Terug naar Nieuws

Tilburg Trappers vs. ECC Preussen Berlin (9-1)

Dubbel feest Trappers na zege tegen Preussen Berlin

Dankzij een 9-1 zege op ECC Preussen Berlin heeft Tilburg Trappers zich voor het tweede jaar op rij verzekerd van het kampioenschap in de Oberliga Nord.

Op dinsdag 7 april 2015 kreeg Tilburg Trappers het definitieve ‘ja’ van Franz Reindl, voorzitter van de Duitse IJshockey Bond, op de vraag of men toe mocht treden tot de Oberliga. De doelstelling was zich binnen vier tot vijf jaar te kunnen meten met de topploegen op het derde niveau bij onze Oosterburen. Met de wetenschap van nu (drie opeenvolgende Oberliga titels en een vierde kampioenschap binnen handbereik) kan het doel van destijds als weinig ambitieus worden gekwalificeerd.

PLAY-OFFS

‘Play-offs’, het was wellicht het meest gebruikte woord woensdagavond in het nagenoeg uitverkochte IJssportcentrum Stappegoor. Trappers hoopte, met de belangrijkste fase van het seizoen aanstaande, op een makkelijke wedstrijd tegen de hekkensluiter in de Oberliga Nord. Een duel dat oorspronkelijk geprogrammeerd stond voor vrijdag 1 februari jongstleden, maar werd verplaatst omdat de gasten niet met een volwaardig team naar Tilburg konden afreizen.

‘Voor de mensen op de tribune viel er weinig te genieten, denk ik. We wisten vooraf dat het een moeilijke partij zou worden waarin we gefocust moesten blijven richting de play-offs. Berlijn was erg verdedigend ingesteld. In de eerste periode hadden we het moeilijk om er doorheen te komen, maar na de 4-1 van Ivy (van den Heuvel) was het verzet gebroken’, vatte Mickey Bastings de ontmoeting in een notendop samen.

THUISVOORDEEL

Met nog vier regulier seizoenduels voor de boeg (Hannover Indians (thuis), Saale Bulls Halle (zowel uit als thuis) en op de slotdag de uitbeurt in Herne) zijn de ijshockeyers uit de Kruikenstad niet meer te achterhalen door naaste achtervolger Hannover Scorpions. De voorsprong van de drievoudig Oberliga kampioen bedraagt 13 verliespunten. Daarmee is de ploeg van coach Bo Subr verzekerd van ten minste thuisvoordeel tot en met de halve finale van de play-offs.

Een belangrijk voordeel volgens de Tsjechische oefenmeester. ‘Players have routines and the comfort of their own locker room. You have the energy of the fans and of course you don’t have to travel. Most teams in the Oberliga Süd are not used to long travels at all. They’re all close by over there. Their longest trip is probably two and a half hours or three hours. That makes a difference especially in a long and tough play-off series.’

Hoewel de kaarten in die Oberliga Süd nog niet helemaal geschud zijn, lijkt EV Lindau Islanders de opponent van Tilburg Trappers in de eerste ronde van de play-offs te worden. De formatie uit de stad gelegen aan het prachtige Bodenmeer bezet zes speelronden voor het einde van deze ijshockeyjaargang plaats 8 in het Zuiden. Hoewel de marge ten opzichte van nummer 9, Höchstadter EC slechts drie punten bedraagt, lijkt het restende programma voor de ploeg van coach Niels Garbe iets lichter dan dat van de directe concurrent.

SPECIAL TEAMS

Tilburg Trappers kwam geen seconde in de problemen tegen de rode lantaarndrager in de Oberliga Nord. Berlijn was niet bij machte het Tilburg lastig te maken terwijl Trappers in het achterhoofd al bezig leek met de ontmoeting van zondagmiddag in eigen huis tegen Hannover Indians. Bij de eerste pauze leidde de equipe van Bo Subr met 2-0 dankzij een short-handed doelpunt van Reno de Hondt en een powerplaygoal van Kevin Bruijsten.

De weerstand van de smalle selectie van Berlijn, slechts veertien spelers waaronder twee goalies, nam gaandeweg de ontmoeting nog verder af. Zonder groots te spelen liep Tilburg in het middenstuk uit naar een ruime voorsprong. Danny Stempher (2x), captain Ivy van den Heuvel en Mitch Bruijsten verzorgden de productie. Trappers-doelman Ruud Leeuwesteijn hoefde amper handelend op te treden, maar werd na acht minuten in de tweede periode verrast door een vinnige schuiver van de beste man aan Berlijnse zijde, Jakub Rumpel.

FOCUS

In het slotstuk werd de druk op de Berlijnse achilleshiel, de defensie, verder opgevoerd en moest de ploeg van coach Uli Egen alle zeilen bijzetten om Trappers van het lijf te houden. Toch werden de dubbele cijfers niet gehaald door de Tilburgers. Met drie doelpunten (van Mitch Bruijsten (2x) en Reno de Hondt) werd het 9-1 in een duel, dat eigenlijk nimmer de titel wedstrijd mocht dragen.

‘Het is een cliché maar je mag geen tegenstander onderschatten. Berlijn had niets te verliezen, wij daarentegen alles’, concludeerde tweevoudig doelpuntenmaker Mitch Bruijsten na afloop. ‘In eerdere confrontaties met hen was de focus er niet altijd waardoor we het onszelf onnodig lastig maakten. Vanavond was dat beter en dan zie je dat we zoveel beter zijn.’

TOPSCORERSTITEL

Met twee goals en één assist kroop de technisch vaardige leftwinger weer dichter naar de koppositie op de overall topscorerslijst van de Oberliga Nord toe. De teller staat voor Mitch na 44 duels op 80 punten. Lijstaanvoerder is Björn Bombis met 88 punten, gevolgd door zijn ploeggenoot bij Hannover Scorpions, Patrick Schmid (82 punten). ‘Zo’n individuele prijs is leuk, maar ik hou liever eind april de kampioensbeker weer de lucht in’, benadrukte Bruijsten zijn prioriteiten in de slotfase van de competitie.

Zondagmiddag komt die andere ploeg uit Hannover (Indians) op bezoek in Tilburg. Ondanks dat de manschappen van coach Bo Subr zeker zijn van de eerste plaats, neemt Mitch het duel tegen de huidige nummer 3 uiterst serieus. ‘Indians is geen gemakkelijke opgave. Een tiende zege op rij geeft ons een goed gevoel met het oog op de play-offs.’ En daar was het P-woord weer!

Man of The Match
Kevin Bruijsten (Foto:Romy Mullens)
Klik hier voor de samenvatting