Terug naar Nieuws

Tilburg Trappers vs. EV Landshut (1-4)

Trappers schiet zichzelf in de voet

Tilburg Trappers droomt van een vierde opeenvolgende Oberliga titel, maar de ploeg van Bo Subr bewees zichzelf maandagavond een slechte dienst door met 1-4 van EV Landshut te verliezen. Trappers zal zodoende drie van de vier resterende duels móéten winnen om de droom realiteit te laten worden.

Met het lekkere zonnetje was het zo’n dag dat het goed toeven was op de terrassen van de kroegen in de Tilburgse binnenstad. Niet echt een ambiance waarbij je aan ijshockey denkt. Toch verhuisden de fans van de drievoudig Oberliga Meister eind van de middag en masse richting IJssportcentrum Stappegoor waar de ploegen van de coaches Bo Subr en Axel Kammerer de finale om de Oberliga titel aftrapten.

BEROERD BEGIN

Tilburg had de derde thuisnederlaag in de play-offs van het seizoen 2018-2019 volledig aan zichzelf te wijten. Een beroerde eerste vijfentwintig minuten kostte de thuisploeg uiteindelijk de kop tegen de Traditionverein uit Beieren, die hun hoofdprijs (promotie naar DEL2) al binnen had. Persoonlijke fouten, vooral bij de tweede en derde Duitse treffer, bleken in het vervolg van de ontmoeting niet meer te repareren.

‘Dit duel verliezen we niet door de scheidsrechter, maar doordat we, net zoals in de serie tegen Herne, met een verkeerde instelling aan de wedstrijd beginnen. Hopelijk trekken we hier lessen uit voor de toekomst, te beginnen met de ontmoeting woensdag daar’, was de harde, maar terechte conclusie van Danny Stempher. Door het onverwachte verlies staat Tilburg weer op achterstand in een best-of-5 serie. ‘Woensdag moeten we uit een ander vaatje tappen en laten zien dat we als team met tegenslagen kunnen omgaan.’

PRESENTJE

Na een redelijk evenwichtige beginfase, met nog wel een goede mogelijkheid voor Nardo Nagtzaam, had Landshut in de zestiende minuut het geluk aan zijn zijde. Een schot van Sebastian Alt raakte het gezicht van Jordy van Oorschot. Even was Trappers het overzicht kwijt en waar Ian Meierdres dacht de puck onder zich te hebben liggen, vond Marc Schmidpeter het bevroren rubber als eerste, 0-1.

Twaalf tellen voor de eerste dweil keken drie Tilburgers elkaar tot twee keer toe bij de boarding aan zonder in te grijpen. Landshut-captain Max Forster nam het presentje dankbaar in ontvangst. ‘Dat mag nooit gebeuren’, legde Mickey Bastings de vinger op de zere plek. ‘Drie jongens keken naar de puck, maar niemand deed iets.’

HARDE BOTSING

Ondanks de 0-2 tussenstand resteerde er nog voldoende tijd voor de manschappen van Bo Subr om de zaken nog recht te zetten. Bij het begin van het middenstuk ging het echter van kwaad naar erger voor de gastheren. Brock Montgomery verloor het duel met Thomas Plihal aan de boarding. De ervaren Tsjech zette Marc Schmidpeter aan het werk, die met een ragfijne pass Miroslav Horava vond. De 36-jarige landgenoot van Plihal haalde genadeloos de trekker over (0-3).

Een Tilburgse oorwassing dreigde. Zeker toen Ivy van den Heuvel vier minuten mocht gaan brommen van referee Marc André Naust. De double minor tegen zijn captain leek de wake-up call die Trappers zo hard nodig had. Acht tellen na de straf voor Van den Heuvel mocht Danny Stempher alleen op Landshut-doelman Patrick Berger af. Op het moment dat de center wilde schieten veegde Stephan Kronthaler de benen onder Stempher vandaan, die hard in botsing kwam met de paal. Een snee boven het rechteroog, een gehavende neus en enkele loszittende tanden luidde het medisch rapport voor de geboren Zoetermeerder. Vanwege de blessurebehandeling voor Stempher nam Mickey Bastings het penaltyshot. De lange aanvaller klopte Patrick Berger, maar de paal bracht redding voor de sluitpost van EV Landshut.

ALLES OF NIETS

Na de onderbreking zocht Tilburg met man en macht naar de aansluitingstreffer, maar Berger wenste niet te capituleren. De 21-jarige keeper bleek tevens een engeltje op de lat te hebben bij een schot van Max Hermens. De nummer 2 uit de Oberliga Süd koesterde de voorsprong en beperkte zich tot counteren. Bij één van deze spaarzame uitvallen raakte clubtopscorer Alexander Ehl ook het aluminium.

Iets minder dan tien minuten voor tijd kreeg de thuisploeg eindelijk loon naar werken. Vanaf de top van de face-off cirkel vond Max Hermens het gaatje tussen de benen van Berger. Kon het dan toch nog? Coach Bo Subr probeerde van alles. Een time-out en het inruilen van goalie Ian Meierdres in voor een extra veldspeler. Het mocht niet baten want 24 seconden voor tijd strooide aanvoerder Max Forster nog wat extra zout in de Tilburgse wonden.

GEEN PANIEK

‘We had a really good start and capitalized on our scoring chances. Till that double minor in the second period we dominated the game. Killing that 5-on-3 gave Tilburg some energy. We knew they would push hard in the third. They’re the Oberliga Meister for the last three years’, vatte Landshut-coach Axel Kammerer de ontmoeting in een notendop samen.

‘We verliezen vandaag vooral van onszelf. Zij hebben hun eigen spel gespeeld en wij absoluut niet’, aldus Max Hermens. Reden voor paniek is er dus ook niet volgens de centrumaanvaller: ‘Als team en coaching staff zijn we overtuigd dat we drie keer van hun moeten kunnen winnen. Voorwaarde is wel dat iedereen voor elkaar door het vuur gaat.’

Mickey Bastings deelde de mening van zijn ploeggenoot: ‘We hadden een paar tegengoals nodig om wakker te worden. Misschien zaten we de eerste periode nog met ons hoofd in een paasei. Geen idee om eerlijk te zijn. Echter, als we aanknopen bij de laatste 30-35 minuten dan heb ik er alle vertrouwen in dat we woensdag daar het thuisvoordeel heroveren.’

 

Klik hier voor de samenvatting