Terug naar Nieuws

Tilburg Trappers vs. Herforder EV (6-3)

TRAPPERS WINT VRIJ PROBLEEMLOOS VAN HERFORDER EV

Tilburg Trappers heeft, voor de derde keer dit seizoen, ruim van Herforder EV gewonnen. Voorafgaand aan de wedstrijd wordt er in het Tilburgse kamp vooral gewaakt voor onderschatting van de tegenstander. Eenmaal op het ijs van het eigen IJssportcentrum maakt Trappers duidelijk wat het plan is: zo snel mogelijk zoveel mogelijk goals maken. Met Mickey Bastings weer op het ijs lukt dat in de eerste periode zeker.

Er is bijna anderhalve minuut gespeeld als Mickey Bastings zijn rentree maakt, na zes weken blessureleed. “Heerlijk om weer terug op de ‘Trapperstrein’ te zijn”, zegt hij opgelucht na de eerste periode. En hij mag ook tevreden zijn. Een paar seconden na zijn rentree heeft Bastings meteen een aandeel in de eerste Tilburgse treffer. Via hem en Alexei Loginov komt de puck bij Jordy Verkiel. Die gaat er als een TGV vandoor en veegt ‘em hard achter Herfordgoalie Kieren Vogel.

Een paar minuten later, ligt de puck er alweer in. Ook nu heeft Mickey Bastings een assist. Van hem gaat het naar Giovanni Vogelaar en dan is het uiteindelijk Kevin Bruijsten die de goal maakt. Het is niet dat het een schiettent is -Herford zet Trappersgoalie Ruud Leeuwesteijn een paar keer flink aan het werk- maar Trappers breekt vaak door de Duitse defensie.

SCHERP BLIJVEN

Tijdens de tweede Tilburgse power play Tilburg (Tim Krüger, late check) scoort Max Hermens, op aangeven van Alexei Loginov. Zo lijkt Trappers op weg naar weer een simpele, ruime overwinning. Maar op dit niveau moet je altijd scherp blijven, zeker als je met een man minder komt te staan. Iets wat Trappers prompt na de 3-0 gebeurt -Ninho Hessels moet twee minuten zitten voor boarding.

Mickey Bastings loopt aardig wat blauwe plekken op: in de powerplay houdt hij de puck tot vier tegen met zijn lichaam. Maar dat is voor later zorg. Als Trappers weer compleet is, gaat de ploeg meteen op zoek naar de volgende goal. Die valt nog voor het einde van de periode. Ninho Hessels maakt er op aangeven van Jordy van Oorschot en Alexei Loginov 4-0 van.

DRUK ZETTEN

Je ziet wat er gebeurt als we druk zetten: we maken vier goals”, zo licht Bastings het strijdplan voor de rest van de wedstrijd toe. Druk zetten en dan vallen de goals vanzelf, is de gedachte aan Tilburgse kant.

Dat druk zetten, lukt niet helemaal aan het begin van de tweede periode. Het Tilburgse spel is wat slordig. Dan maar een flitsende uitval met een snelle combinatie proberen, moeten Max Hermens en Diego Hofland gedacht hebben. Want dat is precies wat ze doen. Hofland is de doelpuntenmaker. “Max en ik hebben nu een paar wedstrijden samen gespeeld, kunnen snel spelen en met onze schoten zijn we gevaarlijk”, vertelt Hofland na de tweede periode over de samenwerking met Max Hermens.

WAKE UP CALL

Na de vijfde treffer is een clean sheet de volgende missie voor Tilburg. Dat mislukt als met nog ruim zeven minuten te spelen in de tweede periode Chris Lalonde, dankzij een gelukkig ‘bounce’ van de schaats van Jordy Verkiel, er 5-1 van maakt. Een paar seconden later lijkt ook een tweede Herfordse treffer te vallen maar volgens de scheidsrechter is de puck niet (volledig) over de lijn en dus is het niet meer dan een ‘wake up call’ voor Trappers. “We haalden de laatste tien minuten van de tweede periode de druk er een beetje af”, legt Hofland uit, “en dat gaf hen kansen.

Ook coach Bo Subr valt het op dat Trappers anders speelt. “We speelden niet ons spel, schaatsten niet goed, kwamen niet goed achter de puck”, somt hij op. “We probeerden het met ‘break aways’ wat helemaal niet in ons spel past.” Ingrijpen doet hij maar minimaal. “We geven de spelers advies maar soms moet je het ook ‘in de kleedkamer laten’. Laat ze zelf met elkaar oplossingen zoeken.

TOVERT

Na een dikke minuut in de derde periode grapt Tim Krüger wat met Ruud Leeuwesteijn. De Duitser denkt namelijk dat Herford gescoord heeft. Maar de Tilburgse goalie tovert de puck uit zijn handschoen tevoorschijn. Het zal niet de laatste keer zijn dat Leeuwesteijn redt; in de minuten erna voorkomt hij nog twee, drie zekere goals van de bezoekers.

Op het harde schot van Matyas Kovács heeft hij echter geen antwoord. En zo wordt het met een kleine dertien minuten te gaan toch 5-2. Trappers heeft in de minuten daarvoor meerdere kansen op een zesde treffer gehad, maar die wil maar niet vallen. Herforder EV krijgt ondertussen kansen om de wedstrijd spannend te maken. Leeuwesteijn staat een derde Duitse goal in de weg.

SNELLE TEGENGOAL

Ruim vier minuten voor tijd deelt Tilburg dan eindelijk de nekslag uit als Diego Hofland op aangeven van Danny Stempher de 6-2 maakt. Althans, zo lijkt het. Binnen tien, vijftien seconden verkleint Ralf Rinke de Duitse achterstand. Op aangeven van een onzelfzuchtige Chris Lalonde -die Leeuwesteijn op het verkeerde been zet- maakt hij er 6-3 van.

Bo Subr kijkt nuchter naar de overwinning. Prima dat zijn team gewonnen heeft en nu vooruitkijken naar zondag als er tegen Hamburg gespeeld wordt. “Dan hebben we ook weer wat spelers terug. Wat schorsingen die uitgezeten zijn, Bartek Bison is dan misschien ook wel ‘vrijgegeven’ om te spelen. En hopelijk doen we het dan beter dan vandaag.

Man of the Match
Max Hermens | Foto Brigitte Jansen
Wedstrijdsheet 
Samenvatting en persconferentie