Terug naar Nieuws

Trappers Spotlight

‘PARKER BOWLES IS EEN TOPGOZER EN VERDIENT EEN WARM WELKOM’

Onbekend maakt onbemind, luidt het gezegd. Dat geldt zeker ook voor ijshockey. Met ongeveer zesduizend actieve beoefenaars is het een kleine sport in Nederland. Presentator en gepassioneerd ijshockeyliefhebber Eddy van der Ley wil hier met een theatercollege verandering in brengen en dus troffen kunst en sport elkaar zaterdagavond in cultuurcentrum Tiliander in Oisterwijk.

Tilburg is een stad die ijshockey ademt. Nergens in ons kikkerlandje komen zo veel mensen kijken naar de snelste teamsport ter wereld. Met vijftien landstitels, evenzoveel bekers, vijf Ron Bertelingschalen en drie Oberliga kampioenschappen is Trappers de meest succesvolle formatie in het vaderlandse ijshockey. Naast Ron Berteling en Diederick Hagemeijer schoof ook huidig captain Mickey Bastings aan voor het theatercollege ‘Ode aan ijshockey en Trappers’.

Op zaterdagavond hoor je toch thuis op de bank te zitten bij je verloofde Amy en dochter Lena. Waarom verscheen jij in Oisterwijk ten tonele?

‘Eddy (van der Ley) benaderde mij omdat hij een avond wilde maken over ijshockey in het algemeen en Tilburg Trappers in het bijzonder. Dit wilde hij doen in de trant van Voetbal International op televisie. Dus geen strak draaiboek of voorgesprekken. Nee, gewoon lekker ruim twee uur lullen over ijshockey.

Voor jou was het de eerste keer in een dergelijke setting. Hoe heb je het ervaren?

‘Ik vond het heel leuk om te doen. Diederick is één van mijn beste vrienden en Ron ken ik ook al heel lang. Door de goede, interessante vragen die Eddy stelde ontstond er een leuk verhaal. Zo vertelde Ron onder andere enorm boeiend over zijn belevenissen tijdens de Olympische Spelen van 1980 in Lake Placid, haalde Didi herinneringen op aan ons eerste Oberliga jaar en kon ik de mensen meenemen in hoe het er op dit moment aan toegaat. Maar ook zaken buiten het ijs en de sfeer in de kleedkamer kwamen aan bod.

Na de korte pauze kon het publiek vragen aan ons stellen. Hier maakte men driftig gebruik van. Bij het drankje na afloop van de voorstelling heb ik louter positieve reacties gehoord. Hopelijk krijgt het nog een vervolg.’

Voor nu genoeg over het theater. Je bent tenslotte ijshockeyer. Vrijdag wonnen jullie overtuigend in Diez (0-6), terwijl jullie zondag moesten buigen voor Crocodiles Hamburg. Welk gevoel hou je over aan deze twee wedstrijden?

Met alle respect voor de Rockets, maar wij zijn het aan onze stand verplicht om dergelijke duels winnend af te sluiten. Vooraf moeten we vooral waken voor onderschatting want vooral in eigen stadion kunnen dergelijke ploegen nog wel eens verrassen. Dat probeerden ze ook in de eerste- en bij het begin van de tweede periode. Gelukkig stond Ruud (Leeuwesteijn) goed te keepen en kwamen we deze fases zonder kleerscheuren door. Verder scoorden we op de juiste momenten waardoor we verdiend wonnen.

Tegen Crocodiles lieten we ons de kaas van het brood laten eten. De krachtsverschillen in de Oberliga worden steeds kleiner. Dan moet je kort op je tegenstander zitten, fair fysiek spelen en zestig minuten bij de les zijn. Zondag begonnen we veel te slap. Pas in de derde periode speelden we ons eigen spel. Dan maak je het jezelf onnodig lastig want ik ben ervan overtuigd dat we zeker in eigen huis niet voor Hamburg onder doen.’

Vrijdagavond reizen jullie 616 kilometer oostwaarts voor de confrontatie met Icefighters Leipzig en zondag komt Hannover Indians naar de Kruikenstad. Op papier geen gemakkelijke opgaven.

‘Dat klopt. Wedstrijden in Leipzig zijn zeker niet eenvoudig. Allereerst de lange busreis en zij kunnen altijd rekenen op de steun van hun publiek. Achter een van de doelen staat zo’n muur van mensen die continu aan het zingen zijn. Dat zorgt voor een geweldige sfeer. Ondanks dat alles, weten we over het algemeen wel vaak te winnen daar.

Hannover Indians is ook een gevaarlijke tegenstander. Ze staan niet voor niets op de tweede plaats. Toch zie ik ook dit duel met vertrouwen tegemoet. We hebben lessen getrokken uit de wedstrijd van zondag tegen Hamburg. Dat mag ons niet nog eens gebeuren!’

Zondagmiddag wordt het ook een weerzien met Parker Bowles. Wat zijn jouw herinneringen aan hem?

‘Een geweldige speler die je niet uit het oog mag verliezen. De kwaliteit spatte ervan af. Handig met de puck, snel, neusje voor de goal en altijd hard werken. Niet voor niets groeide hij in het jaar dat hij hier speelde uit tot publiekslieveling. Desondanks voelde hij zich niet beter dan een ander. Mooi voorbeeld hiervan is dat hij gewoon meedeed met onze rookie party. Dan val je in de smaak.

De ontmoeting vorig seizoen in Tilburg ging vanwege corona niet door. Jammer, maar Parker vond het niet zo erg want dan zouden er geen fans bij de wedstrijd zijn geweest. Gelukkig krijgt hij nu een herkansing. Ik reken erop dat onze fans hem een warm welkom zullen geven. Dat verdient een topgozer als hij! Maar daar blijft het dan wel bij want de punten blijven hier!’