Terug naar Nieuws

Tilburg Trappers vs. EXA Icefighters Leipzig (2-3 PS)

TROOSTELOZE AMBIANCE INSPIREERT TRAPPERS NIET

Tilburg Trappers leek niet klaar voor het duel met EXA Icefighters Leipzig. Joonas Riekkinen zorgde voor een primeur. Zijn raak geschoten penaltyshot betekende de eerste Leipziger zege ooit in de Kruikenstad: 2-3.

Vier keer eerder was de ploeg van coach Sven Gerike al dicht bij de eerste overwinning in Tilburg, maar even zo vaak ging men in de verlenging onderuit. Ditmaal was het geluk aan de zijde van de langstzittende oefenmeester in de Oberliga Nord. ‘We had a lot of tight games here in the past and every time Tilburg found a way to win. Finally, we had the luck on our side this time.’

AKELIG LEEG STADION

Een maand lang kwam Tilburg louter buitenshuis in actie vanwege de coronamaatregelen in Nederland waardoor geen supporters welkom zijn bij sportwedstrijden. Men ruilde zijn thuisbeurten om, zodat het trouwe Trappers legioen, wanneer dit weer is toegestaan, hun favorieten kunnen toejuichen op hun vertrouwde plek in IJssportcentrum Stappegoor.

Voor de krachtmeting tegen Icefighters was dit echter geen optie legde algemeen directeur Ruud van Baast uit. ‘Vanwege de hoge besmettingscijfers in Saksen, de deelstaat waaronder Leipzig valt, heeft het lokale Gesundheitsamt (vergelijkbaar met de GGD in ons land) bepaald dat ook bij thuisduels van Leipzig de deuren voor de fans gesloten blijven.’

Of Trappers na 19 december nog altijd veroordeeld is tot spelen in een akelig leeg stadion blijft koffiedik kijken, aldus Van Baast. ‘Aanstaande dinsdag volgt er weer een persconferentie van premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. De voortekenen zijn niet gunstig. Dat betekent dat we voorbereid moeten zijn op alle denkbare scenario’s.’

‘SOFT GOAL’

De 2575 lege blauwe stoelen in de Tilburgse ijshockey arena bleken geen inspirerende omgeving voor de nummer 2 in de Oberliga Nord. Het ontbreken van de scherpschutters Diego Hofland en Raymond van der Schuit, samen goed voor 26 goals, gold als verzachtende omstandigheid, maar de uitvoering van de ploeg van coach Dave Livingston was ronduit slordig.

‘We hadden een licht overwicht, maar die ‘soft goal’ (van Robin Slanina) in de voorlaatste minuut mag nooit vallen’, was de harde, maar terechte conclusie van Kevin Bruijsten tijdens het flash interview na de openingsperiode.

HOOFDROL GLATZEL

Trappers kwam overtuigend uit de kleedkamer in het middenstuk. Waar Ties van Soest en Danny Stempher in de eerste minuut nog hun meerdere moesten erkennen in Icefighters-doelman Patrick Glatzel zette Brett Bulmer de thuisploeg na 84 tellen opnieuw op voorsprong. Op aangeven van Max Hermens zwiepte de Canadees de puck vanaf de rand van de face-off cirkel akelig precies in de bovenhoek (2-1).

Ondanks twee overtalsituaties slaagde Tilburg er niet in verder afstand te nemen van de bezoekers. Dat was vooral te danken aan Patrick Glatzel. Zo hield de 28-jarige Italiaanse Duitser met twee uitstekende leg(guard) saves Ties van Soest en Kevin Bruijsten van de 3-1 (en vermoedelijke beslissing in de wedstrijd) af.

‘Twee goals is te weinig. Zeker als je het aantal kansen van ons in ogenschouw neemt. Dat zal zondag in Hannover beter moeten’, legde Bartek Bison na afloop de vinger op de zere plek. Voor de geboren Amsterdammer was het pas zijn vierde wedstrijd van het seizoen. Hij miste liefst 17 duels als gevolg van een liesblessure.

ONNODIGE NEDERLAAG

In de jacht op een derde treffer vergaloppeerde Trappers zich bij de start van de derde periode lelijk. Met een slim passje via de boarding creëerde Jonas Wolter een 3-op-1 voor Leipzig. Waar iedereen een pass van Sebastian Hon op één van zijn meeschaatsende ploeggenoten verwachtte, verraste de 21-jarige forward Trappers-keeper Ruud Leeuwesteijn door de benen: 2-2.

In het vervolg en de verlenging werd niet meer gescoord, waardoor penaltyshots de beslissing moesten brengen. Hierin trokken de Icefighters aan het langste eind. ‘Ik hou er niet van om andere zaken, zoals het spelen zonder publiek, als oorzaak van dit verlies aan te wijzen. Dit is een onnodige nederlaag die we volledig aan onszelf te wijten hebben’, luidde de slotconclusie van Bartek Bison.

PENALTYSHOTS:

1. Van Gorp (TIL), gestopt door Glatzel
2. Schön (LEI), gestopt door Leeuwesteijn
3. Hermens (TIL), gestopt door Glatzel
4. Riekkinen (LEI), goal
5. De Hondt (TIL), gestopt door Glatzel

Man of the Match

Noah Muller | Foto Romy Mullens
Wedstrijdsheet
Samenvatting en persconferentie nu