Terug naar Nieuws

MISSIE VOLBRACHT

Tilburg Trappers heeft wat het wilde: de tweede plek in de Oberliga Nord. Al had de ploeg van coach Doug Mason (7-4 nederlaag in Rostock) hiervoor wel de hulp nodig van Icefighters Leipzig dat directe concurrent Essen met 3-5 versloeg.

Officieel wordt pas vrijdagavond bekend hoe het deelnemersveld aan de kampioenscompetitie eruitziet, maar 12 van de 16 deelnemers (Weiden, Heilbronn, Deggendorf, Memmingen, Riessersee, Peiting, Hannover (Scorpions), Tilburg, Essen, Hannover (Indians), Halle en Hamm) staan al vast. Uiterlijk vrijdagavond voegen de winnaars van de pre-play-offs ontmoetingen tussen Bad Tölz en Füssen, Lindau en Höchstadt, Leipzig en Herne en Erfurt en Rostock zich bij dit twaalftal.
De Tölzer Löwen worden mits zij van EV Füssen winnen de volgende tegenstander. Lukt dat niet dan is de winnaar van de Best of three serie EV Lindau Islanders tegen Höchstadter EC de tegenstander.

REMONTADA

Ondanks de nederlaag bij de nummer 9 in de Oberliga Nord overheerste bij Max Hermens een trots gevoel vanwege het veiligstellen van de tweede plaats. ‘Deze groep verdient een groot compliment. Het hele seizoen gingen we gebukt onder blessureleed (enkel de verdedigers Björn Borgman, Giovanni Vogelaar en Kilian van Gorp misten geen enkel duel tijdens de reguliere competitie), maar toch leggen we beslag op plek twee. Dit geeft eens te meer aan dat het met het karakter in deze selectie wel goed zit!’

De statistieken onderstrepen de opvatting van de Tilburgse captain. Op tweede kerstdag, toen Trappers na verlenging met 3-2 won van Essen, bedroeg de achterstand op de Muggen liefst 13 punten. Met een heuse ‘remontada’ dichtte de geelblauwe brigade het gat en sloot men haar negende Oberliga campagne als runner up af. In de 18 duels na de zege op Essen stapte Tilburg enkel tegen Leipzig, Rostock en de beide ploegen uit Hannover niet als overwinnaar van het bevroren water.

AFWACHTEN

Het wordt de achtste keer dat de drievoudig Oberliga Meister zichzelf meldt voor het toetje na afloop van het reguliere seizoen. Enkel in 2019-2020 kwam Trappers niet uit in de play-offs. In verband met de grootschalige uitbraak van het coronavirus besloot de Duitse IJshockeybond (DEB) om alle play-off duels van de kalender te halen en het Oberliga seizoen per direct te beëindigen.

Het is voor de zesde keer sinds de Tilburgse entree in de Oberliga dat de ploegen uit de Noordelijke – en Zuidelijke divisie elkaar in de openingsronde van de postseason bestrijden. De opponent van Trappers in de eerste ronde van de play-offs wordt later deze week bekend. Drie van de vier ploegen in de pre-play-offs in de Oberliga Süd zijn oude bekenden. Alleen EV Füssen gaf nog niet eerder acte de présence in IJssportcentrum Stappegoor.

In de dagen tot zondagavond 3 maart, 18.00 uur, zal Doug Mason zijn team zo goed mogelijk prepareren voor de maximaal vijf confrontaties in de eerste ronde. ‘We hebben respect voor elke tegenstander, maar het heeft geen zin om ons aan te passen. We zijn in vorm en moeten spelen zoals we dat gewend zijn. Wanneer we uitgaan van onze eigen kracht hebben we tegen iedereen een kans. Die overtuiging heerst in de kleedkamer. En op moeilijke momenten reken ik op de steun van onze fantastische supporters. Zij kunnen écht het verschil maken’, aldus Trappers nummer 81.

PUNTJES OP DE I

Dat het nodig is dat de puntjes op de spreekwoordelijke i worden gezet, maakte de afsluitende ontmoeting van het reguliere seizoen pijnlijk duidelijk. Trappers begon nochtans goed aan de krachtmeting met de Roofvissen. Powerplaygoals van Max Hermens en Reno de Hondt bezorgden de bezoekers kort na het begin van de tweede periode een 0-2 voorsprong.

Een gebrek aan Tilburgse discipline hielp de thuisploeg weer in het zadel. Marius Pöpel, Mike Mieszkowski en Oscar Bejmo profiteerden dankbaar van (stick)straffen voor Branden Gracel en Kaid Oliver. Tussendoor rondde Delaney Hessels uitstekend voorbereidend werk van D’Artagnan Joly af. Een nieuwe straf tegen Oliver leidde de ondergang van Trappers in. Kevin Kunz en Kilian Steinmann diepten de Rostocker voorsprong nog wat verder uit: 5-3.

Drie minuten later tekende Max Hermens voor de fraaie aansluitingstreffer. De gastheren wankelden en moesten alle zeilen bijzetten, maar tot de gelijkmaker kwam het niet. In een alles of niets poging haalde Doug Mason goalie Cedrick Andree, die Ruud Leeuwesteijn na de 5-3 verving, naar de kant ten faveure van een zesde veldspeler. Het leverde niets op. Sterker nog: via empty net doelpunten van andermaal Kevin Kunz en Mike Mieszkowski werd het 7-4.

5 MAART 2017

En dus verloor Trappers weer eens zijn afsluitende competitieduel. De laatste keer dat dat gebeurde was op zondag 5 maart 2017 toen de Tilburgers in overtime ten onder gingen tegen Moskitos Essen (2-1). Saillant detail: Daarna volgden 16 play-off wedstrijden tegen Hamburg, Selb, Essen en Bad Tölz en veroverde Trappers zijn tweede Oberliga Meisterschaft.

Achteraf knaagde bij de tweevoudig doelpuntenmaker het besef dat er meer in had gezeten dan de verliespartij waarmee hij en zijn 21 ploeggenoten nu de 661 kilometer lange terugreis naar de Kruikenstad aanvaarde. ‘Natuurlijk is het jammer dat we hier niet winnen. Maar daar moeten we niet té lang bij stil blijven staan. Vanaf nu moet de focus volledig op de play-offs!’

Foto Justin Hoffmann