nagenoeg niets weg. Vorig jaar verloren we twee keer volledig terecht van ze in Tilburg. Maar dat was zonder publiek! Met de steun van een hopelijk vol Stappegoor verwacht ik nu een heel andere wedstrijd.’