Terug naar Nieuws

Tilburg Trappers vs. Herner EV Miners (2-3 OT)

GENIALE BJÖRN LINDA KOST TRAPPERS ZEGE

Tilburg Trappers heeft zijn jaarlijkse Open Dag afgesloten met een nederlaag. In de verlenging van het oefenduel tegen Herner EV Miners ging men met 2-3 ten onder.

De laatste keer dat Trappers in eigen huis zijn Waterloo vond tegen Herne was op vrijdag 16 april van het vorige kalenderjaar. Tijdens de eerste wedstrijd van de play-offs verloren de Tilburgers met 1-4. Ondanks de tweede verliespartij in de voorbereiding is er geen enkele reden tot paniek bij Reno de Hondt: ‘Met een ongeslagen status in de oefencampagne win je geen prijzen. Die worden pas volgend jaar maart, april verdeeld. Doug (Mason) heeft een weg voor ogen die dan tot resultaten moet leiden. We mogen nu foutjes maken, zolang we ons maar aan het systeem houden.’

TRUC SPÉCIALE

De brede glimlach op het gelaat van Björn Linda vertelde het verhaal van een enerverende ijshockeymiddag en avond in IJssportcentrum Stappegoor.  ‘Wanneer Nils Liesegang de openingsfaceoff van de verlenging won, zou ik naar de bank komen in ruil voor Robert Peleikis’, sprak de Herner-goalie over zijn truc spéciale. ‘Daarmee creëerden we een vier-op-drie situatie die ‘Pelle’ vervolgens briljant afmaakte.’

De 33-jarige sluitpost werd op het idee gebracht door Sergei Fedorov. De CSKA Moskou-coach haalde op 2 december 2021 halverwege de extra tijd van het Kontinental Hockey League (KHL) duel tegen Lokomotiv Yaroslavl zijn keeper naar de kant. Iets minder dan een minuut later tekende Mikhail Grigorenko voor de winnende treffer. Vier dagen later (tegen aartsrivaal Dynamo Moskou) herhaalde de coach van het jaar in de KHL dit kunststukje. Nu was het Nikita Nesterov die CSKA aan het bonuspunt hielp.

OVERTUIGEND BEGIN

De intenties waarmee de manschappen van coach Doug Mason het ijs opstapten, werden vanaf de eerste minuut direct duidelijk. Zonder het kwartet geblesseerden (Jordy Verkiel, Mikko Virtanen, Diego Hofland en Tijn Jacobs) wilde men de zeer druk bezochte Open Dag van Tilburg Trappers waardig afsluiten. Dat resulteerde in een overtuigende eerste twintig minuten.

Net als twee dagen eerder tegen Duisburg Füchse kwam de blauwgele brigade op voorsprong. ‘I picked up the puck off the wall in our own end. Then it was a 2-on-2 with me and Max (Hermens). I saw him driving in the middle. Good from him because if he doesn’t drive there I don’t score. He pulled both d-men back and I just toe drag and shot it top glove’, haalde doelpuntenmaker Sean Richards zijn treffer nog eens terug in zijn herinnering.

INSPANNINGSASTMA

Na de dweil tapten de bezoekers uit een ander vaatje. Via goals van Denis Fominych en Braylon Shmyr boog Herne de 1-0 achterstand om in een 1-2 voorsprong. ‘Deze zomer was ik assistent-coach (van Tobias Abstreiter) tijdens het U-20 wereldkampioenschap in Edmonton. Dat was enorm leerzaam’, vertelde Danny Albrecht na afloop. ‘Met Herne spelen we een compleet ander systeem in vergelijking met de voorgaande jaren. Geen lange stretch passes meer, maar juist korte combinaties. Het kost tijd voor de spelers om hieraan te wennen dus we doen het stap voor stap.’

Ondanks goede mogelijkheden voor Delaney Hessels en Sean Richards kwam Tilburg niet tot scoren. ‘We waren zoekende. Vanwege de vier afwezigen moesten we schuiven in de lijnen. Dat zag je terug in ons spel’, aldus Reno de Hondt, die ook nog niet tevreden was over zijn eigen optreden. Al is daar wel een duidelijke reden voor aan te wijzen. ‘Lang heb ik gesukkeld met de naweeën van corona. Onlangs is de oorzaak vastgesteld. Ik kamp met inspanningsastma. Als gevolg hiervan is mijn conditie nog niet volledig op peil. Toch heb ik er vertrouwen in dat ik snel de oude Reno weer kan laten zien aan onze supporters.’

WISSELENDE VERHOUDINGEN

In de derde periode wisselden de verhoudingen op het ijs van minuut tot minuut. Soms zelfs van shift tot shift. Het ene moment waren de Miners de bovenliggende partij, dan weer de gastheren. Zo teisterden Ninho Hessels en Connor Sills namens Trappers het aluminium. Nils Elten en nieuweling Chris Seto deden hetzelfde maar dan voor de bezoekers.

De minuten tikten weg en het zag er naar uit dat Tilburg, voor de tweede maal deze oefencampagne, aan het kortste eind zou trekken. Een flits van klasse van Max Hermens bracht de thuisploeg alsnog langszij. Van achter het vijandelijke doel vond Trappers nummer 81 de vrijstaande Kilian van Gorp, die de puck onder Björn Linda doorschoof, 2-2. In de resterende speeltijd kwam er geen verandering meer in de stand. Een verlenging was noodzakelijk om een winnaar aan te wijzen. Waarin Robert Peleikis, na de meesterzet van zijn goalie, dus na 16 tellen al toesloeg.

Man of the Match
Kilian van Gorp | Foto: Romy Mullens
Wedstrijdsheet