Terug naar Nieuws

TRAPPERS NEEMT KOPPOSITIE OVER VAN HALLE

Doug Mason is er met Tilburg Trappers in geslaagd om de winning streak van Saale Bulls Halle een halt toe te roepen. Op eigen ijs trokken de blauwgelen aan het langste eind: 5-2. Voor de Stieren betekende de nederlaag het eerste puntverlies van deze Oberliga campagne.

De tweestrijd tussen de oude en nieuwe koploper bood voor iedere ijshockeyliefhebber wat wils. En nadat de stofwolken waren opgetrokken mocht Trappers voor de derde keer deze ijshockeyjaargang drie punten bijschrijven.

LASTIG

Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat de Bulls gemakkelijk aan de kant zouden worden gezet. Sterker nog, in het eerste twintig minuten was het team van coach Marius Riedel minstens gelijkwaardig aan Trappers. ‘The first (period) was good hockey. But in the second we didn’t capitalize on our powerplays. We had numerous chances and should have scored there’, aldus de een na jongste trainer in de Oberliga Nord.

De oudste oefenmeester in diezelfde ijshockeydivisie deelde de mening van zijn ambtgenoot. ‘Ik was veel minder content over het eerste deel en dat heb ik de jongens ook duidelijk gemaakt in de pauze’, vertelde Doug Mason na afloop. ‘Het eerste kwartier was overduidelijk voor Halle. Ze kwamen terecht op voorsprong (doelpunt van Tatu Vihavainen). Een goede shift, zo’n vijf minuten voor het einde van de periode, gaf ons momentum. Helaas werd de 1-1 van Max (Hermens) afgekeurd vanwege een cross-check van Branden (Gracel).’

MVP

Met de 33-jarige center noemde Mason direct ook dé man van de wedstrijd tussen Tilburg en Halle. Branden Gracel dus. Geboren in Calgary, de grootste stad van de provincie Alberta. Net zoals zoveel Canadese kinderen leerde hij schaatsen vlak nadat hij kon kruipen. Zijn ijshockeyopleiding kreeg hij in de Alberta Junior Hockey League (AJHL) en British Columbia Hockey League (BCHL).

Twee sterke campagnes in de East Coast Hockey League (South Carolina Stingrays en Cincinnati Cyclones) leverde hem een contract bij ESV Kaufbeuren (DEL-2) op. Met een tussenstop van een jaar in Denemarken (Herning) kwam Branden vijf seizoenen uit voor de Jokers, zoals de bijnaam van ESVK luidt. Afgelopen zomer verruilde hij Bayreuth Tigers (ook DEL2) voor de Kruikenstad.

Voor bijna 2000 toeschouwers tekende Gracel voor zijn tweede multiple goal game van het nog jonge seizoen. Vrijdagavond nam de centrumaanvaller ook twee goals voor zijn rekening in de uitwedstrijd in Leipzig. ‘I wasn’t happy with the call at the end of the first. I battled in front of the net and cross-checked that defenseman. But that was after the puck crossed the goal line. I thought it was a good goal by Max.’

CHEMISTRY

Opvallend is de chemie tussen Tilburgs nummer 58 en de nieuwbakken Trappers captain. Bij de helft van Gracel’s tien punten is Hermens betrokken. ‘We’ve good chemistry. We’re the same kind of player. We are doing the right things and it’s working. It’s fun to play together with him and Darts’, verklaarde Branden de chemie tussen het drietal die vrijdag in Leipzig voor het eerst samenspeelden.

‘Ik was niet tevreden over de effectiviteit van de lijnen. Na de nederlaag tegen Hannover Indians heb ik daarom voor nieuwe combinaties gekozen’, lichtte Doug Mason zijn beleid toe. Zo posteerde hij Jonne de Bonth naast Ties van Soest en Wouter Sars, verscheen Mikko Virtanen aan de zijde van Delaney Hessels en Diego Hofland op het bevroren water en vormden Reno de Hondt, Jay Huisman en Danny Stempher aanvallend een trio.

HUGE KILL

Daarnaast marcheerde de Tilburgse penaltykill weer als vanouds. En dat was nodig op een avond waarbij arbitrale dwalingen hand-in-hand gingen met effectiviteit, strijdlust en aanstekelijk aanvallend ijshockey. Zo mochten in de tweede periode eerst Delaney Hessels en Diego Hofland vrijwel gelijktijdig de gang naar de strafbank maken en tien minuten later trof Max Hermens en Giovanni Vogelaar hetzelfde lot. Maar dankzij voortreffelijk werk van Alexey Loginov, Kilian van Gorp, Jordy Verkiel, Noah Muller, Danny Stempher, Mikko Virtanen en Diego Hofland kwam Trappers deze dubbele ondertallen zonder kleerscheuren door.

Waar de gasten faalden vond de thuisploeg in het middenstuk uiteindelijk vrij eenvoudig de weg naar het doel van Halle goalie Nils Velm. Vanwege de heupblessure van starter Timo Herden en het feit dat derde doelman Daniel Biggins met Chemnitz U20 in actie moest komen, was de koploper met slechts één keeper naar IJssportcentrum Stappegoor afgereisd.

Vier treffers binnen exact tien minuten sloegen een stevig fundament onder het Tilburgse zelfvertrouwen dat na de afgekeurde gelijkmaker van Hermens een deukje had opgelopen.
Met man en macht zocht Halle bij het begin van de derde periode naar de aansluitingstreffer maar Cedrick Andree wenste niet te capituleren. Sterker nog, na de oogstrelende 5-1 van D’Artagnan Joly legden de bezoekers het hoofd in de schoot. Het duel kreeg nog een vervelend slot vanwege een kort opstootje tussen Wouter Sars en Nick Walters. Beide kemphanen mochten respectievelijk zeventien en negen minuten brommen.

Man of the Match

Branden Gracel | Foto: Romy Mullens