Terug naar Nieuws

Tilburg Trappers vs. ESC Wohnbau Moskitos Essen (6-4)

Dominant Trappers nog clement voor Essen

Een soeverein spelend Tilburg Trappers had woensdagavond weinig tot niets te duchten van Moskitos Essen. Dankzij de periodestanden 2-1, 2-1 en 2-2 won de ploeg van coach Bo Subr zijn eenendertigste duel van het seizoen.

Voordat de wedstrijd begon, waren er al verhalen genoeg. Het was de tweestrijd tussen de koploper en nummer vier in de Oberliga Nord. Dan was er ook nog het verhaal dat Essen de voorlaatste ploeg was die Trappers pootje lichtte. En tot slot het bericht dat de inspanningen van drie Moskitos-fans ertoe geleid hadden dat Thomas Zuravlev het seizoen in Essen afmaakt.

VERVANGER

Net zoals Trappers diepgeworteld is in de Tilburgse maatschappij, geldt hetzelfde voor de Moskitos. In het uitduel tegen EXA Icefighters Leipzig op vrijdag 18 januari 2019 scheurde Carsten Gosdeck de kruisband van zijn linkerknie. Mede dankzij een actie op social media van drie fans kon de huidige nummer 4 in de Oberliga Nord een week later de vervanger voor de zwaar geblesseerde aanvaller presenteren.

Thomas Zuravlev maakte de overstap vanuit Herne naar de Essener Westbahnhof. De 26-jarige rightwinger kwam in het seizoen 2014-2015 vanuit Rusland naar onze Oosterburen. Zijn eerste werkgever was Fischtown Pinguins (DEL2) waarna de Duitse Rus achtereenvolgens de kleuren van Crocodiles Hamburg, Saale Bulls Halle en Herner EV verdedigde.

AANTREKKELIJK

Wijlen Johan Cruijff sprak ooit: ‘Voetbal is een spel van fouten. Wie de minste fouten maakt, wint.’ Deze Cruijffiaanse wijsheid was woensdagavond ook van toepassing op het duel tussen Tilburg Trappers en Moskitos Essen met dien verstande dat het woord ‘voetbal’ vervangen diende te worden door ‘ijshockey’.

In een aantrekkelijke eerste periode lieten beide ploegen zien waarom ijshockey zo’n aantrekkelijk kijkspel kan zijn als er wordt gespeeld om te scoren. Het spel golfde heen en weer, het tempo lag soms on-Oberliga-achtig hoog en dat leverde zowel Tilburg als Essen mogelijkheden en kansen op. Na vier minuten was het al raak. Lars Grözinger profiteerde van niet ingrijpen in de Trappers-defensie, 0-1.

FOUTENFESTIVAL

Zo makkelijk als Essen op voorsprong kwam, zo eenvoudig gaf het de treffers ook weer weg. Thomas Richter wilde de puck met de schaats naar een ploeggenoot spelen, maar schoof het bevroren rubber zo in de stick van Wouter Sars. De inzet van de youngster werd nog gestopt door Moskitos-goalie Patrik Cerveny, maar in de rebound zorgde Nick de Ruijter voor de verdiende gelijkmaker.

Ruim twee minuten voor de dweil stak Marcel Pfänder de thuisploeg de helpende hand toe. Met een man minder op het ijs snoepte Mitch Bruijsten kinderlijk eenvoudig de puck van de boomlange Essen-verdediger af. Via Nardo Nagtzaam en Alexey Loginov belandde de zwarte schijf andermaal voor de stick van Bruijsten, die het kleine gaatje tussen Cerveny en de paal vond (2-1). Felle protesten van Moskitos-captain Stephan Kreuzmann voor high-sticking van de Trappers-topscorer mochten niet baten.

AFGEKEURDE GOALS

De foutenparade zette zich in het tweede bedrijf verder voort. Eerst vond een derde Tilburgse treffer (van Jordy Verkiel) geen genade in de ogen van referee Marc André Naust. Volgens de leidsman was er sprake van goalie interference door Brock Montgomery die Essen-defenseman Fabio Frick in zijn eigen doel duwde. ‘Volgens mij was het een glaszuiver doelpunt’,  Kevin Bruijsten begreep de arbitrale beslissing niet.

Drie minuten later volgde de 3-1 alsnog. Op de ragfijne combinatie tussen Giovanni Vogelaar, Nardo Nagtzaam en Kevin Bruijsten viel niets aan te merken. Tien tellen later veerden de 2500 toeschouwers andermaal op van hun stoel, maar wederom keurde Naust het doelpunt van Brock Montgomery af. Het doel van Cerveny zou zijn verplaatst voordat de puck tegen het net sloeg.

Zeldzaam puckverlies van Kilian van Gorp in het neutrale vak leidde de 3-2 in. Nicholas Miglio stuurde Aaron McLeod de diepte in en de Canadees wist wel raad met het buitenkansje. Een halve minuut later zorgde Wouter Sars weer voor een marge van twee doelpunten. De inzet van de 18-jarige forward dwarrelde tergend langzaam door de benen van Ceverny over de doellijn. Essen ontsnapte vlak voor de tweede pauze aan een nog grotere achterstand als een schot van Kevin Bruijsten op de lat uiteenspat.

WEER SHORT-HANDED

In het slotstuk gooide Frank Gentges al zijn troeven op tafel en joeg zijn Mannschaft fanatiek op de Anschlusstreffer. Deze kwam er niet. Sterker nog, met zijn tweede doelpunt van de avond haalde Kevin Bruijsten de angel uit het Duitse slotoffensief. ‘Ik kwam vanaf de bank en Mitch gaf de puck aan me mee. Het was een één-op-één duel en ik schoot hem door de benen van die verdediger waardoor de keeper de puck pas heel laat zag’, beschreef de rightwinger zijn goal.

Met de twintigste Tilburgse short-handed treffer van het seizoen strooide Nardo Nagtzaam nog wat extra zout in de wonden van zijn oud-werkgever. ‘Op onze agressieve penaltykill hebben de meeste Duitse ploegen geen antwoord.  Ze houden er niet van dat je ze fel op de huid zit’, luidde de verklaring van Kevin Bruijsten voor het grote succes tijdens het spelen met een man minder.

Dankzij twee doelpunten in de slotfase gaven de gasten de score nog een enigszins draaglijk aanzien. ‘Een terecht zege. Ik heb werkelijk geen seconde getwijfeld aan een goede afloop’, aldus Bruijsten, die in de laatste vier duels voor acht punten tekende. ‘We hebben de hele wedstrijd gedomineerd. Het is jammer dat we door paar kleine foutjes nog vier goals tegen krijgen want daardoor leek het spannender dan het in werkelijkheid was. ‘

Man of the Match
Alexei Loginov (Foto Romy Mullens)
Klik hier voor de samenvatting.