Terug naar Nieuws

Tilburg Trappers vs. Hammer Eisbären (7-3)

KIPPENVEL BIJ MOEIZAME ZEGE TRAPPERS

IJshockey was vrijdagavond slechts bijzaak voor Jonne de Bonth. Zijn gedachten waren bij zijn ernstig zieke opa Wim. Desondanks moest er gespeeld worden tegen Hammer Eisbären. Er zat niets anders op. Trappers won met 7-3.

Zijn kleinzoon nog een keer in actie zien op het bevroren water én een zege van Tilburg. Dat was de allerlaatste wens van opa Wim, die dankzij Stichting Wens Ambulance en de bereidwillige medewerking van de gemeente Tilburg aanwezig kon zijn in IJssportcentrum Stappegoor. Beide verlangens van de 81-jarige grootvader werden ingewilligd, al haalde Jonne het einde van de wedstrijd niet. Elf minuten voor tijd werd hij, na een vermeende kneeing op Thomas Lichnovsky, door de zwak leidende referee Ramon Sterkens vervroegd naar de kleedkamer gestuurd.

KIPPENVEL

Hét moment van het duel tussen de nummer twee en hekkensluiter in de Oberliga Nord vond na afloop plaats toen Jonne, met de bloemen voor de Man of the Match in zijn hand, herenigd werd met zijn opa. Het zorgde voor kippenvel bij iedereen. ‘Het was een heel speciale avond voor mij. Twee dagen geleden heb ik hem voor het laatst wakker gezien. Vanavond heeft hij de eerste – en een groot deel van de slotperiode goed kunnen volgen’, vertelde Trappers nummer 26 na de wedstrijd.

De band met opa Wim is zeer hecht. ‘Hij is mijn grootste supporter. Vrijwel elke thuiswedstrijd zat hij op zijn vaste stekkie op de tribune. Mede dankzij hem ben ik gaan ijshockeyen. Wanneer mijn moeder niet kon, bracht hij me naar de trainingen en wedstrijden. Toen ik mijn rijbewijs haalde, was dat niet meer nodig. Maar voor het vele rijden ben ik hem nog altijd dankbaar.

DEKEN

In de strijd om de tweede plaats in de Oberliga Nord kon de ploeg van coach Bo Subr zich geen misstap veroorloven. Achter de ongenaakbare koploper Hannover Scorpions azen Trappers en Saale Bulls Halle nadrukkelijk op de titel van runner-up. Tilburg bewees de laatste weken in goede vorm te verkeren. Van de voorgaande zes duels werd er geen één verloren. Zo ook vrijdagavond niet. Maar vraag niet hoe.

Het verdriet van één van hun ploeggenoten leek tijdens de eerste twintig minuten nog als een deken over de thuisploeg te liggen. Hamm, een week eerder nog kansloos met 9-1 afgeschminkt door Trappers, kreeg in de vierde minuut de voorsprong in de schoot geworpen. Milan Svarc gaf Trappers goalie Ruud Leeuwesteijn in de korte hoek het nakijken: 0-1. Het was de achtste seizoentreffer van de 25-jarige Tsjech, die samen met Gianlucca Balla en Kevin Orendorz de gevaarlijke eerste lijn van Hamm vormde.

BOTSING

Na de thee kwam een heel ander Tilburg uit de kleedkamer. De ploeg dwong de rode lantaarndrager achteruit en na 38 tellen leverde dat de gelijkmaker van Bartek Bison op. Het was nagenoeg het laatste wapenfeit van de 22-jarige Amsterdammer. Twee minuten later kwam hij op volle snelheid met zijn hoofd in botsing met de paal. Aangeslagen werd de left winger van het ijs gedragen. Zeer waarschijnlijk ontbreekt hij, net als de (automatisch) geschorste Jonne de Bonth, zondagmiddag tegen Herne.

De debutant in de Oberliga Nord toonde ook in het middenstuk weinig ontzag voor de thuisploeg. Via Svarc kwam men andermaal op voorsprong. Trappers probeerde het wel. maar de opening werd niet gevonden. Daarvoor speelde de formatie van Bo Subr ook te slordig en liep men tegen teveel tijdstraffen aan. ‘We had to kill five penalties in the first two periods. Those penalties played a big part in the game and disrupted the flow’, aldus de Tsjechische oefenmeester.

UGLY WIN

Een korte tempoversnelling van Tilburg vier minuten voor de tweede pauze bleek vervolgens voldoende om de gasten definitief op de knieën te krijgen. Kevin Bruijsten en Jonne de Bonth vonden het gaatje achter Eisbären-doelman Marvin Nickel.

In de slotperiode was de pijp leeg bij de bezoekers en moest men vaak aan de noodrem gaan hangen. Max Hermens bracht Trappers met zijn zesde en zevende doelpunt van het seizoen in veilige haven. Gianlucca Balla deed nog wat terug namens Hamm, maar in de slotminuten legden Delaney Hessels en Reno de Hondt de 7-3 eindcijfers vast. ‘It’s an ugly win but I’m happy with the three points’, wond Bo Subr er geen doekjes om.

HERNE

Wanneer de geelblauwe brigade zondagmiddag (aanvang 17.00 uur) in de Hannibal Arena Herner EV voor de derde maal deze competitie pootje weet te lichten, is Trappers precies tien duels verwijderd van zijn langste winning streak sinds zijn intrede in de Oberliga. Van 26 januari tot 4 april 2018 bleef Tilburg liefst 18 wedstrijden ongeslagen. Op bezoek bij Hannover Scorpions ging men in het tweede halve finaleduel van de play-offs na penaltyshots met 4-3 ten onder.

‘Herne is a good team. They have a good goalie, experienced defenseman and some guys who jump on their chances. So we need to make sure we’re ready. Even with a short bench’,  keek Bo Subr alvast met een schuin oog vooruit naar de confrontatie met de huidige nummer zeven.

Man of the Match
Jonne de Bonth | Foto Brigitte Jansen
Wedstrijdsheet
Samenvatting en persconferentie