Terug naar Nieuws

Herne roept zegereeks Trappers halt toe

Tilburg verliest duel in zeven minuten

Na een reeks van vier competitieduels zonder nederlaag moest Tilburg Trappers er vrijdagavond weer eens aan geloven. In Herne ging de formatie rond captain Mickey Bastings met 4-3 onderuit.

Waar Trappers debuut in de Oberliga Nord op een deceptie uitdraaide (1-4 nederlaag tegen Neuwied) kraaide men twee dagen later buiten de stadsgrenzen voor de eerste keer victorie. Tegenstander die zondagavond 27 september 2015 was Herner EV. Dankzij de periodestanden 0-1, 1-1 en 0-3 werd het uiteindelijk 1-5. De Tilburgse doelpunten kwamen van de stick van Steve Mason, Kyle DeCoste (beiden 2x) en Bjorn Willemse.

INTIMIDERENDE AMBIANCE

Vrijdagavond waren de manschappen onder leiding van coach Bo Subr voor de tiende maal in competitieverband te gast in de Hannibal Arena. De naam van de thuishaven van Herner EV heeft iets onoverwinnelijks, iets strijdbaars. De sfeer is schitterend en intimiderend tegelijk. ‘Ik weet nog de eerste keer dat we daar speelden. Stonden we in de gang te wachten om het ijs op te gaan en zag je echt zo’n muur van mensen die continu aan het zingen waren. Dat kenden we niet in Nederland’, beschreef oud-Trappers captain Diederick Hagemeijer zijn eerste bezoek aan de bijna vijftig jaar oude ijshockeytempel.

Sinds de play-offs van vorig jaar zijn beide ploegen goede bekenden van elkaar geworden. Na twee halve finaleduels koesterde Herner EV een 2-0 voorsprong en hing het lot van Tilburg aan een zijden draadje. Met de finish in zicht verstijfde de Mannschaft van coach Danny Albrecht, waardoor niet de nummer 6 uit de Oberliga Nord, maar Tilburg Trappers voor het vierde jaar in successie mocht gaan strijden om het kampioenschap in de Oberliga.

KANSEN IN OVERVLOED

Net zoals enkele maanden eerder koos de thuisclub voor de countertactiek. Herne liet Tilburg aanvallen om vervolgens, als de mogelijkheid zich voordeed, razendsnel om te schakelen en het doel van Ian Meierdres op te zoeken. Deze aanpak wierp in het eerste deel echter geen vruchten af. Sterker nog: Trappers deelde in de openingsperiode de lakens uit  en had vrijwel niets te duchten van het ook nog ongeslagen Herne.

Even voor halfweg beloonden de bezoekers zichzelf voor het hoge tempo en dominante aanvalsspel. Met Anthony Calabrese jr. in de strafbank voor tripping veranderde Kevin Bruijsten een schot van Jordy van Oorschot dusdanig van richting dat Herne-doelman Björn Linda het antwoord schuldig moest blijven, 0-1. Trappers bleef dominant wat resulteerde in vele mogelijkheden en kansen. Het enige dat men zich mocht aanrekenen was dat het slechts een van de talrijke mogelijkheden verzilverde.

UIT HANDEN

Ook vlak na de dweil veranderde het spelbeeld niet of nauwelijks. De drievoudig Oberliga Meister joeg op meer treffers, terwijl de thuisploeg alle moeite had zich onder de Tilburgse druk vandaan te worstelen. Een zondagsschot op vrijdag van Denis Fominych bleek de opmaat naar de sterkste fase in de wedstrijd van de gastheren. Plots speelde Herne met beleving en scherpte en viel er van Tilburgse dadendrang niet veel meer te bespeuren.

In nauwelijks acht minuten boog men onder aanvoering van een uitblinkende Nils Liesegang de 0-1 achterstand om naar een 3-1 voorsprong. ‘We geven de wedstrijd in zeven minuten uit handen. Tot de 1-1 was er niets aan de hand en speelden we prima. Toch is er geen enkele reden tot paniek. Dit is inherent aan het spelen met veel jonge jongens. Het zijn kleine dingetjes. Die leer je door te spelen’, keek Jordy van Oorschot na afloop nog eens terug naar het middenstuk.

MENTALE VEERKRACHT

De mentale veerkracht van Trappers in de slotperiode was bewonderenswaardig. Zonder de geblesseerd uitgevallen Floris van Elten gooide Trappers-coach Bo Subr al zijn troeven op tafel en joegen zijn manschappen fanatiek op de Anschlusstreffer. Deze kwam er ook via Jordy Verkiel, die na knap voorbereidend werk van Max Hermens Herne-doelman Björn Linda het nakijken gaf.

Het doelpunt van de Dordtse alleskunner, zijn derde in de laatste drie ontmoetingen, werkte als doping voor de geelblauwe formatie. Een twee-minuten tijdstraf tegen de uitstekend acterende Ninho Hessels vormde slechts een korte onderbreking van de Tilburgse jacht op de 3-3. Toch duurde het tot zeven minuten voor tijd alvorens Trappers verdiend op gelijke hoogte kwam. Moederziel alleen gelaten prikte Jonne de Bonth het bevroren rubber tegen de netten.

DEKSEL OP DE NEUS

De ijshockeygoden waren de vice-Oberliga Meister echter niet goed gezind.  Een klein moment van onachtzaamheid in de Tilburgse defensie zorgde slechts 27 tellen later voor een hernieuwde Duitse voorsprong. In een alles of niets poging wisselde Bo Subr zijn doelman voor een zesde veldspeler, maar een gemakkelijk gefloten holding tegen Kevin Bruijsten haalde de angel uit de aanvallende aspiraties die Trappers nog koesterde.

‘Zowel in de eerste als derde periode waren we de betere ploeg. Echter vooral in het eerste bedrijf verzuimden we verder afstand te nemen. Dan weet je dat je tegen een sterke ploeg als Herne de deksel op de neus kunt krijgen. Hopelijk trekken we hier lessen uit voor de toekomst, te beginnen met de wedstrijd zondag tegen Rostock’, knaagde achteraf bij Mitch Bruijsten het besef dat er meer had ingezeten.

Samenvatting

Persconferentie na afloop

 

Wedstrijdsheet