Terug naar Nieuws

TRAPPERS WIL VIA DEGGENDORF NAAR HALVE FINALE

Na de winst in de eerste ronde van de play-offs begint Tilburg Trappers vrijdagavond in eigen huis aan de kwartfinale tegen Deggendorfer SC. De winnaar van deze reeks ontmoetingen gaat naar de halve finale die op zaterdag 30 maart begint. De verliezer mag vervroegd op vakantie.

THUISBASIS

Deggendorfer Schlittschuh Club speelt haar thuiswedstrijden in de Eissporthalle an der Trat. Het stadion, dat in 1973 officieel geopend werd, is sinds die tijd de vaste thuisbasis voor de nummer drie uit de Oberliga Süd van dit seizoen. De hal, die ontworpen werd door Günther Karl, biedt plaats aan 2.790 bezoekers, waarvan er 300 zittend een plaats kunnen vinden. In de drie thuisduels in de play-offs passeerden tot nu toe 7.305 bezoekers de kassa’s.

COACH

De meeste werkenden verlangen op 68-jarige leeftijd naar hun welverdiende pensioen. Dit geldt niet voor zowel Doug Mason als Jiri Ehrenberger. De in Tsjechië geboren coach begon in 1993 in Deggendorf aan zijn succesvolle trainerscarrière die hem op verschillende standplaatsen in het Duitse ijshockey heeft gebracht. Sinds zijn terugkeer in 2021 is de ploeg weer in stabiel vaarwater terecht gekomen. In 2021 strandde men in de achtste finale (Hannover Indians was in vijf wedstrijden te sterk), vorig jaar was de kwartfinale het eindstation (3-2 verlies tegen Halle) en nu zit men wederom bij de laatste acht.

REPRISE

Das Viertelfinale betekent een weerzien met de club waar Tilburg in het seizoen 2017-2018 zijn derde Oberliga Meisterschaft binnenhaalde. De eerste drie finale duels werden allen gewonnen door de thuisspelende ploeg. Tilburg zegevierde in de eerste wedstrijd met 9-3, terwijl Deggendorf in eigen huis profiteerde van een haperende aanval bij Trappers (3-1). De equipe van Bo Subr herstelde zich twee dagen later in de derde ontmoeting door met 6-1 als overwinnaar van het ijs te stappen.

Zonder Nick de Ruijter (geblesseerd geraakt in het eerste finaleduel) en Parker Bowles (hersenschudding na een roekeloze center ice hit van Deggendorf defenseman Robert Peleikis in wedstrijd 2) stond op vrijdag 20 april 2018 het vierde deel in Beieren op de rol. Game 4 was een tactisch steekspel waarin beide coaches aanvankelijk hun troeven angstvallig tegen de borst hielden.

In het middenstuk ontbrandde de wedstrijd volledig. Met zijn zevende goal van de play-offs opende Nardo Nagtzaam het bal, maar amper twee minuten later stond het alweer 1-1 via een powerplaydoelpunt van Kyle Gibbons. Max Hermens bracht Trappers andermaal op voorsprong, maar ook deze voorsprong bleek van korte duur. Santeri Ovaska schoot, met Boet van Gestel op de strafbank voor hooking, hard en droog de 2-2 achter Trappers-goalie Ian Meierdres.

Na de dweil was alles anders, nou ja zelfs nog extremer. Tilburg was nu twee klassen beter en overvleugelde zijn Duitse opponent. De smalle selectie van coach John Sicinski piepte en kraakte, maar weigerde te capituleren. Een verlenging bleek noodzakelijk. Slechts 148 extra tellen had Trappers nodig om de Oberliga trilogie te voltooien. Met een prima pass vond Nardo Nagtzaam Ryan Collier die het bevroren rubber voorbij Deggendorf sluitpost Cody Brenner kogelde. Het aanwezige Tilburgse legioen kon zijn geluk niet op. Zeker niet toen Ivy van den Heuvel in zijn eerste seizoen als captain direct de Oberliga bokaal boven zijn hoofd tilde.

OPVALLEND (1)

Negen spelers van de huidige selectie van coach Doug Mason (Giovanni Vogelaar, Alexey Loginov, Wouter Sars, Jordy Verkiel, Kilian van Gorp, Jonne de Bonth, Reno de Hondt, Max Hermens en Danny Stempher) stonden tijdens de finale in 2017-2018 ook al onder contract bij Trappers. Het negental was goed voor 3 goals, 15 punten en 44 strafminuten in de vier ontmoetingen.
De ervaren forwards Curtis Leinweber en René Röthke verdedigden zes jaar geleden ook de kleuren van Deggendorf. Voor Tomas Gulda, Martin Pfänder, Martin Heinisch en Matt Pistilli is IJssportcentrum Stappegoor ook geen vreemd terrein. Zij waren er destijds niet bij, maar speelden namens andere teams al wel eerder op Tilburgs ijs.

OPVALLEND (2)

De kwartfinale wordt in veertien dagen afgewerkt. Men begint op vrijdag 15 maart en uiterlijk op donderdagavond 28 maart is de winnaar bekend. Mocht het tot een game 7 komen dan begint deze wedstrijd om 20.00 uur in IJssportcentrum Stappegoor.

OPVALLEND (3)

Tegen de nog twee resterende play-off ploegen uit het Noorden (Hannover Scorpions en Hannover Indians) is Tilburg 1-6-1 (winst-verlies-gelijk) tijdens het reguliere seizoen. De doelcijfers: 13-32. Deggendorf heeft een record van 6-8-2 (winst-verlies-gelijk) in het reguliere seizoen tegen Blue Devils Weiden, Heilbronner Falken, Memmingen Indians en EC Peiting. Het doelsaldo tegen de vier andere kwartfinalisten uit de Oberliga Süd: 50-52.

OPVALLEND (4)

Van de 13 Tilburgse treffers in de eerste ronde van de postseason vielen er 10 tijdens vijf-op-vijf en drie met een man meer. De productie was vrij evenwichtig verdeeld over de verschillende periodes. Vijf in de openings- en de derde periode en drie tijdens het middenstuk.
Deggendorf scoorde tot nu toe 17 goals in de play-offs. Eén met een man meer, één in ondertal en 15 equal-strength. Het productiefst was men in het derde bedrijf (7 doelpunten) gevolgd door zes in de eerste twintig minuten en vier stuks in het middelste deel.

OPVALLEND (5)

De nummer drie uit de Oberliga Süd had weinig te duchten van Hammer Eisbären. In driehonderdtien minuten en 15 seconden play-off ijshockey koesterde men maar liefst honderdtweeëntwintig minuten en 5 seconden de weelde van een voorsprong. Slechts negenendertig minuten en 56 seconden keek Deggendorf tegen een achterstand aan. Trappers deed het nog beter want in de drie confrontaties met Tölz hoefden de geelblauwen nimmer van een achterstand terug te komen. Liefst honderdzesenvijtig minuten en 43 tellen (van de honderdtachtig minuten) bevond Tilburg zich aan de gunstige kant van de score.

HOME TEAM VS ROAD TEAM

Deggendorf is 18-4-2 (winst-verlies-gelijk) in zijn 24 thuiswedstrijden. De laatste nederlaag dateert van dinsdag 13 februari van dit kalenderjaar. Die avond was Lindau Islanders met 2-3 (na verlenging) te sterk. In eigen huis verloor men tijdens reguliere tijd enkel van Riessersee en Memmingen. Het winnende penaltyshot van Antonin Dusek tegen EC Peiting betekende op de voorlaatste competitiedag tevens het honderdste doelpunt op eigen ijs dit seizoen.
Trappers behaalde tijdens zijn negende Oberliga campagne meer punten buiten dan binnen de eigen stadsgrenzen. De manschappen van coach Mason kunnen een (regulier seizoen) record van 16-5-1 (winst-verlies-gelijk) on the road overleggen. De doelcijfers in deze 22 ontmoetingen: 78 vóór en 59 tegen.

CLOSE THE DEAL

Tilburg is 22-0-0 (winst-verlies-gelijk) tijdens het reguliere seizoen wanneer het met een voorsprong aan de derde periode begint. In de eerste ronde van de play-offs tegen Bad Tölz trok de geelblauwe brigade deze lijn moeiteloos door.
De nummer 3 uit de Oberliga Süd smaakte 23 maal het genoegen met een voorsprong aan de slotperiode te mogen beginnen. In 22 gevallen had men na afloop ook recht op de drie punten die gelden voor een overwinning.

BAD BOYS

In de achtste finale tegen Tölzer Löwen incasseerde Trappers negen minors (2x slashing/tripping/high-stick, eenmaal cross-check, hooking en too many men). Branden Gracel was met vier strafminuten de meest bestrafte Tilburgse speler in de eerste ronde.
Benedikt Schopper was met 55 strafminuten het stoutste jongetje van de klas in Deggendorf tijdens zijn 18 gespeelde competitie ontmoetingen. In de play-offs voert Alex Grossrubatscher met acht penalty-minutes de ranglijst aan.

EXCELLENTE PENALTYKILL

Zowel Tilburg als Deggendorf kan een perfecte penalty-kill overleggen tijdens de eerste ronde van de postseason. In de drie duels tegen Bad Tölz stond Trappers negen keer met een man minder op het ijs en geen enkele keer hoefde Cedrick Andree de puck uit het net halen. Ook Timo Pielmeier hield in de achtste finale zijn doel schoon tijdens de 16 powerplay mogelijkheden die Hammer Eisbären kreeg. En passant tekende René Röthke in wedstrijd 4 nog voor een short-handed treffer.

GOALIES

‘The watchdogs of the webbed wickets’ kunnen series voor teams winnen of verliezen. Het goals-against-average (GAA) van Cedrick Andree was 0,67 én twee shutouts in de achtste finalereeks tegen Tölzer Lowen. Daarmee gaf de Nederlands-Canadees zijn uitstekende prestaties in het reguliere seizoen een vervolg.
Timo Pielmeier kwam in de zomer van 2021 over uit Ingolstadt naar zijn geboortestad. De 34-jarige sluitpost was in het verleden negen jaar actief in de Deutsche Eishockey Liga (DEL) en veroverde met Duitsland zilver op de Olympische Spelen van 2018 in Pyeongchang (Zuid-Korea). Gisteren werd hij ook voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot doelman van het jaar in de Oberliga Süd. De veteraan geldt als een werkpaard want hij verscheen in 33 van de 48 competitieduels als starting-goalie op het wedstrijdformulier. Het GAA van Pielmeier bedroeg 2,72 in de driehonderdnegen minuten en 22 seconden die hij in actie kwam tegen de nummer 6 uit de Oberliga Nord.

DEFENSEMEN

Deggendorf tekende voor 17 treffers in de eerste ronde van de play-offs. Bijna achttien procent hiervan kwam van de stick van een verdediger. Ondrej Pozivil en Benedikt Schopper waren trefzeker.
Bij Trappers leverden Giovanni Vogelaar, Alexey Loginov, Jordy Verkiel, Kilian van Gorp, Noah Muller, Bjorn Borgman en Ninho Hessels vier doelpunten en zes assists in de drie wedstrijden tegen Tölzer Löwen. Het zevental moest zes minuten toekijken vanaf de overkant van de spelersbank.

FORWARDS

Zoals het gehele seizoen al speelde coach Doug Mason ook in de achtste finales van de play-offs met 4 aanvalslijnen. De oefenmeester schrok er zelfs niet voor terug het trio Marvin Timmer, Delaney Hessels en Jonne de Bonth tegenover elk denkbare lijn van Bad Tölz te zetten. Het tussentijds aantrekken van Kaid Oliver legt Tilburg Trappers geen windeieren. De 23-jarige forward uit White Rock (British Columbia) kan 3 goals en 7 punten overleggen. Tijdens het reguliere seizoen ging de meeste aandacht uit naar Carter Popoff (25 goals en 32 assists) en Thomas Greilinger (27 treffers en 55 punten), maar Antonin Dusek profiteerde in de achtste finale van de play-offs zonder twijfel van de belangstelling voor het tweetal. De 37-jarige Tsjech, die 565 wedstrijden op het hoogste niveau in zijn vaderland speelde, was met 4 goals en 5 punten zonder twijfel één van de redenen dat Deggendorf in de eerste ronde afrekende met Hammer Eisbären.

SERIES CHANGERS

BJORN BORGMAN

Op vrijdag 20 april 2018 stapte Ryan Collier in de spotlights toen hij met zijn treffer in de verlenging Tilburg Trappers in Deggendorf de derde Oberliga titel op rij schonk. De stille kracht van de geelblauwe machine. Een verdediger, die zelden werd genoemd omdat zijn werk ondersneeuwde bij de magie van anderen. ‘Natuurlijk ben ik niet de eerste speler aan wie je denkt de OT-winner te maken waarmee we ook nog eens het kampioenschap binnenhalen. Om eerlijk te zijn, was het mijn eerste play-off doelpunt voor Tilburg Trappers. Dat maakt het alles bij elkaar heel speciaal’, vertelde de geboren Amsterdammer een dag later in alle rust voorafgaand aan de huldiging in het stadscentrum. Een kleine zes jaar later stapte Bjorn Borgman 12 tellen voor het einde van openingsperiode in wedstrijd twee ook pontificaal in de schijnwerpers. Met een oogstrelende solo over het gehele ijs zorgde hij voor een comfortabele 0-3-voorsprong bij het eerste kopje thee. ‘Het gaat boven verwachting goed’, was zijn nuchtere analyse na zijn eerste serie Oberliga play-offs. Drie punten in drie wedstrijden, een plus-minus van +4 en geen strafminuten onderstrepen zijn commentaar. Kan Trappers nummer 43 dit herhalen tegen Deggendorf of misschien zelfs wel overtreffen?

THOMAS GREILINGER

Een kleine maand geleden ging het shirt van Jaromir Jagr naar de nok van PPG Paints Arena in Pittsburgh. Het moet raar lopen wil Thomas Greilinger niet dezelfde eer te beurt vallen in Deggendorf. Op 18-jarige leeftijd scoorde hij 53 goals in één Oberliga seizoen. Een uitverkiezing voor de Duitse nationale ploeg volgde, net als zijn entree in de Deutsche Eishockey Liga (DEL). Twee keer werd ‘Turbo Thomas’ DEL Meister, even zo vaak maakte hij zijn opwachting in de DEL All Star Game en in 2009-2010 kroonde hij zichzelf als speler van ERC Ingolstadt tot topscorer (38 goals) en beste speler in de DEL. Vijf jaar geleden vond hij het welletjes en keerde terug naar zijn geboortestad. 127 goals en 253 punten in 170 duels tonen aan dat Greilinger op 42-jarige leeftijd nog altijd iemand is om terdege rekening mee te houden. Tegen Hamm voegde de winger 2 doelpunten en 3 assists aan zijn totalen toe. Wat kan ‘Greili’ tegen Trappers?

 

Er zijn nog vele mooie plekjes en staanplaatsen beschikbaar voor de kwartfinale games aanstaande vrijdag en dinsdag. Ga naar www.trappers.nl/wedstrijdprogramma en scoor je tickets!

Samenvatting kampioenswedstrijd (20 april 2018)