Terug naar Nieuws

Herner EV

Trappers op jacht naar vierde finale op rij

Na twee opponenten uit de Oberliga Süd (EV Lindau Islanders en Selber Wölfe) wacht in de halve finale voor Tilburg Trappers een oude bekende, namelijk Herner EV. De Oberliga Nord Meister tegen de reuzendoder, Bo Subr versus Danny Albrecht, de battle of the goalies (Meierdres contra Linda). Bereikt Trappers voor de vierde maal op rij de eindstrijd of krijgt het sprookje van Herne nog een vervolg?

GESCHIEDENIS

Een van de Eishockey Traditionsvereine in het Ruhrgebied. Sinds 2013 weer terug in de Oberliga na een afwezigheid van twee jaar. Vanaf 2008 had de toenmalige (en huidige) eigenaar van de Duisburg Fuchse, Ralf Pape, een stevige vinger in de pap in Herne. Het was zijn bedoeling een opleidingsinstituut voor jeugdige ijshockeytalenten te starten. Naast Duisburg participeerden ook de andere DEL-teams uit Nordrhein Westfalen in dit project. Vorig jaar eindigde Herne als achtste in de competitie en vond men zijn Waterloo in de eerste ronde van play-offs tegen de latere finalist Deggendorfer SC.

THUISBASIS

De Hannibal-Arena is de thuishaven van Herner EV. De hal biedt plaats aan 3.700 toeschouwers, waarvan 1300 zitplaatsen. De Arena stamt uit 1970 en draagt sinds 1 juni 2018 de naam van het Hannibal-winkelcentrum uit Bochum.

COACH

De ploeg staat sinds 13 september 2018 onder leiding van Danny Albrecht. De 34-jarige Duitser werd die dag aangesteld als vervanger van de ernstig zieke Herbert Hohenberger. Albrecht kan bogen op een rijke ervaring als speler. Zo speelde hij 464 duels voor vijf verschillende verenigingen in de 2. Bundesliga en DEL2. Verder verdedigde hij de kleuren van Kassel, Frankfurt, Duisburg, Halle en Herne in de Oberliga.

OPVALLEND (1)

Op zondag 27 september 2015 kraaide Tilburg Trappers voor de eerste keer victorie in de Oberliga Nord. Tegenstander die avond was Herner EV. Dankzij de periodestanden 0-1, 1-1 en 0-3 werd het uiteindelijk 1-5 voor de toenmalige debutant op het derde niveau in Duitsland. De Tilburgse doelpunten kwamen van de stick van Steve Mason, Kyle DeCoste (beiden 2x) en Bjorn Willemse. Voor Herne scoorde Thomas Dreischer.

OPVALLEND (2)

Sinds zijn intrede in de Oberliga kruisten Tilburg en Herne 14 keer de sticks met elkaar. Trappers won 10 duels, men verloor er 3 en één keer werd het gelijk (na penaltyshots zegevierde Herne). Het doelsaldo is 62-34 in het voordeel van de equipe uit de Kruikenstad.

OPVALLEND (3)

De regerend Oberliga Meister moest in 441 minuten en 17 seconden play-off ijshockey nog geen half uur (28 minuten en 22 seconden) van een achterstand terugkomen. 270 minuten en 58 seconden leidde Tilburg tegen Lindau en Selb. Dankzij de clean sweeps kwam Herne pas 364 minuten en 55 seconden in actie tijdens de postseason. Men koesterde 184 minuten en 42 seconden de weelde van een voorsprong. De nummer 6 uit de Oberliga Nord keek 44 minuten en 28 seconden tegen een achterstand aan.

OPVALLEND (4)

Van de 33 Tilburgse treffers in de postseason waren er negen met een man meer, één met een man minder en 23 tijdens vijf-op-vijf. De productie was vrij goed verdeeld over de verschillende periodes. 12 in de derde periode en 10 tijdens de openings- en tweede periode. Brock Montgomery hielp Trappers met een doelpunt in de verlenging aan de winst in de serie tegen Lindau Islanders.
Herne scoorde tot nu toe 30 goals in de play-offs. Acht met een man meer, één met een man minder en 21 tijdens vijf-op-vijf. Het productiefst was men in het tweede bedrijf (13 doelpunten), gevolgd door de slotperiode (9 treffers) en de eerste 20 minuten (7 goals). De enige overtime winner kwam van de stick van Patrick Asselin.

OPVALLEND (5)

De halve finale wordt in negen dagen afgewerkt. Men begint op vrijdag 12 april en uiterlijk op zaterdagavond 20 april is de winnaar bekend. Omdat Goede Vrijdag bij onze Oosterburen een nationale feestdag is, vindt een eventuele vierde wedstrijd op donderdag 18 april plaats en staat een allesbeslissend vijfde duel geprogrammeerd voor zaterdagmiddag 20 april (17.00 uur) in IJssportcentrum Stappegoor.

ONDERLINGE SERIE

Tijdens het reguliere seizoen bonden beide teams vier maal de strijd met elkaar aan. De stand bedraagt 3-1 in het voordeel van Trappers. Een van het kwartet ontmoetingen werd pas in overtime beslist. Trappers scoorde 25 keer, terwijl Herne 13 maal het net liet bollen. Het productiefst was Tilburg in de slotperiode (11 doelpunten), gevolgd door het tweede bedrijf (9 goals) en de openingsperiode (5 treffers).

ROAD TO THE SEMI’S

De drievoudig Oberliga Meister vergaloppeerde zich in het eerste duel van de eerste ronde tegen EV Lindau Islanders, maar stelde in de drie daaropvolgende ontmoetingen orde op zaken. Na drie duels in de tweede ronde tegen Selber Wölfe stond er 3-0 op het scorebord.
De equipe van coach Danny Albrecht rolt vooralsnog eenvoudig door de play-offs. In de achtste finale werd in drie duels afgerekend met Eisbären Regensburg, terwijl EC Peiting in de tweede ronde aan de kant werd gezet. De ploeg, die als zesde het Oberliga Nord seizoen afsloot, won ook deze best-of-five serie met 3-0.

THERE’S NO PLACE LIKE HOME

Tilburg is 23-2-3 (winst-verlies-gelijk) in zijn 28 thuiswedstrijden. Op zondag 13 januari 2019 struikelde een bijzonder vrijgevig Trappers over Hamburg Crocodiles (2-5). Het betekende de eerste thuisnederlaag na 35 zeges op rij. Tegen datzelfde Hamburg, Berlijn en Halle had de formatie van Bo Subr meer dan 60 minuten zuivere speeltijd nodig om tot winst te komen. In de eerste ronde van de play-offs ging men in overtime zeer verrassend onderuit tegen EV Lindau. Tijdens deze reeks scoorde Trappers 163 maal en kreeg het 66 treffers tegen.
In de Hannibal-Arena heeft de nummer 6 uit de Oberliga Nord een record van 18-8-0 (winst-verlies-gelijk). De doelcijfers 108 vóór en 73 tegen.

WHO’S HOT

De kracht van de drievoudig Oberliga Meister en sleutel tot succes schuilt hem wederom in de breedte van de selectie. Maar liefst 16 spelers vonden hun naam op het scoresheet in de zeven play-off duels tegen EV Lindau Islanders en Selber Wölfe tot nu toe.
Ondanks slechts zes gespeelde wedstrijden kan Herne drie spelers in de top-10 van de overall topscorerslijst in de Oberliga play-offs overleggen. Nils Liesegang is met 13 punten (2 goals en 11 assists) de vaandeldrager. Zijn maatjes Patrick Asselin (7 goals en 11 punten) en Brad Snetsinger (5 goals en 6 assists) volgen de 31-jarige center op de voet.

BAD BOYS

De grootste zondaar in Tilburg tijdens de vier ontmoetingen tegen Herner EV was Ryan Collier. De verdediger verzamelde 36 strafminuten. In de kwart finale tegen Selber Wölfe Trappers 85 strafminuten. Brock Montgomery, die ontbreekt in game 1 vanwege een schorsing, incasseerde 35 penalty minutes in de zeven gespeelde ontmoetingen tot nu toe.
Denis Fominych was met 14 strafminuten het stoutste jongetje van de klas in Herne tijdens de vier onderlinge confrontaties met Trappers. In de play-offs voert Maik Klingporn, mede door een game misconduct in het tweede duel tegen Regensburg, met 27 penalty-minutes de ranglijst aan.

SPECIAL TEAMS

Wederom was de penalty-kill van Trappers de beste in de Liga tijdens het reguliere seizoen. 236 keer stond men met een man minder op het ijs en slechts 33 keer moesten Ian Meierdres en Ruud Leeuwesteijn de puck uit het net halen. In de play-offs trok men deze lijn probleemloos door. Alleen Andreas Farny (in game #2 van de serie tegen Lindau) scoorde tegen Tilburg tijdens powerplay. Met een penaltykill percentage van 95,7% is de geelblauwe brigade veruit de beste van de vier nog resterende ploegen. Het powerplaypercentage van de regerend Oberliga kampioen is 33,3% (27 overtalsituaties, 9 goals).
Met 8 treffers uit 25 pogingen (32%) in de series tegen Regensburg en Peiting is de ploeg van coach Bo Subr gewaarschuwd voor het gevaar van de powerplay van Herne. In ondertal zijn de cijfers van de manschappen van coach Albrecht minder indrukwekkend (4 tegentreffers slikken tijdens 19 man minder situaties (79%)).

GOALIES

‘The heroes of the hallowed hut’ zijn Ian Meierdres en Bjorn Linda. Het goals-against-average (GAA) van Ian Meierdres was 1.84 in de achtste finalereeks tegen EV Lindau Islanders. In de kwartfinale tegen Selbe incasseerde de Tilburgse keeper 7 tegengoals. Na zes duels heeft Meierdres een GAA van 2.04. Linda kwam eind november over uit Deggendorf. Zijn debuut maakte hij op vrijdag 30 november 2018 In Essen (6-1 verlies). Sinds zijn komst naar Herne is de groen, witte, rode formatie 23-13-0 (winst-verlies-gelijk). De 29-jarige sluitpost uit Oberhausen kwam in het verleden uit op het hoogste niveau in Duitsland (Keulen en Düsseldorf). Zijn GAA bedroeg 1.67 in de 3 duels die hij in actie kwam tegen Regensburg. In de kwartfinale kreeg hij 114 schoten op zich afgevuurd. Op 11 pogingen moest hij het antwoord schuldig blijven. Zijn overall GAA komt daarmee uit op 2.63.

DEFENSEMEN

Met 12 punten (3 goals en 9 assists) leverden Ryan Collier, Giovanni Vogelaar, Alexey Loginov, Jordy Verkiel, Floris van Elten, Boet van Gestel en Jordy van Oorschot ook aanvallend hun bijdrage in de drie duels tegen Selb. Het zevental moest 2 minuten toekijken vanaf de overkant van de spelersbank.
De eerste lijn bij Herne bestaat uit Nicolas Geitner en Michel Ackers (1 goal en 4 punten in kwartfinale tegen Peiting), terwijl Moritz Schug en Julius Bauermeister (met 3 punten) het tweede defensieve duo vormen. De derde lijn (Tom Schmitz en Maik Klingsporn) leverde 2 punten tegen de Oberliga Süd Meister. Mike Schmitz kent een afwisselende man naast hem. De zeven Herner defensemen vielen 8 strafminuten ten deel in de confrontaties met Peiting.

FORWARDS

De sleutel tot het succes lijkt andermaal de breedte van de selectie van coach Bo Subr te zijn. De oefenmeester schenkt zelfvertrouwen aan al zijn spelers en zij betalen hem terug met een niet aflatende werklust en punten. De meeste aandacht gaat zonder twijfel uit naar het trio Van den Heuvel, Bastings en Montgomery. Met 26 punten dreven ze Lindau en Selb tot pure wanhoop. De trojka Nagtzaam en de gebroeders Bruijsten kan 21 punten overleggen en het drietal Reno de Hondt, Danny Stempher en Max Hermens is goed voor 19 punten. Wouter Sars, Delaney Hessels en Jonne de Bonth namen gezamenlijk 2 punten voor hun rekening.
Het trio Brad Snetsinger, Patrick Asselin en Philipp Kuhnekath was met 25 punten (13 goals en 12 assists) de meest productieve lijn in de zes postseason duels voor Herne. Marcus Marsall, Nils Liesegang en Nico Kolb namen 22 punten voor hun rekening tegen Regensburg en Peiting. De lijn met Dennis Thielsch, Lois Spitzner en Denis Fominych kwam tot 6 goals en 16 punten.

SERIES CHANGERS
Ivy van den Heuvel

Ware leiders staan op wanneer hun team in zwaar belandt. Captain zijn heeft te maken met persoonlijkheid, karakter, overwicht, intelligentie, voorbeeldgedrag en niet in de laatste plaats verantwoordelijkheidsgevoel. Niet denken aan jezelf, maar aan het collectief. In het reguliere seizoen goed voor 6 punten (3 goals en even zoveel assists) tegen Herne. In de play-offs leads the captain by example. 3 treffers, 8 assists en +7 zijn prima cijfers. Will the leftwinger rise to the occasion in the semi’s?

Nils Liesegang

Voormalig Trappers coach Paul Gardner had de 31-jarige center twee jaar onder zijn hoede in Frankfurt. ‘Nils is an extremely talented player. He has great hockey sense and is one of the smartest players I coached’, stak de Canadees bij het begin van de Oberliga competitie de loftrompet over zijn voormalig pupil. ‘He’s excellent on the powerplay. Not flashy, you sometimes don’t notice him. But he plays a smart game and makes big plays at key times.’ Deze ijshockeyjaargang is hij goed voor een een goal en een assist in twee ontmoetingen met Tilburg.