Terug naar Nieuws

Tilburg Trappers vs. Herner EV (6-1)

OVERTUIGEND TRAPPERS OP JACHT NAAR EIGEN ERFENIS

Tilburg Trappers aast vanaf paasmaandag op zijn eigen erfenis, het kampioenschap van de Oberliga. De Tilburgers gaan de strijd aan met EV Landshut, die Hannover Scorpions in drie duels terugwezen.

Documentairemaker Joost van der Werf volgde Trappers in de slotfase van het voor de Tilburgers glorieus verlopen debuutjaar in de Duitse Oberliga op de voet. Het prachtige tijdsdocument ‘Mannen met baarden – wij gaan door waar anderen stoppen’ lijkt andermaal rijp voor een vervolg want de baarden van de manschappen onder leiding van teamcaptain Ivy van den Heuvel zijn sinds de start van de play-offs (36 dagen geleden) volgroeid tot fraaie exemplaren.

BLOEMEN

Voorafgaand aan de serie met Trappers wenste Herne-coach Danny Albrecht de tweestrijd niet te bombarderen tot een battle of the goalies (Ian Meierdres aan Tilburgse zijde en Björn Linda voor Herne). Toch dreven beide sluitposten met spectaculaire reddingen de aanvallers in de vijf gespeelde duels regelmatig tot wanhoop. ‘Iedereen weet dat Linda een goede keeper is, maar Ian heeft gewonnen dus is hij de betere van de twee’, woog Kevin Bruijsten de prestaties van beide keepers.

Tot verrassing van velen op de tribunes in het uitverkochte IJssportcentrum Stappegoor gingen de bloemen voor de Man of the Match niet naar de Trappers-doelman, maar naar verdediger Jordy Verkiel. ‘Volledig terecht’, vond Meierdres. ‘Niet alleen vanmiddag, maar in alle ontmoetingen met Herne was Jordy geweldig. Het maakt niet uit waar je hem neerzet. Hij zeurt nooit en werkt zich zeven slagen in de rondte.’

CHOKEN

Na twee duels in de halve finale van de play-offs koesterde Herner EV een 2-0 voorsprong en hing het lot van Tilburg aan een zijden draadje. Met de finish in zicht verstijfde de Mannschaft van coach Danny Albrecht, waardoor niet de nummer 6 uit de Oberliga Nord, maar Tilburg Trappers voor het vierde jaar in successie mag gaan strijden om het kampioenschap in de Oberliga.

‘We didn’t lose the series today. With 5 minutes remaining in game 3 we had a powerplay. The game was tied 3-3. Instead of scoring we conceded a short-handed goal. That was the turning point in the series for me’, aldus een realistische Herner coach, die ondanks de uitschakeling genoten had van zijn team. ‘We had five really good weeks and a lot of fun in the play-offs.’

Kevin Bruijsten vond het lastig één specifiek keerpunt in de serie te duiden. ‘Ik denk eerder dat heel de derde wedstrijd in plaats van die goal van Mitch met een man minder de ommekeer betekende. Tot drie keer toe kwamen we daar terug van een achterstand. Dat zegt veel over het karakter binnen onze selectie’, sprak de Tilburgse winger, die met 5 goals en 7 punten zeer sterk voor de dag kwam in de halve finale tegen Herne.

‘SHOULD HAVE SCORED’

Nog sneller dan twee dagen eerder greep Trappers in het allesbeslissende vijfde duel het initiatief. De aan zijn (vang)hand geblesseerde Björn Linda (Danny Albrecht: ‘He was bruised up but his hand wasn’t broken’) kreeg de inzet van Max Hermens niet onder controle. Danny Stempher was er als de kippen bij om het bevroren rubber het laatste zetje te geven, 1-0.

Herne was even van slag, maar kreeg hulp van de zwak leidende Razvan Gavrilas. De 35-jarige referee zond binnen zeventien seconden zowel de Tilburgse doelpuntenmaker als Ryan Coller naar de strafbank. ‘Although it was early in the game we should have scored a goal there’, keek Albrecht nog eens terug naar het buitenkansje dat zijn ploeg geboden werd. Zelfs een derde Duitse powerplay leverde geen gelijkmaker op. De grootste kans was zelfs voor Trappers. Nardo Nagtzaam profiteerde van een defensief slippertje van Dennis Thielsch, maar kreeg de puck niet achter Björn Linda.

DWINGEND RITME

Het optreden van de oud-speler van Timmendorfer Strand zorgde ook in het middenstuk voor gefronste wenkbrauwen. Zo stuurde hij achtereenvolgens Brock Montgomery, Maik Klingsporn en Mike Schmitz naar de strafbank waar hij alle drie probleemloos had kunnen laten staan. Terwijl het Duitse overtalspel haperde, sloeg Tilburg uit de eerste de beste mogelijkheid direct munt. Na een inzet van Kevin Bruijsten vond Nardo Nagtzaam de rubberen schijf tussen een woud van benen en duwde hem over de doellijn, 2-0.

Bij het begin van de derde periode hervond de equipe van coach Bo Subr het dwingende ritme. Kevin Bruijsten, na een oogstrelende pass van Reno de Hondt en Brock Montgormery deelden de genadeklap uit. Forderlizenz speler Nico Kolb beroofde Ian Meierdres in de slotfase van zijn shutout. In een alles of niets poging wisselde Danny Albrecht zijn doelman voor een zesde veldspeler, maar Ivy van den Heuvel schoof de puck in het lege doel. Drie minuten voor het einde legde Nardo Nagtzaam de 6-1 eindstand vast.

NU LANDSHUT

In de eindstrijd wacht EV Landshut dat zijn hoofdprijs (promotie naar DEL2) al binnen heeft. Beide ploegen troffen elkaar in 2015-2016 in de kwartfinale. Vier wedstrijden (5-2, 5-1, 1-2 (na overtime) en 6-1) had Tilburg nodig om zich te ontdoen van de Traditionsverein uit de Oberliga Süd. Bij de spelers was nog weinig tot niets bekend over de komende opponent ‘maar we gaan ons zoals gebruikelijk goed voorbereiden’, keek een trotse captain, Ivy van den Heuvel, alvast vooruit.

‘In Landshut we’ll get 4500 people so it’ll be real loud’, vertelde Bo Subr op de persconferentie. ‘Axel Kammerer is the coach there. He was the coach from Bad Tölz when we played them in the finals in 2017. Obviously it’s a whole different team and whole different style than three years ago. They’ve a good team but so do we. We expect a battle but the guys will be ready on Monday.’

MOORDEND SCHEMA

Na vijf halve finaleduels tegen Herne in negen dagen wacht Trappers mogelijk eenzelfde scenario tegen de nummer 2 uit de Oberliga Süd. ‘Een taaie rotzak’, zo omschreef Ian Meierdres het moordend schema. ‘Ik weet niet of het een nadeel voor ons is dat we gelijk weer door mogen. Zowel tegen Lindau als Herne verloren we de eerste wedstrijd na een relatief lange rustpauze’, luidde de mening van Ivy van den Heuvel.

‘We krijgen allebei hetzelfde schema voor onze kiezen. Je moet er het beste van maken’, aldus Kevin Bruijsten, die eerste paasdag benut voor een bezoek aan de familie en de sportschool. Daarbij wel of niet denkend aan de komende best-of-5 serie tegen Landshut? ‘Zeker wel. We zitten nu in een flow met drie overwinningen op rij. Dat moeten we zien vast te houden.’

Man of the Match
Jordy Verkiel (Foto: Brigitte Jansen)
Klik hier voor de samenvatting