Terug naar Nieuws

Rostock Piranhas vs. Tilburg Trappers (4-3)

Sterk slot Rostock verpest debuut Mizerek

Josh Mizerek heeft niets over gehouden aan zijn debuut als hoofdcoach van Tilburg Trappers. Met de 42-jarige Amerikaan op de bank vonden de Tilburgers voor het eerst in vijf jaar Oberliga hun Waterloo in Rostock: 4-3.

‘Obviously it would have been nice to walk out of there with a win’, aldus de man, die voor het eerst sinds zijn komst naar Tilburg (16 augustus 2017) de eindverantwoordelijkheid droeg. ‘We played well. We competed. We were in it. We had a little breakdown in the second period to make it 1-2. With 4-2 we pulled Ruud. We got a 6-on-5 goal and had numerous chances to tie the game.’

IMPROVISEREN

Voorafgaande aan het competitieduel in de Eishalle Rostock werd het nodige improvisatietalent van beide oefenmeesters gevraagd. Waar Piranhas-coach Christian Behncke vooral in de voorhoede moest schuiven (Roman Tomanek, Marvin Krüger en Viktor Beck waren om verschillende redenen niet beschikbaar), was de uitdaging voor Josh Mizerek en zijn assistent Mickey Bastings met het ontbreken van diezelfde Bastings, Kevin Bruijsten, Ryan Collier en negen Oranje internationals nog veel groter.

De voormalig verdediger van HYS The Hague, Hull Stingrays (Engeland) en Partizan Beograd (Slowakije) vond de oplossing door negen jongens van het Trappers BeNe League team te laten proeven van het Oberliga niveau. Zo verscheen Roy Ansems aan de zijde van Damian Leppers en Bryan Vos op het bevroren water, posteerde hij Tijn Jacobs naast Mitch Bruijsten en Diego Hofland en vormden Delaney Hessels, Max Hermens en Wouter Sars aanvallend een trio.

POWERPLAY GOAL

In het verleden had Trappers tegen een stugge ploeg als Rostock Piranhas nog wel eens moeite de ban te breken. Nu speelde de strijdwijze van de gastheren (vier man inzakken met eentje ervoor en de tegenstander het spel laten maken) Tilburg juist in de kaart, aldus Max Hermens na afloop. ‘We hadden verwacht dat ze wel wat meer druk zouden zetten in de wetenschap dat wij met veel jonge gasten speelden. Maar ze bleven als vanouds weer veilig en vertrouwd achterin hangen.’

Tilburg zocht geduldig en gecontroleerd naar de opening, maar wenste niet in het mes te lopen. Een tijdstraf tegen Piranhas aanvaller Tom Pauker bood uitkomst. Via Mitch Bruisten en Diego Hofland belandde de puck op de blauwe lijn bij Jordy van Oorschot, die het bevroren rubber in één beweging tegen de netten achter Rostocks goalie Jakub Urbisch veegde: 0-1.

En als er een schaap over de dam is, volgen er meer. Toch duurde het tot ruim twee minuten na de dweil voordat die tweede treffer viel. Uit een snelle counter sloeg Mitch Bruijsten de volgende bres in de Rostockse afweer. Het betekende alweer het vijfendertigste doelpunt van de gelegenheidsaanvoerder deze ijshockeyjaargang.

DOPING

Een gemakkelijke avond leek in de maak, maar hier dacht het drietal (Josh) Rabbani, (Tom) Pauker en (Werner) Hartmann anders over. Met een ragfijn passje bediende left winger Pauker verdediger Hartmann, die Trappers-doelman Ruud Leeuwesteijn kansloos liet: 1-2 Het betekende pas de tweede goal voor Hartmann in zijn carrière tegen Tilburg.

De Anschlusstreffer werkte bij het begin van de derde periode als doping voor de thuisclub, terwijl bij de ploeg van coach Mizerek de schrik nog duidelijk in de benen zat. Schoten van Josh Rabbani en Maurice Becker kon Ruud Leeuwesteijn nog keren, maar op de derde inzet van Chris Stanley moest de Tilburgse sluitpost zich alsnog gewonnen geven. ‘Tot de 1-2 hadden zij niets te vertellen. We kregen kansen op een grotere voorsprong maar verzuimden het af te maken. Dat doelpunt gaf hen echter zo’n boost’, sprak Max Hermens na de wedstrijd.

De Roofvissen bleven dreigend. Trappers wankelde en moest alle zeilen bijzetten. Een schot op de lat van Ninho Hessels zorgde ervoor dat de lijstaanvoerder in de Oberliga Nord weer even van zich afbeet. Toch was het wachten op meer Rostocker treffers en die kwamen er ook. Jannik Weist en Constantin Koopman brachten de bijna 850 toeschouwers an der Schillingallee in vervoering.

ALLES OF NIETS

In een alles of niets poging haalde Mizerek anderhalve minuut voor het einde zijn goalie naar de kant ten faveure van een zesde veldspeler. Alexey Loginov vond het gaatje achter Jakub Urbisch, maar verder kwam de geelblauwe brigade niet meer. En dus verloor Trappers weer eens een competitieduel. De laatste keer dat dat gebeurde was op zondag 22 december van het vorige kalenderjaar, toen de Tilburgers ten onder gingen tegen Herner EV (7-2). Een reeks van dertien overwinningen op rij volgde.

Achteraf knaagde bij Max Hermens het besef dat er meer in had gezeten dan de kleine verliespartij waarmee Tilburg Trappers nu de 661 kilometer lange terugreis naar de Kruikenstad aanvaarde. ‘Een nederlaag met perspectief, zo zou ik het willen omschrijven. Natuurlijk is het jammer dat we hier niet winnen. Dat zou de perfecte beloning zijn geweest voor de jonge gasten die zich vanavond van hun beste kant hebben laten zien.’

Het slotwoord was voor Josh Mizerek, die eveneens content was met de prestatie van zijn jonge honden, maar wel een les trok uit de vijfde nederlaag van dit seizoen. ‘It’s a 60 minute game. You can’t sit there and hit the fast forward button on the clock and hope that you’re going to walk out with a 1-2 win. Sometimes you need to take the bull by the horns and be the aggressor. When you get into this pressure situations there sometimes is a level of uncertainty. To have gone through that is a learning process.’

Wedstrijdsheet