Terug naar Nieuws

Tuesday’s round-up – editie 20

DERDE OBERLIGA NORD TITEL LONKT TEGEN HERNE

Tegen Krefeld speelde Trappers eergisteren letterlijk en figuurlijk een zondagswedstrijd. De jonge gasten boden nauwelijks weerstand aan de Tilburgse routiniers. Vanavond zal het tegenovergestelde geschieden met de titanenstrijd tussen de nummers één en twee van de Oberliga Nord competitie: Tilburg Trappers tegen Herner EV.

Nog vijf duels scheiden Tilburg Trappers van een week verplichte rust voordat de belangrijkste fase van het seizoen aanbreekt: de play-offs. Vanavond kan voor de derde maal op rij het Oberliga Nord kampioenschap worden binnengehaald. De drievoudig Oberliga kampioen koestert een voorsprong van 12 punten op naaste achtervolger en tegenstander Herner EV.

VIER OP EEN RIJ

Ook de vierde Nedersaksische derby werd een prooi voor Hannover Scorpions. Voor ruim 2800 toeschouwers versloeg men aartsrivaal Hannover Indians met 5-2. Maar na afloop ging het toch vooral over de aanwezigheid van Dieter Reiss in de spelersbank bij de Schorpioenen. Vrijdagavond na de 3-2 nederlaag in Duisburg (de derde verliesbeurt op rij) wierp de 54-jarige Duits-Canadees de handdoek.

Maar waarom trad Reiss dan toch op als Scorpions-coach in de derby? Omdat hij de enige is met de benodigde B-Trainerlizenz bij de huidige nummer 6 in de Oberliga Nord. In principe maakt Reiss ondanks zijn terugtreden het lopende seizoen af, maar in de beroemde wandelgangen van de hus de groot EISARENA zong zondagavond al de naam van Henry Thom rond. De sympathieke oefenmeester werd op 28 januari door Selber Wölfe op een zijspoor gezet.

HONDERDSTE TEGENGOAL

Vrijdagavond in Halle incasseerde Tilburg Trappers zijn honderdste tegendoelpunt van dit seizoen. Peter LeBlanc (Moskitos Essen) gaf op 27 september Ian Meierdres voor het eerst het nakijken. Good old Esbjörn Hofverberg nam tegentreffer 25 voor zijn rekening in de doelpuntrijke confrontatie (6-9) met EXA Icefighters Leipzig, terwijl Chris Francis verantwoordelijk was voor nummer 50 (uit in Halle tegen Saale Bulls). De vijfenzeventigste dit seizoen kwam van de stick van Patrick Schmid in het met 1-4 gewonnen uitduel tegen Hannover Scorpions.

ONDERLINGE SERIE

Sinds zijn intrede in de Oberliga kruisten Tilburg en Herne 22 keer de sticks met elkaar. Trappers won 14 duels, men verloor er 7 en één keer werd het gelijk (na penaltyshots zegevierde Herne). Het doelsaldo is 92-63 in het voordeel van de equipe uit de Kruikenstad.

De laatste ontmoeting tussen Herne en Tilburg eindigde in een dikke nederlaag voor Trappers. 7-2 werd het  in de Hannibalarena. Coach Bo Subr was na de wedstrijd dan ook niet te spreken over zijn team: ‘This was not even close to Trappers hockey. There were too many individual mistakes.’ Logischerwijs was Herne-coach Danny Albrecht wel te spreken over zijn mannen: ‘We probeerden het aanvankelijk offensief, maar dat leidde niet tot succes. Dus schakelden we om qua speelstijl. Hierdoor leek het alsof Tilburg meer in het spel kwam, maar wij stonden veilig in de neutrale zone en waren succesvoller met onze aanvallen. Ik kan niet anders dan mijn team complimenteren!’

VERWACHTINGEN VOOR VANAVOND

‘They’ve been a good team all year. Their goalie always gets up and plays really hard against us. Defensively they play well. Their special teams are good and up front they’ve some guys who jump on their chances. So we need to make sure we stay on top of our game’, keek Bo Subr na de wedstrijd tegen Krefeld alvast met een schuin oog naar de tweestrijd met de roodgroenwitten.

‘Voor een duel tegen Trappers hoef ik niemand te motiveren’, begint Danny Albrecht zijn vooruitblik op de ontmoeting van vanavond in IJssportcentrum Stappegoor. ‘Zij zijn de koploper en hebben een ruime voorsprong. Tweemaal hebben we gewonnen van ze dit seizoen, maar dat was beide keren in Herne. Natuurlijk is het niet gemakkelijk om daar te winnen. Toch zijn we zeker niet kansloos en zullen we onze huid zo duur mogelijk verkopen.’

TOPSCORERS

Nils Liesegang en Dominik Piskor wisten dit seizoen het vaakst de puck over de lijn te schieten voor Herne tegen Tilburg (ieder drie keer). Liesegang staat voor Herne ook het hoogst genoteerd (op de vierde plek) op de overall topscorerslijst (15 goals en 51 assists); twee plaatsen onder Mitch Bruijsten, die in totaal 69 punten op zijn naam heeft staan. Liesegangs teamgenoot Patrick Asselin heeft, samen met Mitch, in totaal de meeste goals gemaakt deze competitie: beiden hebben in totaal 37 keer gescoord.

SPECIAL TEAMS

Jaren achtereen was de penalty-kill van Trappers de beste in de Liga tijdens het reguliere seizoen. Deze ijshockeyjaargang bezet men de derde plaats. 148 keer stond men met een man minder op het ijs en 27 keer moesten Ian Meierdres en Ruud Leeuwesteijn de puck uit het net halen. Het powerplaypercentage van de regerend Oberliga kampioen is 21,2% (137 overtalsituaties, 29 treffers). Opvallend: de ploeg van coach Bo Subr kreeg nog geen short-handed goal tegen
Met 49 treffers uit 177 pogingen (27,7%) is de thuisploeg gewaarschuwd voor het gevaar van de powerplay van Herne. Ook in ondertal zijn de cijfers van de manschappen van coach Albrecht de beste in de Oberliga Nord (15 tegentreffers slikken tijdens 127 man minder situaties (88,2%)).

AFWEZIGEN

Vlak voor de belangrijkste fase van het jaar heeft Bo Subr bijna al zijn spelers aan boord. Voor Mickey Bastings en Ryan Collier komt het duel tegen Herne nog te vroeg. Over het meespelen van Jordy van Oorschot (uit voorzorg ontbrak hij zondag tegen Krefeld) en Bartek Bison (verliet in de slotfase tegen Krefeld het ijs na een roekeloze check van Paul Schuster) wordt na de warming-up besloten.

Bij Herne ontbreekt in ieder geval captain Michel Ackers vanwege een blessure.