Terug naar Nieuws

Tilburg Trappers vs. Herner EV Miners (5-2)

TIES VAN SOEST SLAAGT VOOR ‘TENTAMEN HERNE’

Tilburg Trappers zette vrijdagavond Herner EV Miners met overtuigende cijfers aan de kant: 5-2. Ties van Soest stal met twee treffers en een beslissende pass de show.

‘Je bent gewoon soms op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Op de overwinning van Tilburg valt niets af te dingen’, begon Danny Albrecht zijn analyse na afloop. Dankzij wat tactische omzettingen kon de Herner-coach een oorwassing bij zijn negende bezoek in competitieverband aan de Kruikenstad voorkomen. ‘Na 26 minuten stonden we met 4-0 achter. Dan is het zaak om koste wat het kost een nederlaag met dubbele cijfers te voorkomen.’

DIENSTBAAR

Sommige kinderen dromen ervan om topijshockeyer te worden. Anderen zien zichzelf het liefst als econometrist bij een grote financiële instelling of de rijksoverheid. Als student Econometrie aan de Tilburg University zal Tiest van Soest in de toekomst moeten kiezen tussen de twee. ‘Ik geloof dat mijn studie hand in hand kan gaan met mijn sportieve carrière. Afgelopen week had ik twee tentamens en volgende week nog één. Ik ga er dan ook lekker mee door en zie wel wat de toekomst brengt’, klinkt het bescheiden en nuchter.

Precies zoals de 21-jarige aanvaller zich ook gedraagt in het shirt van de nummer 2 in de Oberliga Nord. Van Soest is de typische teamplayer. Zijn dienstbaarheid wordt gewaardeerd. Van nature center, maar deze ijshockeyjaargang ook al te zien als winger. ‘Dat had ik nog niet eerder gedaan en was, vooral verdedigend gezien, best lastig. Gelukkig staan mijn medespelers en de coaching staff mij met raad en daad bij. Brett Bulmer wijst me vrij regelmatig op dingen die ik nog kan verbeteren. Erg fijn want van hem kan ik nog veel leren. Hij heeft tenslotte niet voor niets in de NHL gespeeld.’

PLAYERS ONLY MEETING

Waar de ploeg van coach Dave Livingston in de afgelopen vier duels liefst drie keer na penaltyshots ten onder ging, slaagde men vrijdagavond en groupe voor het herexamen. Het trio nederlagen was donderdagavond onder andere onderwerp van gesprek tijdens een players only meeting. ‘De wedstrijden tegen Halle, Leipzig en Indians waren voor Trappers-begrippen ondermaats. Vanavond hebben we, zeker in het eerste half uur, laten zien hoe goed we kúnnen spelen. We speelden echt als een team, namen onze verantwoording en maakten meters voor elkaar’, aldus Van Soest.

Zonder de geblesseerden Noah Muller, Diego Hofland en Raymond van der Schuit  in de gelederen nam de thuisploeg vanaf de openingsface-off resoluut het heft in handen. De beloning voor de Tilburgse aanvalsdrift liet niet lang op zich wachten. Op aangeven van Brett Bulmer opende Ties van Soest in de vierde minuut de score: 1-0. Vanaf dat moment leek het niet de nummer twee tegen de nummer zes uit de Oberliga Nord, maar bij tijd en wijlen eerder de grootmeester tegen de leerling. Tien minuten na zijn openingstreffer verdubbelde Trappers nummer 46 de voorsprong.

SLACHTBANK

Het begin van het tweede bedrijf was een herhaling van zetten. Trappers draaide Herne de duimschroeven aan en aanval na aanval rolde richting het vijandelijke doel van Björn Linda. 55 tellen na de hervatting veranderde Reno de Hondt een afstandsschot van Alexey Loginov doeltreffend van richting. Niet veel later werd het zelfs 4-0 toen Brett Bulmer het bevroren rubber panklaar neerlegde voor Jordy van Oorschot. De geboren Rotterdammer kogelde de puck in de korte hoek binnen.

Toch wensten de bezoekers zich niet zonder slag of stoot naar de slachtbank te laten leiden. Met een time-out probeerde Danny Albrecht de Trappers storm te breken en zijn team weer in het rechte spoor te krijgen. Echter, men vocht vooral tegen zichzelf. Het raffinement in de aanval ontbrak. ‘We won eight in a row coming here. But we gave up way too many odd-man rushes. We had a lot of turnovers. You can’t do that against a good team like Tilburg.’

VERSCHIL

Met de confrontatie tegen Essen (zondag, aanvang 18:30 uur) in het achterhoofd haalde Trappers in het slotstuk de voet van het gaspedaal. Herne profiteerde vrijwel direct toen Alexander Komov van dichtbij Ruud Leeuwesteijn het nakijken gaf. Via Nils Liesegang waren de Miners dichtbij de 4-2, maar Tilburg was bij de les. In de slotfase vielen nog twee goals, voor beide teams ééntje.

Het verschil in de uitvoering tussen de eerste dertig minuten en het daaropvolgende dertig was groot, beaamde Van Soest. ‘Dat mag eigenlijk niet. Als we zo zouden blijven spelen als in het eerste deel, hadden we nog drie, vier goals gemaakt. We moeten er zestig minuten staan en niet slechts dertig of veertig.’

Man of the Match
Ties van Soest | Foto Arie Leeuwesteijn
Wedstrijdsheet
Samenvatting en persconferentie