Terug naar Nieuws

IJshockeytoekomst van Tilburg Trappers

Twee titels, maar hoe nu verder?

Onder een nieuwe oude naam maakt Tilburg Trappers zich op voor een derde jaar in de Oberliga. Wat hebben twee ‘Duitse’ titels de club gebracht en welke kant moet het nu op? Voorzitter Ron van Gestel aan het woord in vier thema’s: uitbreiding van de hal, de jeugd, de financiën en de DEL 2.

Uitbreiding ijshal

Ron van Gestel: ,,Wat is de conclusie na twee jaar Oberliga? We hebben veel meer seizoenkaarthouders. Het is zelfs zo dat we bijna aan een seizoenkaartstop zitten voor komend seizoen. Bij 1.250 jaarkaarten stoppen we, dat aantal is al bijna bereikt. Als we dat niet doen, en we verkopen te veel seizoenkaarten, kunnen we te weinig losse kaarten verkopen (het IJsportcentrum op Stappegoor heeft een maximale capaciteit van 2.600 toeschouwers, red.). Op die manier jaag je de mensen weg. Die komen ook niet zo snel meer terug.”

,,We zijn aan het kijken of we met het stadion iets kunnen. Voor de korte termijn is er een vrij makkelijke oplossing: de tribunes doortrekken tot aan het glas, dan is de omloop weg. Dat betekent grofweg zo’n 500 stoelen erbij. Voor nu zou dat een heel mooie invulling zijn. Voor de langere termijn hebben we grootsere plannen. Daar zijn we nu met de gemeente over in gesprek. Er wordt geld uitgetrokken voor een haalbaarheidsstudie.”

Jeugdopleiding

,,We hebben de prijzen van de seizoenkaarten met zo’n tien procent verhoogd. Dat gaan we gebruiken voor de jeugdopleiding. Vorig jaar is Cees Oerlemans een regionaal trainingscentrum gestart, waarin we samenwerken met clubs in de regio. Talent moet met talent spelen, maar wel bij hun eigen club, is het idee. Bovendien komt de ijshockeybond per 1 september naar Tilburg. Dat betekent dat alle talenten hier met elkaar gaan trainen.”

,,Onze doelstelling is om binnen nu en vijf jaar het aantal jeugdleden te verdubbelen tot zo’n 300. We investeren nu al veel in jeugdtrainers. Alex Andjelic komt bijvoorbeeld terug voor de topsportklas, we hebben een jeugdtrainer fulltime in dienst genomen en we bekijken of we (oud)-spelers kunnen vastleggen om ze in de jeugd een grote rol te geven. Meer jeugd betekent ook meer ijs. Een meevaller: vanaf volgend jaar zomer blijft het ijs in het IJssportcentrum het hele jaar liggen. Het wordt teruggebracht tot een paar centimeter.”

Financiën

,,Het is niet zo dat je als club rijk wordt van de Oberliga, maar er is wel ruimte gekomen om te investeren. Zo staat er nu een dagelijkse organisatie van vijf fte. Aan de andere kant kost het uiteraard ook veel geld. Het vervoer is bijvoorbeeld al zo’n factor acht ten opzichte van twee jaar geleden. Hoe dan ook: de club is, nadat we in 2011 een doorstart hebben gemaakt, financieel gezond. We nemen geen risico’s, begroten altijd tot aan de eerste play-off-ronde. Dan moeten we bij de eerste acht eindigen, dat is veilig na twee titels op rij. We weten dat normaliter, bij voldoende thuisduels, de inkomsten in de play-offs net iets hoger zijn dan de uitgaven.”

,,Waarom we altijd kortlopende contracten afsluiten? Dat had te maken met wet- en regelgeving. Als we spelers langer wilden vastleggen, werd het direct een contract voor onbepaalde tijd. Deze week hebben we op eigen initiatief een cao afgesloten zodat we spelers voor bepaalde tijd kunnen vastleggen. Spelers en club moeten van elkaar af kunnen.”

Promotie naar DEL 2

,,De insteek van ons is altijd geweest: vijf jaar Oberliga. We moeten fatsoenlijk de tijd hebben om de organisatie op te bouwen. Dat is versneld door twee kampioenschappen op rij. We willen naar de DEL 2, maar dat is een kwestie van tijd. Lobbyen. Als de DEL2 vindt dat we erin thuishoren, dan wordt die deur een keer opengezet. Daar ben ik van overtuigd. Op dit moment is ons stadion nog niet toereikend om een niveau hoger te spelen. De volgende stap is de spelersgroep. De DEL 2 is niet te combineren met een fulltime job. Je praat dus over andere beloningen. Maar ook de oudere jongens, die een goede baan hebben: gaan ze dat opgeven?”

,,DEL 2, een droom of doel? Het doel was de Oberliga. Verder hebben we nooit gekeken. Ik wil het breder trekken: mijn doel is om het ijshockey in Nederland naar een hoger plan te tillen. De Oberliga of DEL 2 moet de springplank worden voor het nationale team. Terugkeren naar de top 18, weer spelen tegen de Russen en Canadezen. Ik ben ervan overtuigd dat het binnen nu en tien jaar kan. Daar hebben we uiteraard ook de andere clubs voor nodig.”

Bron: Brabants Dagblad
Tekst: Pim Dikkers
Foto: Arie Leeuwesteijn