Terug naar Nieuws

Tilburg Trappers vs. EXA Icefighters Leipzig (5-4)

TRAPPERS BLIJFT OP TITELKOERS

Tilburg Trappers blijft op koers voor prolongatie van de titel Oberliga Nord Meister. De formatie van coach Bo Subr had het lastig met EXA Icefighters Leipzig, maar won wel: 5-4.

Acht wedstrijden voor het einde van het reguliere seizoen maakte de drievoudig Oberliga Meister andermaal duidelijk dat de 2-5 thuisnederlaag tegen Hamburg drie weken geleden een incident was. Met Zwitsers precisie rijgt men sindsdien de overwinningen weer aaneen. Volgende week vrijdagavond kan men een reuzenstap richting prolongatie zetten wanneer naaste achtervolger Hannover Scorpions te gast is in de Kruikenstad.

GRILLIGE PRESTATIECURVE

Het verschil op de ranglijst tussen de thuisclub en de gasten uit Leipzig bedroeg tot vanavond 36 punten in het voordeel van de manschappen van coach Bo Subr. Op het bevroren water van het wederom stijf uitverkochte en sfeervolle IJssportcentrum Stappegoor  bleken de verhoudingen echter iets dichter bijeen te liggen als de scorebordjournalistiek vooraf deed vermoeden.

‘Consistency is the answer’, aldus Icefighters-coach Sven Gerike op de vraag hoe het kan dat zijn team slechts negende staat. ‘We’re not always play on the level we showed here today. Consistency is a matter of quality and we miss a bit of that. Nevertheless I just congratulated my team I’m proud of the way we played. We fought, we battled, we skated and blocked shots. This is what we have to bring every game. Especially if we want to reach our goal which is to get into the play-offs.’

UITERST EFFECTIEF

De ploeg met de sterkste aanval in de Oberliga Nord (207 goals voordat de eerste puck in de  ontmoeting met Leipzig viel) begon aan het duel zoals men aan een wedstrijd hoort te beginnen: fel en jagend op elke puck. Mogelijkheden en kansen waren er voldoende, maar Leipzig-doelman Eric Hoffmann wilde van geen wijken weten. Waar Trappers geen bressen kon slaan, lukte dat Icefighters wel.

Na vijf minuten was het de Fin Antti Paavilainen die het gaatje achter Ruud Leeuwesteijn vond, 0-1. Even voor halfweg volgde Damian Schneider zijn voorbeeld. De rightwinger ontving de puck in het neutrale vak, liet de Trappers-defensie zijn hielen zien en scoorde met een precieze schuiver. ‘Ik wil niet zeggen dat we een slechte start kenden want de doelpunten hadden ook aan de andere kant kunnen vallen’, vond Trappers-verdediger Kilian van Gorp.

RAGFIJNE ASSIST

Tijdens het tweede bedrijf kreeg de formatie van coach Bo Subr eindelijk loon naar werken. Met een korte tempoversnelling resulterend in twee treffers herstelde Tilburg de opgelopen schade. Vooral de assist van Van Gorp op de 2-2 door Danny Stempher was van grote schoonheid. ‘ik ontving de puck van Max (Hermens), schaatste op en vanuit de bank riepen ze dat ik die jongen voorbij was. Met een hand hield ik die verdediger weg en met de andere hand gaf ik de backhandpass op Danny, die ik vanuit mijn ooghoek vrij zag staan’, haalde Trappers nummer 16 de bewuste spelfase nog eens voor de geest.

Het moraal van de gasten kreeg een verdere knauw toen Mitch Bruijsten een pass van Boet van Gestel op waarde schatte, met één beweging twee Duitse verdedigers het bos instuurde en zijn tweeendertigste doelpunt van het seizoen achter Eric Hoffmann kogelde. Leipzig piepte en kraakte, maar vocht zich via andermaal Damian Schneider weer naast Tilburg Trappers (3-3).

SCHRIK

24 Tellen voor de tweede dweil sloeg bij de 2607 toeschouwers in het IJssportcentrum Stappegoor de angst om het hart toen Giovanni Vogelaar met een van zijn befaamde kogels vanaf de blauwe lijn ploeggenoot Danny Stempher trof. De center werd hard aan de zijkant van het gezicht geraakt, ging neer tegen het ijs en verdween vroegtijdig voor behandeling naar de kleedkamer. Tot opluchting van een ieder kon de center het duel verder vervolgen.

‘Dat was geen tof moment’, sprak Kilian na afloop. De 23-jarige verdediger, die tijdens Tilburgs powerplay de doelman van de tegenpartij het zicht probeert te ontnemen, is zich bewust van het gevaar waaraan hij zichzelf bloot stelt. ‘Gedurende de wedstrijd denk ik daar niet over na. Ik sta daar en weet dat de puck alle kanten op kan gaan. Je houdt de sticks in de gaten want ook wanneer iemand de puck vlak over het ijs schiet, kan deze nog omhoog komen. Dan ben je vaak te laat om nog weg te kunnen draaien. Zeker wanneer dit vlak voor je gezicht gebeurt.’

HECTISCHE SLOTFASE

Een straf tegen Erik-Dirk Virch (tripping op Max Hermens) zorgde voor een hernieuwde Tilburgse voorsprong. Brock Montgomery gaf het bevroren rubber het laatste zetje. De treffer van de Canadees werd in woord en daad fel bestreden door Icefighters coach Gerike. ‘The initial shot hit our goalie right on the head. The ref didn’t blow his whistle and then the rebound went in. I know the rule They don’t have to blow the whistle. My problem was one does it and the other one doesn’t.’

Vijf minuten voor tijd leek Mitch Bruijsten Trappers in veilige haven te brengen, maar het tweede doelpunt van de avond van Annti Paavillainen zorgde alsnog voor een hectische slotfase. ‘We maakten het onszelf nog onnodig moeilijk. Vijf doelpunten in een wedstrijd moet normaal gesproken genoeg voor de overwinning. Gelukkig was dat vanavond ook het geval’, vatte Kilian van Gorp het duel nogmaals kernachtig samen.

Man of the Match
Mitch Bruijsten (Foto Brigitte Jansen)
Klik hier voor de samenvatting