Terug naar Nieuws

Tilburg Trappers vs. Hannover Scorpions (4-1)

Foto Arie Leeuwesteijn

 

Dominant Trappers neemt optie op finale

Een plek in de finale van de Oberliga play-offs lijkt Tilburg Trappers amper meer te kunnen ontgaan. In het derde duel van de best-of-5 serie rekenden de Tilburgers vrijdagavond af met Hannover Scorpions. Trappers won met 4-1 en zou nu al zondagmiddag (17.00 uur) in Hannover de plaats in de eindstrijd kunnen zeker stellen. Lukt dat niet, dan krijgt men dinsdagavond in IJssportcentrum Stappegoor nog een herkansing.

In de volgepakte Tilburgse ijshockeytempel was er maar één ploeg die recht had op de zege: Trappers. De regerend Oberliga kampioen had echter de pech dat de gasten een voortreffelijke doelman tussen de palen hadden staan. Goalie Björn Linda bleek vanavond eens te meer een hinderlijke sta-in-de-weg voor alles en iedereen in een blauwgeel shirt. Toch kon de 28-jarige sluitpost een tweede uitnederlaag voor zijn ploeg in de halve finale niet verhinderen.

ROULEREN

Voorafgaand aan het duel was vooral de vraag hoe coach Bo Subr het gemis van de geschorste Brock Montgomery zou opvangen. De Canadese winger werd woensdagavond in de derde periode na een vermeende check to the head op Scorpions center Thomas Pape door referee Ruben Kapzan met vijf minuten plus een game misconduct vervroegd naar de kleedkamer gezonden. Als gevolg van deze straf volgde automatisch een wedstrijd schorsing voor de fysiek sterke aanvaller.

De Tsjechische oefenmeester, die naast Montgomery ook verdediger Kilian van Gorp miste, posteerde geen vaste vervanger naast het koppel Mitch Bruijsten en Nardo Nagtzaam, maar rouleerde met de bezetting van de derde aanvalsplek. ‘Natuurlijk was het wennen’, erkende Mitch Bruijsten na afloop. ‘Het liefst speel je samen met diegene die het hele seizoen al vast in onze lijn speelt. Het ging zeker niet slecht, maar gelukkig is Brock zondag weer speelgerechtigd.’

GASPEDAAL

In de openingsperiode drukte Tilburg direct het gaspedaal vol in. Men was scherper en agressiever in de duels, hanteerde een soms duizelingwekkend hoog tempo en nagelde Hannover vast in het eigen verdedigingsvak. De beloning kon niet uitblijven. Ivy van den Heuvel zag Mitch Bruijsten bij de tweede paal. De eerste inzet van de lange winger was nog een prooi voor Linda, maar in de rebound veegde Bruijsten zijn vierde goal in het dak van het doel.

Trappers ging op zoek naar een ruimere marge, maar had de pech dat Jordy van Oorschot vlak voor de eerste dweil tegen een zeldzame twee minuten straf aanliep. Slechts zes seconden hadden de Scorpions nodig om langszij te komen. Na een gewonnen face veranderde Sean Fischer een schot van Andrej Strakhov van richting, 1-1.

EENRICHTINGSVERKEER

Ook in het middenstuk hield het eenrichtingsverkeer aan. Waar 13 normaal gesproken een ongeluksgetal is, gold dat niet voor Danny Stempher. Met een schot sneller dan zijn schaduw (het dertiende van Trappers in het tweede bedrijf)  verraste hij de Scorpions sluitpost over zijn vanghand. Een regelmatige Tilburgse overwinning in de derde ontmoeting van de best-of-5 serie leek een kwestie van tijd.

Totdat Patrick Schmid,na een uitglijder van Max Hermens in het neutrale vak, alleen op Ian Meierdres af mocht. De beste goalie uit de Oberliga Nord kwam als overwinnaar uit de strijd met de beste speler/aanvaller in diezelfde Liga. ‘Het was een belangrijke redding, maar voor dergelijke saves sta ik in het doel. Wanneer we echter wat zakelijker met onze kansen omspringen, is zo’n stop van veel mindere importantie’, aldus een nuchtere Tilburgse keeper die alle opwinding en zelfs officieel protest van Hannover zijde rond zijn zwarte in plaats van blauwe keepersbroek niet begreep. ‘Voor de wedstrijd ben ik naar de scheidsrechter gegaan. Hij had er geen enkele moeite mee dat mijn broek afweek qua kleur.’

STATEMENT

Het verwachte Duitse slotoffensief bleef uit in de derde periode. Sterker nog: het tegenspel van Hannover was schriel. Af en toe viel het niet eens als counterijshockey te bestempelen, zo weinig dreigend als het was. Via goals van andermaal Danny Stempher en Reno de Hondt legde Trappers de 4-1 eindcijfers vast.

‘Waar zij speelden om niet te verliezen, wilden wij per se winnen. De zege is dan ook volledig terecht’, sprak Ian Meierdres in de catacomben van het IJssportcentrum. De aanpak stond model voor het gameplan van de thuisploeg. ‘Vanaf de eerste seconde wilden we er vol op klappen en dit zo lang mogelijk vol houden. Ondanks dat zij ook kansen kregen, zijn we hierin geweldig goed geslaagd’, gaf Danny Stempher een kijkje in de strijdwijze van de formatie van coach Bo Subr.

HEKSENKETEL

Zondagmiddag (aanvang 17.00 uur) gaan beide ploegen in Hannover verder. Eén zege scheidt Trappers van een derde trip naar de finale. ‘Het liefst was ik nu klaar geweest maar het is niet anders. Afgelopen keer was het al een heksenketel daar en dat zal zondag niet anders zijn. Ze doen werkelijk alles daar om ons uit ons spel te halen’, keek Ian Meierdres nog eens terug op het bezoek aan de hus de groot EISARENA van woensdagavond.

Danny Stempher was het roerend eens met de zienswijze van zijn doelman. ‘Hannover is een vervelende ploeg om tegen te spelen. Ze proberen ‘under your skin’ te komen en ons straffen te laten maken. Dat moeten we zien te voorkomen want het kost veel kracht en energie om telkens die penalty’s te killen. Blijven we weg uit de strafbank dan is er werkelijk niets aan de hand. Vijf-op-vijf zijn we namelijk het veel betere team.’

Man of the Match
Giovanni Vogelaar (Foto Brigitte Jansen)
Samenvatting