Terug naar Nieuws

TecArt Black Dragons vs. Tilburg Trappers (2-5)

TRAPPERS MOEITELOOS VOORBIJ ERFURT

Tilburg Trappers had zaterdagavond weinig moeite met TecArt Black Dragons Erfurt. Na een sterke anderhalve periode leek een monsterscore in de maak, maar een slordig slotstuk voorkwam dat: 2-5.

Het mooiste moment kwam direct na afloop toen de supporters van de Zwarte Draken vier spandoeken uitrolden waarop zij hun steun betuigden aan Kyle Beach. De 31-jarige center onthulde vorige week woensdag in een emotioneel interview met het Canadese sportnetwerk TSN dat hij de speler is die in 2010 beschuldigingen van aanranding heeft geuit tegen Brad Aldrich, toenmalig video-analist bij de Chicago Blackhawks.

MEDIASTORM

Na het openbaar maken van het onderzoeksrapport van het advocatenkantoor Jenner & Blcok én het interview aan TSN-verslaggever Rick Westhead kwam Beach in het oog van een mediastorm terecht. Zonder twijfel was de Canadees de afgelopen tien dagen de meest besproken ijshockeyer ter wereld.

Uit het 107 pagina’s dikke document blijkt dat Chicago niets deed toen de rookie in 2010 had verteld dat hij seksueel was lastiggevallen door Aldrich. ‘Het gaf me het gevoel dat ik niet bestond. Het gaf me het gevoel dat ik niet belangrijk was en…het gaf me het gevoel dat hij gelijk had en dat ik ongelijk had.’ Vanavond maakte Beach zijn rentree in de Oberliga Nord voor Erfurt.

BLIKSEMSTART

Ondanks dat Trappers het de laatste twee seizoenen traditioneel lastig had in de hoofdstad van de deelstaat Thüringen begon het uitstekend aan het duel. Tijdens de eerste man-meersituatie vond Diego Hofland met een cross-ice pass Brett Bulmer: 0-1. 29 tellen later konden de meegereisde Tilburgse fans weer juichen. Een geplaatst schot van Jonne de Bonth bleek Erfurt-doelman Konstantin Kessler te machtig (0-2). Het betekende direct het einde van de wedstrijd voor de 25-jarige sluitpost, die zijn plaats onder de lat moest afstaan aan Nick Vieregge.

De dubbelslag was precies de start zoals coach Livingston zich vooraf wenste. ‘I was happy with our start. We had a real good first twenty minutes.’ Trappers speelde geconcentreerd, liet de puck veelvuldig vloeiend van stick naar stick gaan en creëerde in het vervolg van de openingsperiode nog legio mogelijkheden. De thuisploeg moest alle zeilen bijzetten om hun opponent van het lijf te houden, maar slaagde hier nauwelijks in. Een treffer van Reno de Hondt zorgde ervoor dat de bezoekers met een comfortabele voorsprong naar de thee konden.

STRAFFEN

Het tweede bedrijf kende twee gezichten. Tot halverwege het middenstuk was Trappers heer en meester. Raymond van der Schuit (volledig uitgespeelde aanval) en Diego Hofland (met een man minder) diepten de Tilburgse voorsprong nog wat verder uit. Kansen op een nog ruimere voorsprong werden niet verzilverd. ‘We hadden het onszelf makkelijker kunnen maken als we er nog een paar meer hadden ingeschoten’, sprak Mickey Bastings na afloop.

Een oud manco leek de geelblauwe brigade zowaar in het tweede deel van de tweede periode opnieuw parten te gaan spelen. De ene na de andere Tilburger verdween richting de strafbank. Liefst tien minuten lang stond men met één of meer spelers minder op het ijs. Twee seconden voor de dweil moest Ian Meierdres zich gewonnen geven op een inzet van Arnoldas Bosas, al bestreed de weer herstelde Trappers-sluitpost de 1-5 in woord en gebaar. Opnieuw Bastings: ‘De regel bij een verschoven doel is veranderd. Wanneer een speler ‘in shooting motion’ is en de puck verdwijnt in het doel, dan wordt de goal goedgekeurd.’

KRACHTEN SPAREN

In het slotstuk haalde men de voet van het gaspedaal zonder dat de Tilburgse zege ook maar een seconde in gevaar kwam. Zelf hoefde men niet meer en bij de manschappen onder leiding van coach Raphael Joly bestond het besef dat de strijd gelopen was, al tekende andermaal Bosas nog wel voor de 2-5.

Het slotakkoord was voor Mickey Bastings en Enzo Herrschaft. Vier tellen voor het laatste fluitsignaal kregen zij het aan de stok. Na een kort robbertje vechten mochten beide kemphanen met een 5-minutenstraf naar de kleedkamer. ‘Even daarvoor maakte die jongen een vervelende overtreding op Brett (Bulmer), die kort bleef liggen. Dat kun je niet over je kant laten gaan. Vandaar mijn reactie’, aldus de Trappers-captain.

OVER 18 UUR WEER

Vanmiddag (aanvang 16.00 uur) wacht de tweede krachtmeting tussen beide ploegen. Welke lessen heeft Erfurt-coach Raphael Joly getrokken uit het eerste deel van de back-to-back tegen Tilburg? ‘De wil om te winnen was ver te zoeken vanavond. Verder ontbrak het aan inzet. De openingsperiode was een catastrofe. Om kans te maken tegen Trappers moeten we ons aan de afspraken houden.’

Ondanks de overwinning bleef Dave Livingston kritisch. ‘Gedisciplineerd blijven, geen onnodige straffen oplopen, uitgaan van ons eigen strijdplan en onze kansen beter afmaken. Dat is, in mijn ogen, de sleutel tot succes.’

Wedstrijdsheet
Samenvatting en persconferentie