Terug naar Nieuws

TRAPPERS BLIJFT KOPLOPER NA DOELPUNTENFESTIJN

Tilburg Trappers heeft zijn vierde overwinning van het nog jonge Oberliga seizoen te pakken. De ploeg van coach Doug Mason won na een bliksemstart eenvoudig bij Hammer Eisbären (4-7) en blijft daarmee koploper in de Oberliga Nord.

Twee dagen voor de kraker tegen Hannover Scorpions heette de uitwedstrijd in der beta Finanz Eissportarena op papier een lastige klus voor Trappers, maar de praktijk bleek minder weerbarstig. De potentiële bananenschil bleek voor een in de eerste periode frivool spelend Tilburg een prettige generale repetitie.

DROOMSTART

Vanaf de openingsface-off stortten de bezoekers zich als een roofdier op zijn prooi. De thuisclub, exact een week eerder nog met 8-3 baas over Herforder EV, had niets in te brengen. Na 32 tellen lag het bevroren rubber al in het Hammer doel, maar de treffer van Danny Stempher werd door referee Eugen Schmidt afgekeurd vanwege een te hoog geheven stick.

Drie minuten later was het wel 0-1. Diego Hofland gaf keeper Sebastian Wieber met een hard en geplaatst polsschot geen schijn van kans. Trappers speelde geconcentreerd, liet de puck veelvuldig vloeiend van stick naar stick gaan en creëerde in het vervolg van de openingsperiode nog legio mogelijkheden. Een 1-4 tussenstand (via treffers van Max Hermens, Danny Stempher en Branden Gracel) was slechts een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen op het ijs.

MORAAL EN LUCHT

Na de onderbreking kantelde het spelbeeld volledig. Trappers verloor door nonchalant spel, risicovolle (breedte)passes en defensieve onachtzaamheden de grip op de wedstrijd. De equipe van Casey Fratkin rook bloed en sloeg net voor halfweg tweemaal in drieënhalve minuut (eerst Thomas Zuravlev en daarna Artur Tegkaev) toe.

Trappers had even tijd nodig om te herstellen van de tikken op de kin. Met een time-out kreeg coach Doug Mason zijn troepen weer in het juiste spoor. De 3-5 van Reno de Hondt, na uitstekend voorbereidend werk van D’Artganan Joly, gaf Tilburg weer wat moraal en lucht.

UITBLINKER

Gedwongen door de achterstand joeg Hamm in het eerste deel van de derde periode op een vroege aansluitingstreffer. Trappers piepte en kraakte, maar weigerde te capituleren. Zo beroofde Cedrick Andree met een katachtige reflex Eisbären-defenseman Michal Spacek van zijn eerste treffer van het seizoen.

De uiteindelijke knock-out van de Kruikenzeikers volgde zeven minuten voor tijd. Een slechte Duitse wissel gaf Alexey Loginov de gelegenheid mee ten aanval te trekken. Met een perfecte pass bediende hij Delaney Hessels, die de puck voor de zesde keer deze avond tegen de netten zwiepte. ‘De 3-6 vormde de nekslag. Daarna zag je bij hen de kopjes naar beneden gaan. Toch is Hamm een ploeg om rekening mee te houden’, aldus Doug Mason.

Het slotwoord was voor uitblinker Danny Stempher. Na wat omzwervingen als winger is hij dit seizoen weer terug op zijn geliefde positie als center. Daar voelt de 28-jarige Zoetermeerder zich als een vis in het water. Niet alleen tekende hij voor drie punten, won hij 11 van zijn 17 genomen face-offs maar hij had ook een plusminus van +2. Vijf minuten voor tijd legde hij op aangeven van Reno de Hondt de eindcijfers vast.

VOLWASSEN

De nederlaag was volgens Hammer Eisbären hoofdcoach Casey Fratkin onafwendbaar na de openingsperiode. ‘Tilburg’s tough to beat when they score four goals in the first period. Natuurlijk had ik gehoopt op een overwinning, maar ze hebben zoveel klasse en ervaring in hun team dat ze elk foutje genadeloos afstraffen. Toch ben ik trots op de jongens’, aldus de 34-jarige Canadees.

Zijn collega Doug Mason prees na afloop de instelling van zijn ploeg. ‘Vooral in de derde periode speelden we heel volwassen.’ Tijd om op zijn lauweren te rusten krijgt de Tilburgse oefenmeester nauwelijks want zondagavond (aanvang 18.00 uur) wacht regerend Oberliga Nord Meister Hannover Scorpions. ‘Ik heb ze in actie gezien tegen Hamm. Ze zijn aanvallend levensgevaarlijk. Defensief zullen we dus op onze hoede moeten zijn’, keek Mason met een schuin oog alvast vooruit.

Foto: Dirk Unverferth