Terug naar Nieuws

Tilburg Trappers vs. Hannover Scorpions (5-3)

Trappers op rozen na verdiende winst in topper

Tilburg Trappers zit na 42 competitiewedstrijden in een zetel. De ploeg van coach Bo Subr won vrijdagavond in eigen huis de topper van Hannover Scorpions (5-3).

IJshockey en statistieken horen bij elkaar. Ze zijn net zo onafscheidelijk als Jip en Janneke, Bobbie en Kuifje, Sjors en Sjimmie en niet te vergeten Suske en Wiske. Coaches maken er beslissingen op, journalisten gebruiken ze in hun verslagen en ook spelers hechten er waarde aan.

VIJF

Het magische nummer is nu vijf. Dat is het aantal punten dat de Tilburgers nog nodig hebben uit de resterende zes duels (Berlijn, Hannover (Indians) en Halle thuis en Hamburg, Halle en Herne buiten de stadsgrenzen) om zich voor de tweede maal in successie tot Oberliga Nord Meister te kronen én daarnaast thuisvoordeel in de play-offs tot en met ten minste de halve finale veilig te stellen.

‘Wij worden eerste! Wij geven deze voorsprong niet meer uit handen. Uitwedstrijden zijn lastig, maar thuis met de steun van onze geweldige supporters mogen we geen duel meer verliezen’, luidde de eenduidige conclusie van Ian Meierdres en Danny Stempher na afloop.

NEGEN

‘Achteraf is het mooi wonen’, zei de Eindhovense cabaretier Theo Maassen ooit eens in een van zijn voorstellingen. De koploper in de Oberliga Nord had deze uitdrukking kunnen verbasteren naar ‘achteraf ontsnapten we twee minuten en 48 seconden voor tijd aan een vierde Scorpions-treffer’. Negen tellen later diende Danny Stempher de gasten de definitieve nekslag toe met de 5-3.

‘Een hele belangrijke redding. Het was ook nog eens mijn man (Sean Fischer) die de kans kreeg’, kon Stempher na afloop lachend erkennen. ‘Ik stond een beetje in de rondte te kijken en ineens kwam hij achter me vandaan. Ik wist niet dat hij er was. Ik zei ook ‘Dank je wel’  tegen Ian.

De Trappers-goalie deelde de mening van zijn ploeggenoot. ‘Ja, die was cruciaal. Ze bleven die puck maar voor het doel gooien. Ik wist niet of er een speler van hun stond, maar ik moest wel gaan om in ieder geval een kans te hebben. Gelukkig tikte Danny de stick van die jongen goed omhoog zodat hij niet nog een keer kon schieten en ik mijn vanghand op de puck kon leggen. We hielpen elkaar zo gezegd.’

DRIE

En dus was een 23-jarige de man van de kraker tussen Tilburg en Hannover. Danny Stempher dus. In 2013-2014 winnaar van de Benny Tijnagel Trofee (grootste talent in de eredivisie). Geboren in Zoetermeer en via het Centrum voor Topsport en Opleiding (CTO) in Eindhoven vier seizoenen geleden de overstap naar de Kruikenstad gemaakt.

In het stijf uitverkochte IJssportcentrum (2925 toeschouwers), zonder Scorpions-aanhang, tekende Stempher voor zijn tweede hattrick van het seizoen. Eerder nam de centrumaanvaller drie goals voor zijn rekening in de thuiswedstrijd tegen Herner EV op zondag 30 september van het vorig jaar. ‘Het was lang geleden dat we veel kansen wisten te creëren met z’n drieën’, keek Danny kritisch achterom. ‘Vaak was het gedeelten in een wedstrijd wel goed, maar kenden we ook echt slechte fases. Vanavond waren we vrijwel het hele duel gevaarlijk als lijn.’

TWEE

De thuisploeg, die Jonne de Bonth en Nick de Ruijter wegens blessures moest missen, startte voortvarend in de openingsperiode. Dankzij twee vroege treffers (van Ivy van den Heuvel en Danny Stempher) leidde Tilburg binnen negen minuten met 2-0. Trappers-coach Bo Subr: ‘We started the game pretty good and got an early lead. We got into penalty trouble and that cost us a goal.’

Met 41 treffers uit 142 pogingen (28.9%) in de huidige ijshockeyjaargang was de ploeg van de Tsjechische oefenmeester gewaarschuwd voor het gevaar van de powerplay van de Scorpions. Lang ging het goed maar met nog 18 seconden straftijd voor Ryan Collier op klok, kogelde Patrick Schmid het bevroren rubber vanaf de blauwe lijn in het dak van het doel achter Ian Meierdres.

VIJF OP DRIE

Een ander breekpunt in het duel was volgens Stempher de dubbele straf  tegen Nardo Nagtzaam, die Trappers halverwege het tweede bedrijf zonder kleerscheuren doorkwam. De stick van de center zwaaide ongelukkig in het gelaat van Scorpions-defenseman Jannik Weist. Het gevreesde overtalspel van Hannover leverde slechts twee schoten op doel op.

De grootste kans was voor Tilburg, maar Max Hermens vond Scorpions-sluitpost Christoph Mathis op zijn weg. ‘Die kill waren we echt onwijs agressief. Iedereen  zat er bovenop. Dat moet ook wel want ze zijn zo gevaarlijk met een man meer op het ijs.’
Tweeënhalve minuut later viel de 3-1 alsnog. Max Hermens was er als de kippen bij om de rebound van het inzet van Reno de Hondt tegen de netten te duwen.

VIER

Het slotstuk van de ontmoeting was het meest aantrekkelijk. Hannover-coach Dieter Reiss gooide al zijn troeven op tafel en joeg met zijn Mannschaft fanatiek op de Anschlusstreffer. Deze kwam er ook via Bjorn Bombis, die in ondertal Ian Meierdres het nakijken gaf. ‘Ik stop die short handed breakaway, maar heb de pech dat de weggeslagen puck precies in het blad van zijn stick terugviel’, luidde het commentaar van de Tilburgse keeper. Scorpions rook bloed en met zijn tweede doelpunt van de avond bracht Patrick Schmid de stand weer in evenwicht (3-3).

Trappers piepte en kraakte, maar rechtte nog een keer de rug. De aanvalslijn (Reno) De Hondt, (Danny) Stempher en (Max) Hermens gaf de thuisploeg het zo gewenste zetje. De 4-3 van Stempher viel uit het niets en kwam als een mokerslag aan bij de Schorpioenen. Al was Sean Fischer dus nog wel erg dichtbij, maar Trappers sluitpost Ian Meierdres voorkwam dat beide ploegen een verlenging nodig hadden. De Man of the Match legde ruim twee minuten voor tijd de 5-3 eindcijfers vast.

Man of the Match
Danny Stempher (Foto Brigitte Jansen)

Klik hier voor de samenvatting