Terug naar Nieuws

Trappers ook buiten het ijs succesvol

Niet alleen op het bevroren water, maar ook daarbuiten is Tilburg Trappers erg succesvol. Het verzoek van de Tilburgse ijshockeyclub voor een uitzondering op de ketenbepaling werd door minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gehonoreerd.

Foto: Arenda Oomen

Door een wetswijziging in 2015 zaten clubs, net als in het bedrijfsleven, na enkele tijdelijke contracten vast aan een vast contract met een speler. Enkel voor het profvoetbal maakte de overheid een uitzondering. Met haar eigen cao op maat, gesloten in september 2017 tussen vertegenwoordigers van Tilburg Trappers en de vakbond AVV (Alternatief voor Vakbond), bleef het voor Tilburg mogelijk verbintenissen voor een bepaalde periode met zijn spelers aan te gaan.

Alle 25 profs bij de drievoudig Oberliga kampioen vielen onder de reikwijdte van de overeenkomst. Daarnaast regelde de cao ook de afspraken tussen club en speler na afloop van het seizoen. ‘Het was vijf, misschien zelfs wel één voor twaalf’, vertelt Mark van Kempen, bestuurslid juridische zaken bij Tilburg Trappers. ‘1 september 2019 loopt de cao af. Omdat we in mei beginnen met de contractbesprekingen voor komend seizoen zaten we met smart op het besluit van de minister te wachten.’

Na een grondige voorbereiding diende Van Kempen samen met Michelle Muller-Rijntjes (secretaris van de AVV) in november vorig jaar een verzoek tot uitzondering bij de minister in. ‘Omdat de aanvraag heel specifiek betrekking had op Tilburg Trappers zijn Michelle en ik hier zeker een jaar mee bezig geweest. Aan een bezoek van ons aan het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waar we een toelichting mochten geven en aanvullende vragen konden beantwoorden, hielden we een goed gevoel over. Zeker ben je echter pas wanneer de goedkeuring er definitief is.’

Dit akkoord kwam er afgelopen week. Voorwaarde van de minister is wel dat Trappers wederom een cao afsluit. ‘Het mes snijdt aan twee kanten. Voor de spelers geldt dat het aantal arbeidscontracten dat ze al gehad hebben geen beperking oplevert bij de komende contractonderhandelingen. En wij als club kunnen een onbeperkt aantal overeenkomsten met onze spelers afsluiten ongeacht de lengte van de tussenpozen’, aldus een opgeluchte en trotse Van Kempen.