Terug naar Nieuws

Trappers rouwt om dood clubicoon Toon van Rijswijk

Tilburg Trappers icoon Toon van Rijswijk is vrijdagavond 19 mei 2017 overleden. Van Rijswijk werd op zijn vijftiende lid van Trappers en is daarna nooit meer weggegaan. Hij is 94 jaar geworden.

 

Van Rijswijk, wiens vader Frans aan de wieg stond van de kunstijsbaan aan de Elzenstraat, speelde eerst als aanvaller, maar vanwege zijn geringe lengte werd hij uiteindelijk goalie. ‘Tussen de middag oefenden we wel eens wat en dan bond ik de legguards voor en speelde ik keeper. Dat kwam onze trainer Felix de Jong ter oren en toen moest ik meer als doelman aan de bak. Eigenlijk heb ik mijn broer Louis er toen uitgekeept’, verklaarde hij in het jubileumboek ’Tilburg Trappers 1938-2013, 75 jaar ijshockey in Tilburg’.

 

Van Rijswijk debuteerde als zestienjarige in het eerste team. Hij speelde in totaal 110 wedstrijden in de hoofdmacht. In 1966 nam hij afscheid van de actieve ijshockeysport. Voornamelijk om minder last van het (buiten)licht te hebben, keepte Toon met een petje op. ‘Een keer, ik meen in Luik, heb ik een puck uit het doel gekopt. Ik bloedde als een rund en werd naar de kant gehaald. Hechtingen erin, verband om mijn hoofd en hup het ijs weer op. Na dat duel kreeg ik van iemand een stukje vilt. Dat heeft daarna altijd als extra bescherming in mijn pet gezeten.’

 

Na zijn spelersloopbaan bleef hij verbonden aan de Tilburgse ijshockeytrots. Hij werkte er onder meer als jeugdtrainer, schaatscoach, scheidsrechtersopleider en bench-official. Als eerbetoon werd de officialbank in IJssportcentrum Stappegoor omgedoopt tot Toon van Rijswijk Official Bench. Voor al zijn inzet eerde Trappers hem op 21 oktober 2013 met een prachtig bronzen beeld.

 

Bestuur, spelers en supporters van Tilburg Trappers wensen familie, vrienden en nabestaanden veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

(Foto: Jeroen van Eijndhoven)