Terug naar Nieuws

Tilburg Trappers vs. EXA Icefighters Leipzig (7-2)

Trappers tankt zelfvertrouwen richting play-offs

Waar Trappers een week eerder in eigen huis nog struikelde over Hannover Scorpions deed men zondagmiddag tegen EXA Icefighters Leipzig gewoon wat het moest doen. Dankzij vijf goals in de laatste tien minuten stapte de Oberliga Nord Meister als overwinnaar van het ijs (7-2).

Vandaag mochten we niet verliezen. We wilden de ‘losing streak’ breken om met een goed gevoel aan de postseason te kunnen beginnen’, lichtte Jordy Verkiel de bedoelingen van Trappers toe. Opmerkelijk genoeg begon de langste verliesreeks van Tilburg sinds zijn entree in de Oberliga destijds in Leipzig. Op zondag 15 januari 2017 verloor men met 5-2 van de Icefighters. Na verliespartijen tegen Halle (6-4), Essen (1-5) en Wedemark (2-1) doorbrak men op zondag 29 januari de nederlagenreeks door Füchse Duisburg aan de zegekar (6-3) te binden.

RYAN COLLIER

Play-offs’, het was wellicht het meest gebruikte woord zondagmiddag in het nagenoeg uitverkochte IJssportcentrum Stappegoor. Met de belangrijkste fase van het seizoen aanstaande vormde de terugkeer van Ryan Collier een geweldige opsteker voor (de manschappen van) coach Bo Subr. De verdediger miste 29 competitieduels als gevolg van een harde check in de thuiswedstrijd tegen Herne (15 november van het vorige kalenderjaar).

De eerste stap is gezet. Heerlijk om weer terug te zijn’, aldus de geboren Amsterdammer, die van de coaching staff een shift per periode kreeg. ‘Dat was ook de afspraak. Natuurlijk speel ik het liefst weer 30 minuten, maar in deze fase zou dat zeer onverstandig zijn. Deze week gaan we beoordelen hoe het vandaag is gegaan. Afhankelijk van het resultaat bepalen we de vervolgstrategie.

Niet alleen Collier zelf, maar ook ploeggenoot Jordy Verkiel was blij met de comeback van Trappers nummer 4. ‘Zijn lange afwezigheid hebben we echt wel gevoeld. Ryan is een belangrijk onderdeel van het team. Niet alleen op, maar zeker ook naast het ijs en in de kleedkamer. Hij is een echte leider, rustig aan de puck, heeft een geweldig eerste pass en bezit een brok ervaring. Zo’n jongen heb je in de play-offs écht nodig!

KEIZERS BAARD

Ondanks dat het voor de Tilburgers een wedstrijd om des Keizers baard betrof, was hier in de spelopvatting van de geelblauwe brigade niets van te merken. Na twee nederlagen op rij (Hannover Scorpions en Hamburg Crocodiles) hoopte de thuisploeg met een ruime zege op de Icefighters het zelfvertrouwen een boost te geven richting de play-offs.

Voor de gasten daarentegen was het duel van groot belang. Na de onverwachte 0-3 thuisnederlaag tegen Rostock Piranhas op vrijdag moest de equipe uit de Duitse deelstaat Saksen winnen om de kansen op thuisvoordeel in de play-offs gaaf te houden. Dit resulteerde in een openingsperiode waarin om iedere centimeter ijs gestreden werd, maar waarin weinig oogstrelend ijshockey te zien was. Dat de eerste dweil zonder doelpunten bereikt werd, was dan ook niet verrassend.

ENERGY SHIFT

Bij het begin van het middenstuk kreeg Leipzig wel loon naar werken. Met Raymond van der Schuit in de strafbank voor slashing verzilverde Gianluca Balla de overtalsituatie: 0-1. Voor de 22-jarige verdediger was het alweer zijn derde doelpunt tegen Tilburg in deze ijshockeyjaargang. Een prima shift van Tijn Jacobs, Delaney Hessels en Wouter Sars voorzag Trappers van nieuw elan.

Waar de Tilburgse jonkies niet scoorden, deed Mitch Bruijsten dat wel. Jordy van Oorschot vond Diego Hofland met een splijtende pass vanuit het eigen verdedigingsvak. De geboren Rotterdammer bediende Danny Stempher, die in plaats van zelf te schieten, Bruijsten een niet te missen kans bood. Vlak voor het einde van het tweede bedrijf nam Trappers de leiding via Raymond van der Schuit. ‘Ik had over geluk niet te klagen want ik raakte de puck niet goed. Hij schoot omhoog en via de keeper zijn hoofd dwarrelde de puck over de doellijn: 2-1.’

CONSISTENCY

Met Duitsers weet je het echter nooit. Geholpen door een treffer van Dmitri Komnik kregen de bezoekers weer uitzicht op behoud van de vierde plek. 112 tellen na de 2-2 haalde Trappers met twee goals binnen een minuut de angel echter uit een mogelijke Leipziger slotoffensief. Doelpunten van Mitch Bruijsten (empty net), Reno de Hondt (eigen rebound) en Danny Stempher (deflectie) bepaalden uiteindelijk de 7-2 eindstand.

Consistency is the answer’, aldus Icefighters-coach Sven Gerike op de vraag waarom zijn team op de slotdag nog moest vechten voor home ice advantage. ‘We’re not always playing on the level we showed here today. Nevertheless I’m proud of the way we played. We fought, we battled. This is what we have to bring every game. Especially if we want to be successful the play-offs.’ En daar was het P-woord weer!

Man of the Match
Mickey Bastings | Foto Brigitte Jansen
Wedstrijdsheet en samenvatting