Terug naar Nieuws

Helaas moet Trappers afscheid nemen van Ryan Collier

HERSENSCHUDDING MAAKT EINDE LOOPBAAN RYAN COLLIER

Tilburg Trappers kan in de jacht op het heroveren van de Oberliga titel geen beroep meer doen op Ryan Collier. De naweeën van een hersenschudding maken noodgedwongen een vroegtijdig einde aan de carrière van de 29-jarige verdediger.

Een kleine maand geleden (woensdag 23 december 2020) vierde Collier zijn rentree in de Tilburgse hoofdmacht. De terugkeer van Trappers nummer 4 was echter maar van korte duur. Twee minuten en 53 seconden voor de eerste dweil werd Ryan ongelukkig tegen het glas gedrukt. Gedesillusioneerd ging hij naar de kant en keerde niet meer terug voor het vervolg van de wedstrijd. ‘I don’t have an update on him now’, verklaarde coach Bo Subr na afloop. ‘I’ve to watch the video to see how hard the hit was. Hopefully it’s nothing serious.

NEUS IN DE BOTER

Helaas betekenden de zes minuten en 14 seconden ijstijd in de 65 jaar oude Rheinlandhalle zijn laatste momenten als ijshockeyer. In augustus 2015 kwam de sympathieke verdediger als proefspeler naar de Kruikenstad, maar deze status was hij al heel snel ontgroeid. Na een geslaagde oefenperiode in Amiens tekende hij een contract. ‘In Amerika is het gebruikelijk dat je studie en school combineert. Op een bepaald moment was ik klaar met school en stelde ik mezelf de vraag ‘wil ik verder in mijn sport of via mijn studie een maatschappelijke carrière starten?’ Ik wilde doorgaan met ijshockey en dan zijn er in Europa meer mogelijkheden. Hier viel ik met mijn neus in de boter want Trappers maakte net de overstap naar de Oberliga en ik bezat nog een Nederlands paspoort waardoor ik niet als import gold.

STEUNPILAAR

In no-time groeide Ryan uit tot een steunpilaar in de Tilburgse defensie. ‘Een schot in de roos. Een op en top professional die altijd een voldoende scoort’, luidde het commentaar van voormalig Trappers bestuurslid technische zaken Bob Teunissen in de zomer van 2017. ‘Sober, vrijwel foutloos, zeer secuur. Altijd minimaal een 6, maar veel vaker nog een hoger cijfer voor zijn optredens. Met 8 goals en 25 punten leverde de MVP van het seizoen 2017-2018 ook aanvallend zijn bijdrage.

Zijn finest moment beleefde de stille kracht in de Tilburgse defensie op vrijdagavond 20 april 2018 in Deggendorf. Om iets over half elf stapte Collier even in de spotlights toen hij met zijn treffer in de verlenging Tilburg Trappers de derde Oberliga titel op rij schonk. ‘Voor mij persoonlijk betekent deze goal het hoogtepunt in mijn carrière tot nu toe’, vertelde hij een dag later in alle rust. ‘Natuurlijk ben ik niet de eerste speler aan wie je denkt de overtime winner te maken waarmee we ook nog eens het kampioenschap binnenhalen. We hadden zoveel goede scorende aanvallers. Om eerlijk te zijn, was het mijn eerste play-off doelpunt voor Tilburg Trappers. Dat alles bij elkaar maakte het heel speciaal.’

BLESSUREPERIKELEN

Waar de geboren Amsterdammer tot 2 november 2018 204 competitieduels speelde zonder maar één minuut te missen, ging het tijdens het wereldkampioenschap in april 2018 in eigen land mis. In de derde periode van het met 11-1 gewonnen duel tegen IJsland liep The Iron Man een breuk in zijn rechterenkel op. De revalidatie verliep voorspoedig en bij de seizoenstart in Essen stond hij weer gewoon op het wedstrijdformulier.

Ruim achttien maanden later (15 november 2019) ging het in de thuiswedstrijd tegen Herner EV mis. Een zware hersenschudding luidde de diagnose. Pas in het slotduel van het door corona onderbroken seizoen keerde Ryan terug op het ijs. Domme pech (een puck tegen het hoofd) trof hem tijdens een training bij aanvang van deze ijshockeyjaargang. Wederom was hij tot toekijken veroordeeld. Tot 23 december van het vorige kalenderjaar het noodlot dus weer toesloeg.

MISSEN

Voor het eerst op schaatsen toen hij twee jaar oud was en in clubverband begonnen op vierjarige leeftijd. De pijn van het gedwongen afscheid zal nog wel even voelbaar zijn en moeten slijten. ‘Ik heb er alles aan gedaan, maar helaas moet ik accepteren dat ijshockey er voor mij niet meer in zit. Ik ga het enorm missen. Van de opofferingen tot de blijdschap bij het winnen van een titel en van de weinige zware nederlagen tot de lange busritten. Maar vooral de mooie herinneringen en de mensen die hier onderdeel van uit maakten. Aan de Trappers organisatie, de fans, de coaches, mijn teamgenoten door de jaren heen, mijn familie, vrienden en bovenal my mom en dad: Thank you for everything!

Wanneer de omstandigheden het toelaten zal Tilburg Trappers uiteraard op gepaste wijze afscheid nemen van Ryan, die 282 maal het geelblauwe shirt over zijn schouders trok en 28 goals, 81 assists en 290 strafminuten verzamelde.